Guvernul a modificat Legea Educatiei: Institutele nationale de cercetare-dezvoltare se pot privatiza si pot activa in subordinea universitatilor de stat / Universitatile vor decide singure cite norme poate avea un cadru didactic

de Red. Stiri     HotNews.ro
Miercuri, 12 decembrie 2012, 19:34 Actualitate | Esenţial


O ordonanta de urgenta adoptata miercuri de Guvern permite privatizarea institutelor nationale de cercetare-dezvoltare prin transformarea lor in societati comerciale care ar putea activa "inclusiv in subordinea unor institutii de invatamant superior de stat", dupa cum arata site-ul oficial al Executivului. Aceeasi ordonanta de urgenta care modifica Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 prevede ca universitatile vor decide singure cite norme poate avea un cadru didactic.

Ordonanta nu a aparut inca in Monitorul Oficial, la acest moment fiind disponibil doar comunicatul oficial postat pe site-ul Guvernului. Iata forma integrala:

"Guvernul a adoptat acest act normativ in conditiile in care, in prezent, anumite dispozitii ale Legii educatiei nationale nr. 1/2011 sunt imposibil de executat, avand in vedere constrangerile financiare.

Actul normativ propune modificarea prevederilor acestei Legi referitoare la numarul de ore din planurile cadru pentru invatamantul preuniversitar si la ponderea disciplinelor obligatorii, respectiv optionale, din planurile cadru, astfel incat in Lege sa fie formulate doar principii generale de elaborare a curriculum-ului national, iar detaliile privind numarul de ore, disciplinele obligatorii si numarul de ore alocat acestora, respectiv numarul de ore alocat disciplinelor optionale sa fie stabilit, ca si pana acum, prin planurile cadru aprobate prin ordin al ministrului. Totodata, se urmareste asigurarea posibilitatii de utilizare a resurselor umane calificate necesare desfasurarii procesului educational.

Actul normativ statueaza cadrul legal, cu caracter tranzitoriu, necesar formarii psihopedagogice pentru personalul didactic din invatamantul preuniversitar, pana la organizarea masterului didactic. Actul normativ stabileste competenta institutiilor de invatamant superior de a aprecia asupra numarului de norme ce pot fi exercitate de catre cadrele didactice. Prin acest act normativ se instituie, de asemenea, posibilitatea ca institutele nationale de cercetare-dezvoltare sa se reorganizeze ca societati comerciale si sa desfasoare activitati inclusiv in subordinea unor institutii de invatamant superior de stat, acreditate potrivit legii. In acest fel se creeaza posibilitatea utilizarii eficiente atat a resurselor oferite de institutiile de invatamant superior de stat, cat si a celor existente la nivelul institutelor nationale de cercetare-dezvoltare.

Nepromovarea acestui act normativ ar conduce la imposibilitatea asigurarii stabilitatii financiare si, pe de alta parte, la grave tulburari ale procesului educational. Acestea deriva din riscul iminent de actionare in justitie a MECTS din cauza ca statul nu asigura dreptul la finantarea de baza pentru toti prescolarii si pentru toti elevii din invatamantul primar, gimnazial, profesional si liceal de stat."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4878 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Dino is back! (Miercuri, 12 decembrie 2012, 19:46)

  benois [utilizator]

  Studiu de caz: conducerea universitatii, compusa in proportie de 80% din profesori universitari/conf. univ. cu minim 15 ani vechime in unversitate vor decide ca profesorii universitari cu vechime de minim 15 ani in universitate sa poata preda pana la 1
 • +9 (9 voturi)    
  * continuare (Miercuri, 12 decembrie 2012, 19:48)

  benois [utilizator]

  pana la 10 norme pe luna. Rezultat: profesorii cu vechime vor lua acele norme, iar la cursuri se vor prezenta, nu-i asa, asistentii.
 • +7 (7 voturi)    
  Epoca de Aur (Miercuri, 12 decembrie 2012, 21:20)

  Veteran [utilizator]

  Viitor de aur tara noastra are!

  Reinstalarea medicocritatii in invatamantul romanesc. Rezultatul e usor de preconizat: profesorii cu vechime vor lua cat mai multe norme la plata cu ora iar saracii asistenti vor ramane cu firimiturile...

  Ne meritam soarta! Traiasca USL (Uniunea Slugilor Lenese)!!!
 • +3 (5 voturi)    
  cam mimeaza decenta cam prost (Miercuri, 12 decembrie 2012, 21:21)

  Quinlan [utilizator]

  si ce legatura e intre "institutele nationale de cercetare-dezvoltare" si imposibilitatea asigurarii stabilitatii financiare si, pe de alta parte, la grave tulburari ale procesului educational" - normal ca e mai usor sa te joci cu asseturile unui institut de cercetare daca e un srl.. vezi cazul d-lui voiculescu si procesele sale.

  ca in mare totul e.. chiar scrie acolo "sa fie stabilit, ca si pana acum..." adica modificari in afara de srl-uri nu prea sunt.
 • +3 (3 voturi)    
  Nu vom guverna cu Ordonante de Urgenta! (Joi, 13 decembrie 2012, 10:30)

  sorin3 [utilizator]

  Nu vom creste impozitele
  Nu vom face un nou acord cu fondul
  etc.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by