O ordonanta de urgenta adoptata miercuri de Guvern permite privatizarea institutelor nationale de cercetare-dezvoltare prin transformarea lor in societati comerciale care ar putea activa "inclusiv in subordinea unor institutii de invatamant superior de stat", dupa cum arata site-ul oficial al Executivului. Aceeasi ordonanta de urgenta care modifica Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 prevede ca universitatile vor decide singure cite norme poate avea un cadru didactic.

Ordonanta nu a aparut inca in Monitorul Oficial, la acest moment fiind disponibil doar comunicatul oficial postat pe site-ul Guvernului. Iata forma integrala:

"Guvernul a adoptat acest act normativ in conditiile in care, in prezent, anumite dispozitii ale Legii educatiei nationale nr. 1/2011 sunt imposibil de executat, avand in vedere constrangerile financiare.

Actul normativ propune modificarea prevederilor acestei Legi referitoare la numarul de ore din planurile cadru pentru invatamantul preuniversitar si la ponderea disciplinelor obligatorii, respectiv optionale, din planurile cadru, astfel incat in Lege sa fie formulate doar principii generale de elaborare a curriculum-ului national, iar detaliile privind numarul de ore, disciplinele obligatorii si numarul de ore alocat acestora, respectiv numarul de ore alocat disciplinelor optionale sa fie stabilit, ca si pana acum, prin planurile cadru aprobate prin ordin al ministrului. Totodata, se urmareste asigurarea posibilitatii de utilizare a resurselor umane calificate necesare desfasurarii procesului educational.

Actul normativ statueaza cadrul legal, cu caracter tranzitoriu, necesar formarii psihopedagogice pentru personalul didactic din invatamantul preuniversitar, pana la organizarea masterului didactic. Actul normativ stabileste competenta institutiilor de invatamant superior de a aprecia asupra numarului de norme ce pot fi exercitate de catre cadrele didactice. Prin acest act normativ se instituie, de asemenea, posibilitatea ca institutele nationale de cercetare-dezvoltare sa se reorganizeze ca societati comerciale si sa desfasoare activitati inclusiv in subordinea unor institutii de invatamant superior de stat, acreditate potrivit legii. In acest fel se creeaza posibilitatea utilizarii eficiente atat a resurselor oferite de institutiile de invatamant superior de stat, cat si a celor existente la nivelul institutelor nationale de cercetare-dezvoltare.

Nepromovarea acestui act normativ ar conduce la imposibilitatea asigurarii stabilitatii financiare si, pe de alta parte, la grave tulburari ale procesului educational. Acestea deriva din riscul iminent de actionare in justitie a MECTS din cauza ca statul nu asigura dreptul la finantarea de baza pentru toti prescolarii si pentru toti elevii din invatamantul primar, gimnazial, profesional si liceal de stat."