Programul Erasmus va asigura aproximativ 280.000 de burse in anul universitar 2013-2014, urmand sa primeasca si finantarea necesara, care se ridica la circa 500 de milioane de euro, in ciuda deficitului de 90 de milioane de euro inregistrat anul acesta, informeaza Comisia Europeana, potrivit Mediafax.

Potrivit sursei citate, statele membre UE si Parlamentul European au reusit sa evite o criza de finantare ce ameninta binecunoscutul program de mobilitate universitara, in urma incheierii unui acord de ultim moment care a permis Uniunii sa acopere un deficit din bugetul pentru 2012.

Acordul sterge un deficit in valoare de 180 de milioane de euro euro din bugetul pentru 2012 aferent Programului de invatare pe tot parcursul vietii. Aceste program include mai multe programe de schimb - Erasmus, Leonardo pentru ucenici, Comenius pentru scoli, Grundtvig pentru educatia adultilor. Deficitul inregistrat de programul Erasmus era de aproximativ 90 de milioane de euro.

In urma incheierii acordului, Comisia va fi in masura sa ofere aproximativ 280.000 de burse de studii Erasmus in anul universitar 2013 - 2014.

Parlamentul European si Consiliul au ajuns, de asemenea, la un acord privind bugetul UE pentru anul 2013, prin care Programul de invatare pe tot parcursul vietii va fi finantat cu 1,015 miliarde de euro, din care aproximativ 500 de milioane de euro vor fi alocati burselor Erasmus. Finantarea pentru Erasmus se ridica la aproximativ 0,4 la suta din bugetul total al UE.

Deficitul bugetului pentru 2012 corespunzator tuturor programelor UE s-a ridicat la 9 miliarde de euro. Conform acordului incheiat miercuri, Parlamentul European si Consiliul au convenit sa furnizeze o contributie complementara de 6 miliarde de euro pentru acoperirea imediata a nevoilor urgente, urmand ca restul sumei (2,9 miliarde de euro) sa fie transferat in 2013. Pentru majoritatea beneficiarilor, cum ar fi studentii Erasmus, cercetatorii si intreprinderile, acest lucru inseamna ca toate platile care trebuiau efectuate in 2012 vor fi efectuate in 2012. Fondurile reportate pentru anul viitor vor acoperi facturi pentru proiecte de fonduri structurale, in special cele a caror plata face obiectul unor suspendari.

De asemenea, Parlamentul European si Consiliul au convenit asupra unui buget total de 132,8 miliarde de euro pentru 2013, cu cinci miliarde de euro mai putin fata de propunerea Comisiei, care a avut la baza estimari primite chiar de la cele 27 de state membre. Comisia isi manifesta temerile asupra unui nou deficit bugetar cu care s-ar putea confrunta UE toamna viitoare, avand in vedere suma suplimentara de 2,9 miliarde de euro reportata din 2012.

Cea mai mare parte a bugetului UE este cheltuita pentru sprijinirea dezvoltarii economice si a competitivitatii in statele membre (35,5 la suta pentru politica de coeziune) si a agricultorilor (33,1 la suta pentru politica agricola comuna).