Guvernul a aprobat, marti, un proiect de lege privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, care introduce, intre altele, un nou drept ce poate fi exercitat de persoanele condamnate, respectiv "dreptul la convorbiri online".

Proiectul de lege introduce totodata posibilitatea pentru detinuti de a se oferi voluntari si de a presta o activitate in interesul comunitatii si instituie obligativitatea eliberarii conditionate numai din regimurile deschis sau semideschis.

Potrivit Executivului, "acest act normativ reconfigureaza cadrul general privind executarea pedepselor privative de libertate in situatia in care sistemul penal roman a suferit schimbari de substanta prin adoptarea noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala".

Astfel, dintre schimbarile propuse, Guvernul mentioneaza:

  • Institutia judecatorului de supraveghere a privarii de libertate, care are ca principala atributie supravegherea si controlul legalitatii in executarea pedepselor sau masurilor privative de libertate in penitenciare sau in alte locuri de retinere sau de arestare preventiva. Incheierile judecatorului de supraveghere devenite executorii, precum si dispozitiile scrise date administratiei sunt obligatorii.
  • Controlul antiterorist si de specialitate se aplica tuturor persoanelor si bagajelor, precum si mijloacelor de transport care au acces in penitenciar.
  • Perchezitia detinutilor si recoltarea probelor biologice
  • Aplicarea cu titlu provizoriu a unui tip de regim de executare a pedepselor (de maxima siguranta, inchis, semideschis si deschis) pentru o scurta perioada de timp, dupa perioada de carantina
  • Proiectul de lege introduce un nou drept care poate fi exercitat de persoanele condamnate, dreptul la convorbiri online
  • Tratamentul necesar detinutilor cu tulburari psihice grave
  • Introducerea posibilitatii pentru detinuti de a se oferi voluntari si de a presta o activitate in interesul comunitatii
  • Se instituie obligativitatea eliberarii conditionate numai din regimurile deschis sau semideschis