Seful Politiei Ilfov si cei doi adjuncti ai acestuia vor fi cercetati in Consiliul Superior de Disciplina al Politiei Romane, in urma unei sesizari a ministrului Administratiei si Internelor formulate la finalul cercetarii prealabile dispuse dupa uciderea japonezei Yurika Masuno, potrivit Mediafax.

"Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a luat act de finalizarea cercetarii prealabile a membrilor conducerii I.P.J. Ilfov - inspectorul sef si cei doi adjuncti - si a dispus sesizarea Consiliului Superior de Disciplina al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR )", se arata intr-un comunicat de presa de marti al MAI.

Controlul amanuntit la Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Ilfov a fost dispus dupa uciderea japonezei Yurika Masuno de catre Vlad Nicolae, in 15 august, intr-o padure de langa Corbeanca.

La ordinul ministrului Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, o comisie formata din ofiteri ai Corpului de control a facut verificari, in perioada 3- 21 septembrie, la IPJ Ilfov si la Sectia Regionala de Politie Transporturi Bucuresti.

Seful Politiei Ilfov, Emanuel Marin Nica, adjunctii sai, Ionel Lefter si Nicolae Baicu, alti sase ofiteri din conducerea IPJ, precum si membri ai conducerii Sectiei Regionale de Politie Transporturi Bucuresti au fost cercetati prealabil in urma anchetei Corpului de control al MAI.

De asemenea, alti 14 ofiteri au fost atunci atentionati, iar in cazul a doi ofiteri si a unui agent a fost sesizat Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, arata atunci Ministerului Administratiei si Internelor.

Controlul a vizat evaluarea managementului in cazul prevenirii criminalitatii stradale, in special infractiunile comise cu violenta, mai ales ca, la nivelul IPJ Ilfov exista un numar foarte mare de fapte comise cu violenta, ramase cu autori necunoscuti, preciza Ministerul Administratiei si Internelor.

In acelasi timp, in urma verificarilor facute de Corpul de control al MAI la Sectia Regionala de Politie Transporturi Bucuresti, s-a declansat cercetarea prealabila pentru opt ofiteri, intre care si seful structurii, Dan Rosoga, iar sase ofiteri au scapat doar cu atentionare.

Situatia de la Ilfov a intrat in atentia conducerii MAI la scurt timp dupa moartea japonezei Yurika Masuno, cand s-a constatat ca Vlad Nicolae se face vinovat si de alte doua crime si talharii, la care se mai adauga si molestarea sexuala a unor femei in varsta, fiind lasat in libertate atat din indiferenta politistilor, cat si a procurorilor ilfoveni.

In 15 august, in jurul orei 20.30, Vlad Nicolae (26 de ani) a abordat-o pe japoneza Yurika Masuno, in varsta de 20 de ani, in incinta Aeroportului "Henri Coanda" Otopeni-Bucuresti, oferindu-si ajutorul pentru a-i gasi un taxi. Astfel, Vlad Nicolae a urcat impreuna cu tanara intr-un taxi, cei doi coborand dupa parcurgerea unei distante scurte, intr-o zona in care drumul este marginit, de ambele parti, de padure. Vlad Nicolae si tanara au fost observati in acel loc de catre soferul taxiului dupa aproximativ doua minute, la marginea soselei, insa pe celalalt sens de mers. Doua zile mai tarziu, in locul respectiv a fost descoperit cadavrul studentei, acoperit cu frunze si prezentand urme de violenta. La aproximativ 60-70 de metri distanta a fost descoperita valiza victimei.

Vlad Nicolae a fost arestat preventiv in 19 august, acesta negand in fata anchetatorilor ca ar fi ucis-o pe japoneza.

Dosarul in cazul Vlad Nicolae este cercetat pentru uciderea japonezei a fost preluat de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul instantei supreme. Anchetatorii au extins cercetarile si au stabilit ca Vlad Nicolae a omorat alte doua femei, a violat si talharit alte persoane.

Vlad Nicolae a fost trimis in judecata pentru uciderea japonezei Yurika Masuno si a altor doua femei, precum si pentru mai multe talharii si violuri. Acesta este acuzat trei fapte de omor calificat si deosebit de grav, cinci fapte de talharie, sapte fapte de viol si violare de domiciliu, doua fapte de lipsire de libertate in mod ilegal, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, loviri si alte violente, precum si de distrugere.

In acelasi dosar este judecat si Gica Stefanache, ofiter de politie judiciara la Politia Orasului Otopeni la data comiterii faptelor, pentru fals intelectual, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fapte comise de acesta in instrumentarea unui dosar penal inregistrat la Parchetul Judecatoriei Buftea in care era cercetat Vlad Nicolae, fiind acuzat ca l-a favorizat pe acesta.