Liderii europeni incheie vineri un nou an de criza, felicitandu-se pentru faptul ca au reusit sa salveze Grecia si sa puna la punct fundamentele controlului asupra bancilor, dar revizuindu-si in scadere neta ambitiile pentru intarirea uniunii economice si monetare, scrie AFP.

Timpul in Europa oferea lumii spectacolul crizei si al lipsei de uniune s-a "terminat", spunea presedintele francez François Hollande, vineri, in ziua a doua a ultimului summit european al acestui an, la Bruxelles.

"A existat o munca buna de-a lungul anului 2012 si care ne permite sa fim increzatori pentru anul 2013", a apreciat Hollande.

Dra marile ambitii sunt amanate pentru orizontul anului 2014, dupa alegerile din Germania.

"In 2014, vor exista alegeri pentru Parlamentul European, va exista o noua comisie, si atunci pentru acel moment va fi avuta in vedere o noua etapa cu, eventual, revizuirea tratatelor", a spus Hollande, dupa prima zi a summitului.

In noaptea de joi spre vineri, cei 27 de sefi de stat si de guvern au studiat timp de noua ore pistele pentru intarirea zonei euro, dur afectata de criza.

La final, l-au mandatat pe Consiliul European, Herman Van Rompuy, sa prezinte in iunie un calendar de actiuni, mai putin ambitios decat cel pe care tot acesta il propusese in urma cu cateva zile.

Printre aceste actiuni posibile sunt si "acordurile contractuale" pe care statele le-ar putea incheia cu institutiile europene si in care se vor angaja la reforme structurale in schimbul unor stimulente financiare.

Dar, a avertizat cancelarul german Angela Merkel, aceste contracte vor avea un buget "foarte limitat, nu un numar de miliarde cu trei cifre, mai degraba 10, 15 sau 20 de miliarde de euro".

Ca de obicei, Uniunea Europeana avanseaza pas cu pas. Calea parea libera pentru ca liderii sa se angajeze clar pentru aprofundarea uniunii monetare. Ei dispunea, pentru acest lucru, de raportul elaborat la cererea lor de Van Rompuy.

Documentul continea doua propuneri principale: incheierea de contracte intre statele membre si institutiile europene pentru reformele structurale si crearea unei "capacitati bugetare" pentru zona euro, insotita cu un calendar precis care mergea dincolo de orizontul anului 2014.

In cele din urma, acest plan a fost puternic diluat. Ei au amanat pentru iunie 2013 prezentarea de "posibile masuri si a unui calendar", care ramane de definit.

Nu a fost retinuta ideea unei "capacitati bugetare" care sa permita sustinerea tarilor care se confrunta cu probleme economice conjuncturale, acceptand doar sa vorbeasca de un "mecanism de solidaritate" asociat contractelor.

"Nicio usa nu a fost inchisa", a reactionat presedintele Comisiei Europene, care a adaugat, fara ironie, ca "statele membre au decis sa se concentreze pe ceea ce ar putea fi facut imediat".

Ca in multe alte cazuri, UE se afla sub dubla presiune a dificultatilor tehnice si a egoismelor nationale, incarnate de interesele adeseori divergente dintre Franta si Germania.

Dar ultimul summit al anului va ramane ca cel care a dat unda verde acordarii unei noi transe de ajutor financiar pentru Grecia, tara aflata in pragul falimentului, si a unui acord carea parea imposibil in urma cu cateva saptamani asupra supravegherii bancare.

Dificultatile ar putea insa sa reapara rapid. Proiectul de buget 2014-2020 a creat dispute care au obligat liderii europeni sa amane acest dosar pentru inceputul anului viitor.