Persoanele sarace isi vor putea plati amenzile in rate pe doi ani

Persoanele fizice trebuie sa achite amenzile in maximum trei luni de la hotararea de condamnare definitiva, judecatorul delegat putand dispune plata in rate pe o perioada care nu poate depasi doi ani sau munca in folosul comunitatii, daca nu dispun de posibilitati financiare pentru plata integrala.

In cazul persoanelor juridice, neachitarea amenzii conduce la executare silita.

Prevederile sunt incluse intr-un proiect de lege privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a altor masuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal care a fost adoptat, marti, de Guvern.

Actul normativ reconfigureaza cadrul general privind executarea pedepselor neprivative de libertate in situatia in care sistemul penal roman a suferit schimbari prin adoptarea noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala. ativitatea de punere in executare a sanctiunilor neprivative de libertate este plasata, in cea mai mare parte, sub autoritatea judecatorului delegat cu executarea.

Proiectul de lege introduce si masura de amanare a aplicarii pedepsei reglementeaza suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, eliberarea conditionata si punerea in executare a masurilor educative neprivative de libertate, ca de exemplu stagiul de formare civica.

Guvernul a redus perioada in care patronii trebuie sa pastreze somerii angajati

Perioada pentru care patronii care angajeaza someri dintre absolventi ai unitatilor de invatamant, persoane in varsta de peste 45 ani sau unici sustinatori din familii monoparentale sunt obligati sa ii pastreze a fost redusa de la 3 ani la 1,5 ani, pentru absolventi, respectiv de la 2 ani la 1,5 ani.

Reducerea perioadei a fost decisa in sedinta de marti a Guvernului, prin proiect de lege.

Guvernul arata ca actul normativ prevede "reducerea conditionalitatilor de implementare a unor masuri active prin reducerea de la 3 la 1,5 ani, respectiv de la 2 la 1,5 ani, a obligatiei de mentinere a raporturilor de munca pentru angajatorii care angajeaza absolventi, respectiv someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale".

Conform legislatiei actuale, angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant primesc, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent, o suma lunara reprezentand un salariu minim brut pe tara.

Angajatorii sunt insa obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii.

De asemenea, angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri intretinatori unici de familii primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu un salariu minim brut pe tara in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.

De aceleasi facilitati beneficiaza si angajatorii care au sub 100 de angajati si incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.

Angajatorii care inceteaza din initiativa lor raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor, anterior acestor termene, sunt obligati sa restituie, in totalitate, sumele incasate pentru fiecare persoana si dobanzile aferente.

Persoanele condamnate vor avea dreptul la "convorbiri online"

Guvernul a aprobat, marti, un proiect de lege privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, care introduce, intre aletele, un nou drept ce poate fi exercitat de persoanele condamnate, respectiv "dreptul la convorbiri online".

Proiectul de lege introduce totodata posibilitatea pentru detinuti de a se oferi voluntari si de a presta o activitate in interesul comunitatii si instituie obligativitatea eliberarii conditionate numai din regimurile deschis sau semideschis.

Potrivit Executivului, "acest act normativ reconfigureaza cadrul general privind executarea pedepselor privative de libertate in situatia in care sistemul penal roman a suferit schimbari de substanta prin adoptarea noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala".

Astfel, dintre schimbarile propuse, Guvernul mentioneaza:

  • Institutia judecatorului de supraveghere a privarii de libertate, care are ca principala atributie supravegherea si controlul legalitatii in executarea pedepselor sau masurilor privative de libertate in penitenciare sau in alte locuri de retinere sau de arestare preventiva. Incheierile judecatorului de supraveghere devenite executorii, precum si dispozitiile scrise date administratiei sunt obligatorii.
  • Controlul antiterorist si de specialitate se aplica tuturor persoanelor si bagajelor, precum si mijloacelor de transport care au acces in penitenciar.
  • Perchezitia detinutilor si recoltarea probelor biologice
  • Aplicarea cu titlu provizoriu a unui tip de regim de executare a pedepselor (de maxima siguranta, inchis, semideschis si deschis) pentru o scurta perioada de timp, dupa perioada de carantina
  • Proiectul de lege introduce un nou drept care poate fi exercitat de persoanele condamnate, dreptul la convorbiri online
  • Tratamentul necesar detinutilor cu tulburari psihice grave
  • Introducerea posibilitatii pentru detinuti de a se oferi voluntari si de a presta o activitate in interesul comunitatii
  • Se instituie obligativitatea eliberarii conditionate numai din regimurile deschis sau semideschis