Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a realizat doua brosuri cu sfaturi de calatorie utile pentru romanii in perioada sarbatorilor privind principalele destinaţii de vacanţă pentru această perioadă (Austria, Bulgaria şi Elveţia). Romanii sunt sfatuiti sa consulte prognoza meteo si legislatia, in special cea rutiera.

  •  Vezi in articol sfaturile generale ale MAE si consulta cele doua brosuri in documentele atasate

Indiferent de destinaţie, cetăţenii români care decid să se deplaseze în afara graniţelor ţării pentru a-şi petrece vacanţa de iarnă sunt sfătuiţi să ţină cont de recomandările MAE şi să consulte periodic pagina oficială de internet (www.mae.ro) pentru a obţine în permanenţă informaţii actualizate privind condiţiile de călătorie din statul de destinaţie.

În cazul apariţiei unor situaţii deosebite, misiunile diplomatice ale României în străinătate sunt pregătite să acorde asistenţă consulară cetăţenilor români, în conformitate cu legislaţia în vigoare, la cerere sau din oficiu, în funcţie de posibilităţile concrete de acţiune ale acestora.

SFATURI GENERALE

Consultaţi periodic site-ul Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro), rubrica “Sfaturi de Călătorie”!

Consultaţi Ghidul Serviciilor Consulare - ediţia 2011 Acest material conţine informaţii utile care vă pot ajuta să fiţi în siguranţă atunci când vă aflaţi în străinătate şi să evitaţi o serie de situaţii nedorite şi neprevăzute care pot apărea pe parcursul călătoriei dumneavoastră!

Informaţi-vă asupra stării de securitate din statul de destinaţie! În acest sens, consultaţi rubrica „Alerte de călătorie”!

Respectaţi regimul de şedere, limitele de valabilitate ale vizelor, după caz. În acest sens, consultaţi rubrica „Vize şi servicii consulare”!

Dacă este cazul, procuraţi-vă din timp viză de intrare în ţara în care doriţi să mergeţi în vacanţă!

ESTE PREFERABIL CA VACANŢA DUMNEAVOASTRĂ SĂ FIE PLANIFICATĂ ŞI ORGANIZATĂ, PE CÂT POSIBIL, PRIN INTERMEDIUL AGENŢIILOR DE TURISM LICENŢIATE!

Procuraţi-vă un ghid al ţării în care doriţi să mergeţi!

Înainte de plecarea în străinătate vă recomandăm să contactaţi ambasada statului în care urmează să vă deplasaţi, precum şi ambasadele ţărilor de tranzit, pentru obţinerea de informaţii suplimentare privind condiţiile particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia locală, care pot suferi modificări frecvente.

AVEŢI GRIJĂ CA DOCUMENTUL DE CĂLĂTORIE – PAŞAPORT SAU CARTE DE IDENTITATE, DUPĂ CAZ - SĂ FIE VALABIL ŞI ÎN BUNĂ STARE!

Atenţie! Pe teritoriul statelor din cadrul Uniunii Europene puteţi călători în baza unei cărţi de identitate valabile!

Este indicat să aveţi asupra dumneavoastră, în afara unui document de călătorie valabil şi un act de identitate valabil (preferabil cu fotografie – exemplu permisul de conducere)!

Lăsaţi familiei dumneavoastră din România copii ale documentului dumneavoastră de călătorie şi ale poliţei de asigurare!

Lăsaţi familiei dumneavoastră date privind itinerariul călătoriei dumneavoastră precum şi modalităţile în care puteţi fi contactat!

RESPECTAŢI LEGISLAŢIA LOCALĂ!

Atenţie! Dacă vă aflaţi pe teritoriul unui stat străin vă supuneţi jurisdicţiei locale şi sunteţi responsabil pentru orice încălcare a legilor statului în care sunteţi.

Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale!

Cereţi permisiunea localnicilor pentru a-i fotografia sau filma!

EVITAŢI IMPLICAREA ÎN DEMONSTRAŢII SAU MANIFESTĂRI DE STRADĂ!

ASIGURAŢI-VĂ CĂ AVEŢI LA DUMNEAVOASTRĂ MIJLOACE FINANCIARE SUFICIENTE PENTRU ÎNTREŢINEREA PROPRIE ŞI A MEMBRILOR DE FAMILIE, DUPĂ CAZ!

Verificaţi dacă există o sumă maximă de bani pe care o puteţi introduce în ţara de destinaţie şi, după caz, declaraţi la vamă fondurile care depăşesc această limită! Orice sumă care depăşeşte acest nivel poate fi confiscată de autorităţi, recuperarea fiind extrem de dificilă!

ADRESAŢI-VĂ MISIUNILOR DIPLOMATICE/CONSULARE ALE ROMÂNIEI DIN STRĂINĂTATE ŞI ANUNŢAŢI-VĂ PREZENŢA ÎN ZONĂ, COMUNICÂND ASTFEL PROPRIILE COORDONATE PENTRU A PUTEA FI CONTACTAT ÎN SITUAŢII DE URGENŢĂ!

În cazul în care vă confruntaţi cu o situaţie deosebită, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României sunt pregătite să vă acorde, în conformitate cu legislaţia în vigoare, la cerere sau din oficiu, atunci când situaţia o impune, consultanţă de specialitate şi asistenţă consulară şi posibilităţile concrete de acţiune ale acestora!

Coordonatele misiunilor diplomatice/oficiilor consulare ale României în străinătate se regăsesc pe pagina web a MAE (www.mae.ro), la rubrica „Misiuni ale României”!

În cazul pierderii paşaportului românesc, vă recomandăm contactarea biroului de poliţie din statul în care vă aflaţi precum şi a celei mai apropiate misiuni diplomatice/consulare a României.

În cazul furtului paşaportului, cetăţenii români trebuie să declare furtul la poliţia locală.

Pentru informaţii suplimentare privind asistenţa consulară de care puteţi beneficia din partea misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României din străinătate în caz de necesitate, Consultaţi Ghidul Serviciilor Consulare - ediţia 2011!

URMĂRIŢI PROGNOZA METEO ŞI NU PLECAŢI LA DRUM DACĂ SE ANUNŢĂ NINSORI ABUNDENTE, ÎNTRUCÂT RISCAŢI SĂ RĂMÂNEŢI ÎNZĂPEZIŢI!

În cazul unei călătorii cu avionul/trenul, pentru a evita situaţiile neprevăzute care pot interveni pe parcursul călătoriei dumneavoastră, contactaţi, în prealabil, compania aeriană/feroviară, pentru reconfirmarea orarului de drum!

Aveţi permanent grijă de bagajele dumneavoastră!

Nu vă angajaţi să transportaţi bagajele unor persoane necunoscute. Există riscul ca acestea să conţină produse interzise, iar dumneavoastră veţi suporta consecinţele legii!

Dacă vă deplasaţi cu avionul, informaţi-vă în legătură cu produsele şi cantităţile de lichide pe care le puteţi lua în bagajul de mână!

Nu lăsaţi la cală obiecte valoroase (telefoane mobile, acte, documente importante, bijuterii, obiecte fragile, aparat fotografiat/filmat etc)!

ÎN CAZUL UNEI CĂLĂTORII CU AUTOTURISMUL, ECHIPAŢI-VĂ MAŞINA CORESPUNZĂTOR SEZONULUI RECE!

Atenţie! În unele ţări, folosirea cauciucurilor de iarnă este obligatorie!

Informaţi-vă asupra regulilor de circulaţie din statul de destinaţie!

Respectaţi regulile de circulaţie şi limitele de viteză legale, inclusiv prevederile referitoare la obligativitatea purtării centurii de siguranţă, a neutilizării telefonului mobil în timp ce conduceţi!

Nu conduceţi autoturismul sub influenţa alcoolului!

Încheiaţi o asigurare auto care să acopere inclusiv daunele provocate de eventualele accidente rutiere din străinătate!

Nu plecaţi la drum fără cartea de identitate a maşinii. În ţările UE aceasta trebuie prezentată împreună cu permisul de conducere!

Verificaţi dacă este nevoie să achiziţionaţi vignete necesare pentru circulaţia drumurile publice sau autostrăzi!

Verificaţi dacă permisul de conducere românesc este recunoscut atât în ţara de destinaţie, cât şi în ţările pe care le tranzitaţi! În anumite ţări aveţi nevoie de un permis de conducere internaţional!

Asiguraţi-vă că deţinerea/folosirea dispozitivelor anti-radar şi de detectare radar nu sunt interzise în ţara în care vă deplasaţi şi nici în ţările de tranzit!

Reţineţi că în majoritatea ţărilor europene este interzisă folosirea aparatelor de detectare a radarelor şi a aparatelor antiradar. Amenzile aplicate sunt consistente şi vă pot afecta serios bugetul de vacanţă!

Atunci când plecaţi la drum cu autoturismul, vă recomandăm să faceţi opririle obligatorii pentru odihnă! În măsura posibilităţilor, evitaţi deplasările pe timp de noapte!

Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil în autovehicule!

ÎN CAZUL PRODUCERII UNUI ACCIDENT RUTIER SUNTEŢI SFĂTUIT SĂ CONTACTAŢI AUTORITĂŢILE LOCALE DE POLIŢIE!

Contactaţi cea mai apropiată misiune diplomatică/ consulară a României, pentru a solicita asistenţă consulară!

Nu părăsiţi locul accidentului şi colaboraţi cu autorităţile locale!

Solicitaţi autorităţilor de poliţie emiterea unui document constatator al accidentului!

Fiecare poliţă de asigurare emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscrisă pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă!

Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare!

ÎNCHEIAŢI O ASIGURARE MEDICALĂ DE CĂLĂTORIE!

Dacă veţi călători pe teritoriul statelor membre UE/SEE procuraţi-vă, înainte de deplasare, Cardul european de asigurări sociale de sănătate!

Asigurarea privată nu substituie Cardul European, ci reprezintă doar un mijloc complementar de asigurare a accesului mai facil la anumite servicii medicale!

Asiguraţi-vă că pentru zona în care urmează să călătoriţi nu este obligatoriu să faceţi, în prealabil, un vaccin!

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccin care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile!

Fiecare cetăţean român este direct responsabil pentru plata eventualelor îngrijiri medicale!

Atenţie! Misiunile diplomatice/oficiile consulare nu asigură facilităţi de natură financiară!

ÎN CAZUL ÎN CARE URMAŢI UN TRATAMENT MEDICAMENTOS, ŢINEŢI CONT DE URMĂTOARELE RECOMANDĂRI:

Luaţi cu dumneavoastră reţeta prescrisă de medic!

Interesaţi-vă dacă medicamentele prescrise de medic nu sunt interzise în ţara în care vă deplasaţi!

Nu luaţi decât cantităţile necesare pentru uzul personal!

În unele state este recomandat ca medicamentele sau alte produse farmaceutice să fie declarate la intrarea în ţara de destinaţie sau de tranzit!

Pentru accesul pe teritoriul unui stat cu anumite produse medicinale poate fi necesară aprobarea autorităţilor locale!

Luaţi în calcul faptul că antibioticele se eliberează pe bază de prescripţie medicală!

ÎN CAZUL ÎN CARE VĂ AFLAŢI ÎN SPAŢIUL UNIUNII EUROPENE ŞI VĂ CONFRUNTAŢI CU O SITUAŢIE DE URGENŢĂ, SUNAŢI LA 112!

Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!

ÎN CAZUL ÎN CARE CĂLĂTORIŢI ÎN STRĂINĂTATE ÎMPREUNĂ CU UN COPIL MINOR, VĂ RECOMANDĂM URMĂTOARELE:

Încheiaţi, înainte de efectuarea deplasării, o asigurare de călătorie pentru copil, care să includă acoperirea cheltuielilor medicale în caz de îmbolnăvire sau accident (inclusiv transportul în România)!

Nu lăsaţi copilul nesupravegheat în nicio situaţie, mai ales în aeroporturi sau în zone aglomerate (gări, autogări, pieţe, magazine)!

Nu lăsaţi copilul în compania unor persoane necunoscute!

Pentru mai multe informaţii despre condiţiile de călătorie în străinătate ale copiilor minori, recomandăm consultarea informaţiilor oferite de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române (www.politiadefrontiera.ro)!

ÎN CAZUL ÎN CARE DORIŢI SĂ MERGETI ÎN ZONA MONTANĂ:

Informaţi-vă în prealabil în legătură cu prognoza meteo din zonă!

Documentaţi-vă, cu atenţie, asupra itinerarului montan pe care doriţi să îl parcurgeţi!

Mergeţi numai pe trasee marcate!

În cazul în care doriţi să parcurgeţi trasee mai lungi, apelaţi la serviciile unui ghid local!

Echipaţi-vă corespunzător sezonului rece! Luaţi cu dumneavoastră echipamentul necesar pentru întreaga durată a călătoriei şi mai ales un telefon mobil cu bateria încărcată!

Nu porniţi la drum în zone montane dacă experienţa dvs. de conducere în condiţii de iarnă este insuficientă;

Întrucât există riscul unor blocaje în trafic pentru perioade mai lungi datorită căderilor masive de zăpadă, este recomandabil să aveţi în maşină haine groase, hrană şi apă;

ÎN CAZUL ÎN CARE DORIŢI SĂ CĂLĂTORIŢI CU ANIMALE DE COMPANIE, VĂ RECOMANDĂM SĂ VĂ INFORMAŢI ASUPRA DOCUMENTELOR DE CĂLĂTORIE NECESARE PENTRU ACESTEA!