Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat ca in noul Legislativ de la Bucuresti sunt mai multi parlamentari decat membrii Congresului SUA, ceea ce reprezinta o cifra uriasa, adaugand ca spera ca si calitatea democratiei sa fie mai ridicata, relateaza Mediafax.

"Veti avea in Parlament mai multi oameni decat avem noi in Congres. E urias. Sunt multi oameni", a afirmat ambasadorul SUA intr-un interviu difuzat, luni seara, de Digi 24, inregistrat inainte de finalul mandatului sau pe 14 decembrie.

Intrebat daca un numar mai mare de parlamentari nu asigura si o mai buna calitate a democratiei, Gitenstein a raspuns, razand, ca spera ca acest lucru sa se intample in Romania.

Noul Parlament de la Bucuresti este compus din 588 de parlamentari, 394 de deputati si 176 de senatori, in timp ce Congresul SUA, de asemenea bicameral, are un numar de 535 de membri, 435 in Camera Reprezentantilor si 100 in Senat.

Gitenstein a reiterat in ultimul sau interviu in calitate de ambasador ca Romania, ca aliat de incredere al SUA, trebuie sa asigure respectarea angajamentelor asumate fata de Occident in privinta MCV, dar si fata de FMI, el insistand ca stabilitatea si predictibilitatea politica si economica sunt esentiale.

De asemenea, Gitenstein a aratat ca e important pentru toate fortele politice sa asigure o coabitare in perioada urmatoare.

"Cred ca stabilitatea este foarte importanta acum si cred ca anul viitor va fi unul dificil din punct de vedere economic, nu doar pentru Romania, ci pentru toata lumea din centrul si estul Europei, la modul general. De ce sa va faceti si mai multe greutati, creand o situatie de risc? Atunci cand vorbesc cu investitorii si cu factorii de decizie din Statele Unite, primul lucru de care se intereseaza este riscul specific de tara al Romaniei. Si acesta este un risc pe care nu vreti sa vi-l asumati acum. Nu ar avea logica, si e sarcina tuturor partilor sa gaseasca o cale de coabitare", a mai afirmat ambasadorul SUA.