Editura C.H. Beck, cea care a publicat cartea acuzata de plagiat a lui Sorin Ovidiu Vintu, este acreditata de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Desi editura are girul Ministerului Educatiei, directorul acesteia, Radu Dimitriu, a declarat pentru HotNews.ro ca "totusi cartile se cam scriu din carti", asa ca "ma gandesc sa rog tipografia sa mai tipareasca 200" de carti semnate de Vintu. Intre timp, institutiile implicate in acreditarea editurii isi paseaza responsabilitatea discutarii daca editura sa ramana sau nu pe lista celor acreditate.

  • Amintim ca in urma cu o saptamana comisia de eliberare conditionata a aprobat reducerea cu 32 de zile a pedepsei lui Sorin Ovidiu Vintu, pentru ca acesta a scris lucrarea stiintifica: "Romania - studiu comparativ intre trei epoci consecutive: comunism, tranzitie si perspectivele comunitare" - publicata la editura C.H. Beck
  • Pe 12 decembrie, Adevarul a scris ca Vintu a plagiat si ca 50 de pagini ar fi copiate din alte carti.
  • Din penitenciarul Jilava, prin intermediul fiicei sale, Sorin Ovidiu Vintu a raspuns acuzatiilor: "Daca din graba de a ma incadra intr-o anumita unitate de timp am omis pe cineva, imi cer scuze atat autorului, cat si dumneavoastra".

Editura C.H. Beck este acreditata de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), informatie care se regaseste chiar pe site-ul editurii, imediat sub sigla acesteia. Editura se numara astfel printre editurile "cu prestigiu recunoscut" de Ministerul Educatiei. Si pe site-ul CNATDCU editura apare pe lista "Edituri de prestigiu recunoscut in domeniul stiintelor sociale (lista A2)".

"Acreditarea CNATDCU spune ca autorii din domeniul juridic si economic pot publica la noi si sa li se recunoasca lucrarile in promovarea lor in grad. Daca la noi gasiti lucrari proaste si CNATDCU ajunge la concluzia ca publicam porcarii, nu mi-ar da acreditarea", a declarat pentru HotNews.ro directorul general al editurii, Radu Dimitriu.

Directorul editurii: Cartile sunt cam scrise din carti. Ma gandesc sa rog tipografia sa mai tipareasca 200

Referitor la acuzatiile de plagiat aduse lui Sorin Ovidiu Vintu, autor publicat recent de editura, Radu Dimitriu a declarat urmatoarele:

"Din punctul meu de vedere, faptul ca un autor ia niste tabele, niste lucruri dintr-o publicatie care nu este a unei persoane - inteleg ca sunt copiate niste pagini dintr-un raport oficial care nu apartine unei entitati care a vandut-o si a publicat-o cu drept de autor - atunci din punctul meu de vedere nu e plagiat.

Faptul ca a pus cele 50 de pagini (copiate - n.red.), pe care le-a explicat cu mintea dansului, a pus cap la cap mai multe elemente, inseamna ca a facut un lucru util pentru niste oameni care nu aveau toate datele laolalta. Deci e o contributie. Nu este ca la beletristica unde scrii un roman care trebuie sa fie diferit de alte romane. Totusi cartile se cam scriu din carti. Si retetele de bucatarie, daca se scriu, ele vin de la altcineva.

E mai complicat, mi se pare ca prea usor aruncam cu anatema asta plagiat."

Cartea lui Vintu a fost publicata in 200 de exemplare, "s-au vandut si ma gandesc sa rog tipografia sa mai tipareasca 200", chiar daca autorul este acuzat de plagiat, a adaugat directorul editurii.

Daniel Barbu, presedintele Comisiei de Sociologie, Stiinte politice si Administrative din CNATDCU: Este responsabilitatea CNCS

Daniel Barbu

Daniel Barbu

Foto: Agerpres

Contactat de HotNews.ro, Daniel Barbu - presedintele Comisiei de Sociologie, Stiinte politice si Administrative din cadrul CNATDCU - a declarat ca nu CNATDCU este cel care acrediteaza editurile, ci Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS). "Editura este acreditata de CNCS, iar lista editurilor a ramas aceeasi, nu a fost modificata de noul Consiliu al CNATDCU", a precizat Barbu.

In ce priveste declaratiile directorului Editurii C.H. Beck, care se gandeste sa mai scoata un tiraj din cartea lui Vintu, chiar daca acesta este acuzat de plagiat, Daniel Barbu a explicat ca "managerul unei edituri de prestigiu care are o asemenea problema o rezolva scotand cartea din orice plan editorial si incercand sa faca publicul sa uite ca au editat-o vreodata. Asta e atitudinea normala".

"De regula editura isi cere iertare. Autorul are responsabilitatea din punct de vedere juridic pretutindeni, nu doar in Romania, autorul e cel care isi asuma originalitatea operei. Tu ca editor evident esti expert in editarea de carti si nu in diverse domenii, dar nu e foarte onorabil pentru o editura cand se intampla asa ceva. E o eroare care trebuie corectata", a continuat Daniel Barbu, care este si membru al Consiliului General CNATDCU.

Intrebat daca CNATDCU va lua in discutie acreditarea pe care o are editura C.H. Beck, Barbu a afirmat ca acest organism "nu acrediteaza si nu ridica acreditari". "CNATDCU judeca dosare de abilitare, de pilda, nu judeca edituri. (...) Cu siguranta CNCS sunt cei care acrediteaza".

Gabriel Badescu, membru CNCS: Conform legislatiei, revizuirea/updatarea listei este atributia CNATDCU

Gabriel Badescu

Gabriel Badescu

Foto: Agerpres

Gabriel Badescu, membru al Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS) pe domeniul Stiinte sociale, a declarat pentru HotNews.ro ca legislatia care defineste categoriile de publicatii si in care se spune cine stabileste aceste liste prevede ca, in acest caz, responsabilitatea este a CNATDCU.

Ordinul 4.691 din 26 iulie 2011

"Art. 8. - (3) Se stabileste cate o lista a editurilor considerate ca edituri cu prestigiu recunoscut (printre care se numara C.H. Beck - n.red.) pentru fiecare dintre urmatoarele domenii:

a) dreptul romanesc;

b) stiinte militare, informatii si ordine publica.

(4) Fiecare dintre listele prevazute la alin. (3) va include maximum 10 edituri.

(5) Listele prevazute la alin. (3) se elaboreaza de catre comisiile de specialitate din cadrul CNATDCU, se aproba prin decizie a panelului de Stiinte sociale din cadrul CNATDCU si se publica pe site-ul CNATDCU".

Articolul 7 al aceluiasi ordin se refera la lista editurilor din categoria "edituri cu prestigiu international". Aceasta "este propusa de CNCS. Aceasta este categoria de care m-am ocupat eu din partea CNCS, am propus-o CNATCDU, iar ei au acceptat-o. Acea lista nu contine nicio editura din Romania", a explicat pentru HotNews.ro Gabriel Badescu.

Potrivit acestuia, "comisiile CNATDCU sunt cele care trebuie sa propuna aceste liste si nu CNCS. Revizuirea/updatarea listei este atributia CNATDCU, care pot sa consulte daca vor CNCS, dar nu sunt obligati."

Citeste si: