Washington se asteapta de la Romania sa isi "respecte promisiunile" in ceea ce priveste statul de drept si reformele economice, pentru a evita sa "rejoace" criza din vara, a declarat ambasadorul american la Bucuresti Mark Gitentein, chiar inainte de a-si incheia mandatul, pentru France Presse.

Mark GitensteinFoto: Hotnews

"Romania a facut promisiuni. Le va respecta? Respectarea tuturor promisiunilor poate fi o chestiune de viata si de moarte intr-o alianta", a spus Gitenstein.

"Coalitia aflata la putere are meritul de a fi spus ca isi va respecta conditiilor acordului de finantare cu Fondul monetar international si criteriile definite de UE pentru ameliorarea sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei. Trebuie sa respecte aceste promisiun".

"Deocamdata, toate lucrurile indica faptul ca va merge in aceasta directie. Daca nu o va face, va avea o problema grava si se va confrunta cu o noua criza", a avertizat el.

Gitenstein a mai afirmat ca spectatolul din aceasta vara a fost "penibil de urmarit". "Nu repetati aceasta criza!" indeamna el. "Romania trebuie sa inteleaga maniera in care este perceputa in strainatate", in special de catre investitorii deja neincrezatori fata de Europa de Est. "Trebuie sa ii convingem ca Statul de drept este respectat, ca exista transparenta, ca lucrurile sunt previzibile", a insistat ambasadorul, care vineri s-a intors in Statele Unite.

"Stabilitatea nu este doar pentru investitori. Este important pentru nivelul de trai al romanilor, astfel incat copiii sa decida daca raman in tara sau nu", adauga el.

Circa trei milioane de romani au parasit Romania pentru a isi cauta un loc de munca si conditii mai bune de viata. "Astazi, a treia limba vorbita la sediul Microsoft din Redmond este romana", mai spune Gitenstein.

"Romanii vor trebui sa infraneze instictele unora dintre elite care vor sa concetreze putere si bani", impiedicand aparitia unei clase de mijloc, apreciaza Gitenstein.

Cand doar 41 la suta dintre alegatori au votat la alegerile legislative, el crede in puterea retelelor sociale, intr-o tara in care acestea sunt in plina expansiune.

"In Statele Unite, ne-au trebuit 100 de ani dupa Revolutia noastra pentru a sparge monopolurile magnatilor bogati - Carnegies, JP Morgan etc - care controlau atunci sectoare intregi ale industriei, presei si politicii", aminteste el.

"Romania incearca sa faca acest lucru in 20 de ani de democratie si face progrese incredibile", a conchis ambasadorul american.