​Analiza HotNews.ro

Cea mai "comunista" lege a anului 2012? Restauratia licitatiilor centralizate in sanatate

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Marţi, 18 decembrie 2012, 23:05 Actualitate | Esenţial


Restauratia licitatiilor nationale in sanatate
Foto: Hotnews
“O abordare comunista” este reprosul adus celei mai importante masuri adoptate in perioada ministeriatului lui Raed Arafat, cum remarca chiar el. Mutarea achizitiilor publice in sanatate din ograda spitalelor in cea a Ministerului Sanatatii ar putea produce mari schimbari in imparteala banilor din sistem.

Se revine astfel la situatia anterioara lui 2008, atunci cand licitatiile din sanatate nu se aranjau local, ci la nivel national. Restauratia este insa doar partiala, iar eficienta ei discutabila.

CUM INCEARCA GUVERNUL SA IMPACE CAPRA FARA SA SUPERE VARZA

Romania ramane un tinut al paradoxurilor: desi este tara europeana in care se cheltuie cel mai putin pentru sanatatea fiecarui locuitor, in acelasi timp este tara care a avut cea mai mare rata de crestere a cheltuielilor cu medicamente din ultimul deceniu. Dar aceasta crestere sustinuta nu a fost simtita pozitiv si in randul populatiei. Concluzia, in formularea raportului FMI din octombrie 2012, este ca “inainte de a-si creste cheltuielile, Romania ar trebui sa se ocupe de ineficienta sistemului sau sanitar.”

Dar uitam adesea ca pentru organizatiile mondiale de tipul Bancii Mondiale sau al FMI prioritara nu este bunastarea cetatenilor obisnuiti, ci mai degraba capacitatea statului de a-si returna datoriile la timp. Comportamentul este firesc pentru niste institutii bancare iar guvernul, care depinde financiar de ele, incearca sa satisfaca aceasta asteptare fara a tulbura prea mult apele intereselor de acasa.

Astfel ca, in septembrie 2012, atunci cand Ministerul Sanatatii era condus inca de precautul doctor Vasile Cepoi, guvernul Romaniei s-a angajat in fata FMI sa “imbunatateasca sistemul de achizitii al spitalelor, mai ales prin licitatii centralizate”. Scopul declarat: rezolvarea paradoxalului dezechilibru financiar din sistemul medical romanesc.

Luna noiembrie a adus o salva de declaratii oficiale in care erau subliniate aspectele pozitive ale centralizarii, dar fara posibilitatea verificarii obiective a valabilitatii acestor afirmatii in lipsa documentului oficial al deciziei.

Hotararea prin care Guvernul rapeste spitalelor organizarea licitatiilor publice din sanatate - care reprezinta 85% dintre toate licitatiile electronice organizate in ultimii doi ani in Romania – si le aduce la centru, in ograda Ministerului, a fost publicata cu 5 zile inaintea alegerilor parlamentare din decembrie. Abia acum afirmatiile autoritatilor pot fi cantarite si apreciate pe baza unor informatii sigure.

UN MINISTRU NUMIT DORINTA

Principala justificare oficiala a restauratiei licitatiilor nationale este continuitatea aprovizionarii cu medicamente si reducerea preturilor produselor achizitionate de spitale. Ideea este simpla: cu cat cantitatile achizitionate sunt mai mari si suma contractului mai consistenta, cu atat reducerile oferite de furnizori vor fi mai mari.

Ca si in practica lucrurile stau asa o spune dr. Nicolae Marcu, directorul Medlife, cea mai mare retea de spitale private din Romania: “Noi avem o unitate care centralizeaza achizitiile pentru toate spitalele si clinicile noastre din tara.
 
E nevoie de o mana forte care sa arate din start ca daca prinzi pe cineva cu un comportament incorect sa-l scoti din relatia cu banii publici.
 
 
dr. Sorin Paveliu
Pentru noi, centralizarea a fost o optimizare.”

Corectitudinea masurii este confirmata si de dr. Sorin Paveliu, expert in politici medicale al Societatii Academice din Romania, doar ca “ea va fi foarte greu de implementat. Va fi nevoie de un ministru cu foarte multa dorinta de a face asa ceva.”

CINE VA FI OMORAT...

Caci speranta Guvernului de a vedea o crestere consecutiva a competitiei intre furnizorii de materiale sanitare nu este deloc o certitudine. Centralizarea licitatiilor ar putea duce pe termen lung, spune un raport al Consiliului Concurentei, la “scaderea numarului furnizorilor si la cresterea preturilor si o lipsa de alternative pentru consumatori.”
 
Exista posibilitatea ca singura licitatie nationala unde se va manifesta o competitie reala, si care va produce deci preturi mai mici, sa fie doar cea organizata prima data. Castigatorului acesteia ii va fi acordat un contract pe un an la pachet cu niste avantaje greu de surmontat ulterior de catre concurentii sai.

“Daca un an de zile o tara intreaga va cumpara un medicament generic, toata lumea va pune semnul egal intre denumirea comerciala utilizata de cel care a castigat licitatia si denumirea comuna internationala. In mintea tuturor acela va fi medicamentul cerut de fiecare data la farmacie”, spune dr. Sorin Paveliu. „Asta inseamna ca acea firma nu va mai avea nevoie de niciun fel de marketing, fiind un medicament impus. Asta va omori toata concurenta.”

Constatarea lui Sorin Paveliu este confirmata si de catre raportul Consiliului Concurentei, care ofera in plus perspectiva pacientului: pe durata acordarii unui contract de un an, concurenta la nivel de produse va disparea si bolnavii
 
Atunci, cel care a castigat prima data a avut 5-6 ani monopol.
 
 
presedintele Colegiului Medicilor, dr. Vasile Astarastoae
nu vor putea beneficia de produsele nou aparute pe parcursul acelui an.

... SI CINE VA FI FERICIT

Ingrijoratoare sunt si antecedentele Ministerului Sanatatii din perioada anterioara lui 2008 atunci cand, desi ar fi avut obligatia legala a organizarii anuale de licitatii nationale, autoritatile nu au facut-o prelungind contractele incheiate in 2003. “S-ar putea crea un monopol, cum s-a intamplat la anumite programe nationale”, isi aminteste dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor. „Atunci, cel care a castigat prima data a avut 5-6 ani monopol.

Acest fenomen ii nemultumeste si pe producatorii de medicamente. “Sistemul de achizitii centralizate poate aduce beneficii extraordinare pe o piata libera. Dar in Romania, piata medicamentelor este una foarte puternic reglementata. Preturile nu sunt stabilite liber de catre cerere si oferta asa cum se intampla la alte echipamente cumparate de sistemul medical, cum sunt ambulantele”, spune Dan Zaharescu, directorul Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente.

„Imaginati-va ce ar insemna sa incepem o saga a contestatiilor pe caietele de sarcini, pe cine a castigat, care sa duca la blocaj sau la imposibilitatea de a livra medicamente catre pacienti pe o perioada de timp mai lunga”, avertizeaza Zaharescu.

UNDE ESTE PUMNUL DE FIER?

Furnizorii de produse medicale au un antidot pentru un astfel de mediu inalt centralizat: impartirea pietei. „Principala problema cu care Ministerul va trebui sa se lupte in acest sistem va fi cartelizarea” remarca dr. Sorin Paveliu. „Pentru ca vor veni doi distribuitori si isi vor imparti piata. Va fi foarte greu pentru Consiliul Concurentei sa demonstreze de ce a ramas pretul ridicat.”

Din nou istoria confirma temerea expertilor: la ultima licitatie nationala mare, organizata in 2003 pentru achizitionarea de medicamente anti-diabetice si oncologice, statul nu a reusit sa obtina nicio reducere de la furnizori fata de pretul maxim.

„Acesta este un pericol foarte greu de ocolit”, mai spune dr. Sorin Paveliu, „si e nevoie de o mana forte care sa arate din start ca daca prinzi pe cineva cu un comportament incorect sa-l scoti din relatia cu banii publici.” Dar desi ministrul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat ca in astfel de situatii furnizorii vor fi exclusi din contractele cu statul pe o perioada de 2-3 ani, mentionarea acestor penalizari nu exista deocamdata in documentele oficiale publicate de Minister.

MICI SPAGARI ABANDONATI SI MARI CORUPTI FERICITI

Insa principalul motiv pentru care descentralizarea in 2008 a licitatiilor nu a functionat cum se astepta a fost coruptia. In ultimii ani, pretul platit de un spital pentru un produs putea sa fie si de 20 de ori mai mare decat pretul platit de un alt spital pentru exact acelasi produs. Acest comportament de prada a visteriei spitalelor s-a generalizat, caci directorii acestor spitale erau acoperiti legal.

Ei sunt cei dintai loviti de restauratia licitatiilor nationale si este probabil unul dintre principalele motive pentru care “unii dintre managerii spitalelor vad jumatatea goala a paharului, altii jumatatea plina”, cum spune dr. Vasile
 
Nu stiu care va fi reactia aparatului birocratic. Avem nevoie de supraveghere a procedurii din afara sistemului.
 
 
presedintele Colegiului Medicilor, dr. Vasile Astarastoae
Astarastoaie. “Opiniile sunt impartite” in lumea medicala.

Daca in varianta licitatiilor descentralizate la spitale au existat cazuri precum cel al mitei de 50.000 de Euro oferita in 2009 directorului Spitalului Judetean din Arges, in epoca precedenta, cea a licitatiilor nationale, dr. Serban Bradisteanu “atribuia discretionar contracte de furnizare de produse medicale, cauzand un prejudiciu de 9 milioane euro”, in calitatea de presedinte al unei comisii de evaluare din 2003.

MULTI EXPERTI, UN SINGUR TARTOR
 
Problema coruptiei din zona licitatiilor medicale nu depinde asadar de centralizarea sau descentralizarea acestora, ci de mecanismele de control aplicate. Cel putin 8 experti, numiti cu totii de catre ministrul Sanatatii, vor fi implicati in fiecare procedura de derulare a viitoarelor licitatii nationale, conform normelor publicate la inceputul lui decembrie 2012.

“Expertii ar trebui sa aiba si girul unui for profesional sau academic sau sa fie propusi/numiti de astfel de foruri” spune Ciprian Domnisoru, doctorand in politici publice la Carnegie Mellon. „Pentru a nu transfera problema coruptiei de la nivel local la nivel central, asupra comisiei de experti trebuie sa nu planeze nicio suspiciune de favorizare a unor furnizori.” In fapt, varianta recent propusa de catre autoritati concentreaza toata puterea de control in mana unui singur om: ministrul Sanatatii.

„Eu plec de la premisa de buna-credinta a celor care au venit cu aceasta idee”, spune dr. Vasile Astarastoae. „In acelasi timp am si aceasta mica retinere. Caci nu stiu care va fi reactia aparatului birocratic. Oricand intr-o procedura se poate pune un element neobservat si imediat constati ca nu mai exista maxima transparenta. Avem nevoie de supraveghere a procedurii din afara sistemului.” Dar deocamdata aceasta supraveghere din afara sistemului nu
 
Centralizarea propusa va fi neputincioasa in cazul unor programe nationale foarte costisitoare.
 
 
este prevazuta in hotararea de guvern aprobata.

OMUL DE CARE DEPINDE TOTUL

Sa nu uitam insa motivul pentru care este declansat acest domino al centralizarii licitatiilor: eficientizarea cheltuielilor, in special a celor din zona medicamentelor compensate catre care se duce 27% din bugetul sanatatii (peste media UE). Centralizarea va avea efecte doar pe zona medicamentelor compensate distribuite prin spitale, adica pentru 6,5% din totalul vanzarilor de medicamente din Romania.

Exista multe medicamente compensate, in special cele incluse in programe nationale costisitoare cum este cel de diabet sau de oncologie, care se elibereaza in farmacii cu circuit deschis si asupra carora centralizarea propusa de Ministerul Sanatatii este neputincioasa.

„O licitatie corecta dublata de clauze contractuale foarte clare si categorice precum si de masuri punitive la fel de clare si drastice ar fi benefica pentru sistemul sanitar romanesc si pentru consumul de medicamente din spitale”, puncteaza Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania. Dar „ramane de rezolvat problema consumului de medicamente din retail care consuma cea mai mare parte a bugetului CNAS.

Prezentata de Guvern ca fiind o masura importanta, restauratia licitatiilor nationale este departe de a fi o lege „comunista”. Din nefericire, ea ar putea fi chiar mai periculoasa.

Caci concentreaza o buna parte din puterea de control si de decizie intr-o singura mana: a ministrului Sanatatii. Daca acesta este un om onest si bine-intentionat, legea ar putea repara multe. Dar daca nu?

* Sursele pentru datele statistice din acest text sunt raportul OECD 2012 "Health at a Glance", raportul EFOR 2012 "Veniturile si cheltuielile sistemului de sanatate" si Raportul sectorial al Bancii Mondiale din 2011.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8820 vizualizari

 • -11 (23 voturi)    
  regretabil (Miercuri, 19 decembrie 2012, 0:29)

  solar [utilizator]

  Nu m-a convins niciodata prestatia lui Raed Arafat ca fiind una ...necomunista.Dimpotrivaam ramas foarte contrariat cand am vzut ca Basescu isi retrage acuzatiile la adresa lui !! mi-a intarit foarte mult convingerea , rapiditatea cu care "grupul colonelului pucist Dogaru" a imbratisat cauza lui Raed. Nu-l impricinez pentru ca ar fi de origine araba, nici pentru ca este musulman. Sa fim foarte bine intelesi in aceasta privinta. Nu am astfel de pacate. Ca profesionist , ca specialist il consider chiar o personalitate. Nu, nu de astfel de viziuni etatist comuniste e nevoie in Romania ,ci de cu totul altceva. Si inca o mica observatie:are, a avut inteligenta evidenta de a nu forta nota cu ministeriatul in sanatate, stiind cand sa se opreasca. Onoarea si chiar prestigiul profesional a reusit sa si-o salveze. Spre deosebire de alti ...multi inteligenti romani!!
  • +20 (20 voturi)    
   ce spun medicii? (Miercuri, 19 decembrie 2012, 2:56)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui solar

   Din ce am auzit eu de la fratele meu medic, sistemul de achizitii este unul profund corupt si foarte greu obtin medicii echipamentele de care au nevoie. Din punctul asta de vedere, masura luata de Arafat e una foarte buna. Practic ministrul preia controlul asupra achizitiilor din mainile "baronilor" locali, ca sa folosesc un termen la moda.
   • +5 (7 voturi)    
    subscriu ! (Miercuri, 19 decembrie 2012, 10:07)

    adrian8 [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

    .
   • +1 (9 voturi)    
    da si nu (Miercuri, 19 decembrie 2012, 10:54)

    sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

    centralizat era si inainte si tot corupt era. vezi cazurile ministrilor de pe vremea lui nastase. centralizarea in Romania duce la coruptie, descentralizarea duce tot la coruptie. nu acestea sunt solutiile. trebuie sa ne luptam cu coruptia, nu sa schimbam sistemele de achizitie mereu.
    cat timp parlamentul va tine corupti in parlament, nelasand justitia sa-si faca treba putem schimba sistemele de achizitie pana inebunim, coruptie o sa fie mereu.
    dar de, ne plangem de coruptie dar cand vine vorba de vot ori votam corupti, ori nu mergem la vot scarbiti.
    stiu, e la moda sa fi pro arafat, dar cu scuzele de rigoare, centralizarea achizitiilor nu va schimba nimic in spitale. tot greu vor obtine echipamente. in loc de mai multi "baroni", or sa fie cativa "baroni" in minister.
   • -4 (4 voturi)    
    NU e simplu! (Miercuri, 19 decembrie 2012, 12:31)

    foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

    A. medicamentul X e dorit de medicul sef al spit. AB iar medicamentul Y de cel de la CD. Scotand din discutie coruptia, e vreunul dintre medicii sefi care are dreptate absoluta? B. daca unui spital i se impune un medicament, ii mai putem cere indici de insanatosire performanti (ei avand scuza la indemana)? C. e vreo tara in care exista tratamente medicale standard? PS. e interesant ca la medicamente aplicam centralismul socialist (adica spaga se ia centralizat de catre Uniunea SOcialista), dar nu facem licitatii centralizate acolo unde ar fi eficiente (si necontroversate): ulei, zahar, orez, fese, siringi, ser fiziologic, aspirina, servicii de paza, de catering, de intretinere cladiri, de curatenie, de gunoi etc). Ochii pe aceste sume si veti vedea ca DEPASESC pe cele cu medicamentele ce se vor a fi licitate. PS2. exista aparatura ce nu accepta furnituri "generice": reactivi, etc. Aceste substante sunt mai scumpe ca aurul si evident nu pot fi licitate centralizat.
  • +7 (7 voturi)    
   Medicamente..... (Miercuri, 19 decembrie 2012, 10:45)

   spirache [utilizator] i-a raspuns lui solar

   Deci sa inteleg ca sunteti de acord cu sistemul parazitar al achizitiilor de medicamente la nuvel local fluturand cu neostoita pornire steagul autonomiei???
  • +4 (6 voturi)    
   Achizitiile individuale sunt flexibile (Miercuri, 19 decembrie 2012, 11:41)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui solar

   dar au un cost mare, cele centralizate sunt inflexibile dar au un cost mic. Eu inteleg ca Arafat doreste sa creeze un sistem de achizitie hibrid, care combina flexibilitatea achizitiei individuale cu costul mic al achizitiei centralizate.
   Succes, domnule Arafat!
  • 0 (0 voturi)    
   Cand (Vineri, 28 decembrie 2012, 13:19)

   Jar [anonim] i-a raspuns lui solar

   comentam un lucru in al carui miez nu suntem,parerea noastra e fatalmente falsa.

   Pana mai ieri,Temodal 140mg ,2784.44 RON cutia cu 5 capsule se elibera gratuit.Acum,CAS deconteaza 1929.07 RON,iar pacientul ar trebui sa plateasca restul de 855.37RON.Dar pentru ca au aparut generice cu eliberare gratuita,producatorul Temodalului ,ca sa nu ramana cu produsul pe stoc,acopera prin discount diferenta de plata.
   Cand Nicolaescu era tot ministru,Seroquel 300mg,gratuit, costa vreo 1200RON;min.Bazac l-a facut la 01/04/2009 571 RON.
   Poa' sa-mi spuna cineva(ex.sunt garla) cine a papat diferentele...?
   In concluzie,licitatia e una,iar lista de medicamente cu preturile de referinta a CNAS e alta.
   Asa-zisa lege a lui Basescu era buna si nu inteleg de ce dr. Arafat s-a opus.
   In afara de dr.Arafat,desfid toti specialistii citati pe aici...
 • +1 (9 voturi)    
  Dacă treaba asta va ieși prost... (Miercuri, 19 decembrie 2012, 3:47)

  AlinL [utilizator]

  s-ar putea transforma într-o tinichea de coada doctorului Arafat.

  Pînă una-alta presiune exterioară asupra sistemului există, nu de la pacienți sau autorități, ci din străinătate. Mulți medici pleacă. UN MEDIC ROMÂN POATE CÎȘTIGA LEGAL, DIN PROFESIE, ÎN STRĂINĂTATE MAI MULT DECÎT UN SECRETAR DE STAT SAU UN MINISTRU ÎN ROMÂNIA. Ce legătură are asta cu subiectul articolului? Ei bine, are. Nu spune nimic, doar gîndește-te. Mai tare.

  De ce-ai pleca? De ce-ai rămîne? De ce te-ai întoarce? Hai România...trezește-te! Acesta este un îndemn, nu o ironie.
  • -11 (13 voturi)    
   !!! (Miercuri, 19 decembrie 2012, 9:36)

   cristiian [utilizator] i-a raspuns lui AlinL

   LOL!
   Raed face parte din ONG ul Fundatia pentru SMURD care este condusa de Voiculescu!

   Ce va asteptati?
   • +8 (8 voturi)    
    De unde ai scos-o stimabile p'asta? (Miercuri, 19 decembrie 2012, 9:56)

    syaonline [anonim] i-a raspuns lui cristiian

    http://www.fundatiapentrusmurd.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=39:consiliu-director-fundatia-pentru-smurd&catid=43:consiliu-director&Itemid=73

    In rest... ori esti prost ori esti platit sa fii prost.. deci esti si o cu..va.

    Enjoy your life!
 • +2 (18 voturi)    
  Raed Arafat... (Miercuri, 19 decembrie 2012, 7:51)

  MM [anonim]

  Da nu se poate, cum Raed Arafat sa faca una ca asta? Nu se poate... nu pot sa cred. Sa iesim in strada sa protestam impotriva acestui misel, cum am iesit sa protestam impotriva "Dictatorului" atunci cand a vrut sa distruga sistemul medical si Raed Arafat ne-a prevenit de acest lucru... Ha Ha Ha... romani idioti.
 • +13 (17 voturi)    
  E plina lumea de tari "comuniste" (Miercuri, 19 decembrie 2012, 8:36)

  Ionascu [anonim]

  E plina lumea de tari "comuniste" care au sistemul asta: Tarile cele mai capitaliste precum Marea Britanie, Taiwan, Canada, Australia au sistemul "single payer", prin care guvernul cumpara echipamentele medicale si medicamentele.

  Dar la noi e prea "comunist" sistemul.

  Avantajul e clar: daca vei cumpara in cantitati mari, primesti discount si poti sa negociezi. E valabil la orice produs.
  • +8 (8 voturi)    
   E bun (Miercuri, 19 decembrie 2012, 10:24)

   cata [anonim] i-a raspuns lui Ionascu

   Este bun doar daca ai ministri cinstiti.
   Ai vazut tu pana acum in romania ministri cinstiti?
   Mai ales in guvernul ponta?
   • +7 (7 voturi)    
    Dar.. (Miercuri, 19 decembrie 2012, 10:48)

    spirache [utilizator] i-a raspuns lui cata

    Manageri de spitale si presedinti de consilii judetene cinstiti ati vazut??? Macar asa la nivel national mai exista un control media asupra achizitiilor.
  • +7 (7 voturi)    
   ... (Miercuri, 19 decembrie 2012, 10:50)

   a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui Ionascu

   Nu vom scapa cu adevarat de comunism pana nu vom scapa de aceste complexe. Sa cumperi in cantitati mari e singura varianta de reducere a costurilor. Legile economice sunt mai complexe decat par la prima vedere. Trebuie depasita ideea naiva de "concurenta = preturi mici". Daca lipsa concurentei este nociva, concurenta exagerata poate fi la fel de daunatoare.
   Ca exemplu reprezentativ se poate da situatia farmaciilor. Inainte era una pe cartier, acum este una la 500m. Au scazut preturile la medicamente? Categric nu. A crescut calitatea? Nu. Inainte exista intotdeuna o farmacista competenta, acum gasesti doua pitipoance care zambesc gales la tine, doar-doar mai cumperi cate ceva. Numai sa nu le intrebi ceva despre medicamente ca le piere zambetul.
   Explicatia e simpla, activitatile economice sunt rentabile in anumite limite ale raportului dintre costurile fixe si cele variabile. Cand costurile fixe sunt mari, iar piata se imparte intre un numar mare de jucatori, concurenta duce la cresterea preturilor, reducerea investitiilor pe termen lung, si implicit la reducerea calitatii.
   In mod similar se pot explica si alte fenomene de neinteles pentru romani (si puse pe seama a tot felul de factori politici sau culturali cand de fapt cauza e una pur economica), cum ar fi situatia turismului sau faptul ca la noi preturile cresc de sarbatori in loc sa scada.
 • +10 (10 voturi)    
  sistem comunist ??? (Miercuri, 19 decembrie 2012, 9:36)

  bubu [anonim]

  NU ! este singurul sistem corect care asigura PRETURILE CELE MAI BUNE si CANTITATI SUFICIENTE !!!
  altfel suntem la mana a cativa "distribuitori" care lucreaza cu adaosuri NESIMTITE !!! si caren genereaza SINCOPE.
 • +6 (6 voturi)    
  O.K (Miercuri, 19 decembrie 2012, 10:54)

  rubini [anonim]

  poate in felul asta nu se vor mai cumpara paturi la preturi de limuzine!
 • +8 (8 voturi)    
  nu este deloc comunista (Miercuri, 19 decembrie 2012, 10:57)

  Bogo [anonim]

  ci este chiar foarte capitalista. dar pentru asta trebuie sa intelegi ceva din structura organizationala din capitalism ca sa intelegi rationamentul.

  din pacate si voi incepeti sa vorbiti pe langa ca si cei de la antena 3.
 • -2 (4 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 19 decembrie 2012, 11:48)

  Erasm [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  legea comunista (Miercuri, 19 decembrie 2012, 23:40)

  stef [anonim]

  care lege" comunista" D-le? Le taie afaceristilor din domeniul medical posibilitatea sa vanda unitatilor sanitare aparatura si produse medicale cu preturi de 3-4 ori mai mari decat cele de achizitii. Dr. Arafat stie cum sa faca ordine in domeniul sanitar pentru ca traieste "live" acolo.
  • 0 (0 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 20 decembrie 2012, 10:00)

   Erasm [anonim] i-a raspuns lui stef

 • 0 (0 voturi)    
  comunism (Joi, 20 decembrie 2012, 15:18)

  adela [anonim]

  nu stiu cand e mai mare coruptia dar nu mi se pare normal ca pe banii primariilor sau a CJ ului sa comande ministerul. Apoi cand se termina medicamentele si nu pot ca spital sa fac achizitii bolnavii trebuie sa-si cumpere medicamentele. Cand se facea licitatia la nivel de minister medicamentele erau de 3 ori mai scumpe ca in farmacii.
 • 0 (0 voturi)    
  E buna masura (Duminică, 23 decembrie 2012, 6:55)

  El [anonim]

  Este o hotarare care trebuia luata de mult. Cu banii dati pentru medicamentele, negociate-cumparate de spitale in ultimii 23 de ani, Romania putea sa construiasca, cred ca, 10 fabrici de medicamente si sa cumpere licente de productie cel putin pentru jumatate din produsele de pe piata. Sub masca concurentei si externalizarii serviciilor se fura in spitale ceva de neimaginat. Spun asta pentru ca sotia mea a lucrat in spital si a vazut cum functioneaza sistemul din interior. Repet e de neimaginat. Culmea e ca cei care au reclamat furturile au fost primii dati afara pe principiul reorganizarii eficiente a functionarii spitalului. Asi putea sa dau si exemple dar nu-mi permite spatiul sunt prea multe si asta intr-un singur spital.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by