Cartea scrisa in penitenciar de Sorin Ovidiu Vintu "s-a vandut si ma gandesc sa rog tipografia sa mai tipareasca 200", a declarat pentru HotNews.ro directorul general al editurii C.H. Beck, Radu Dimitriu. Adevarul a scris astazi, 12 decembrie, ca Vintu "a plagiat cartea ca sa-si reduca pedeapsa" si ca peste 50 de pagini din lucrarea acestuia ar fi plagiate. Contactat de HotNews.ro, directorul editurii care a publicat cartea a declarat: "din punctul meu de vedere, faptul ca un autor ia niste tabele, niste lucruri dintr-o publicatie care nu este a unei persoane - inteleg ca sunt copiate niste pagini dintr-un raport oficial care nu apartine unei entitati care a vandut-o si a publicat-o cu drept de autor - atunci din punctul meu de vedere nu e plagiat".

Mai multi specialisti consultati de ziarul Adevarul "au stabilit, fara dubii, ca asa-zisa analiza politico-economica facuta de Vintu nu este altceva decat un conglomerat de texte copiate din alte opere".

Potrivit expertilor citati de cotidian, cartea "Romania - studiu comparativ intre trei epoci consecutive: comunism, tranzitie si perspectivele comunitare" semnata de Sorin Ovidiu Vintu este o compilatie de texte preluate "in bloc, cu tot cu semnele de punctuatie", din "Strategia nationala de dezvoltare economica a Romaniei pe termen mediu" publicata pe site-ul Camerei Deputatilor sau din "Elemente de strategie energetica pentru perioada 2011 - 2035. Directii si obiective strategice in sectorul energiei electrice" publicata pe site-ul Ministerului Economiei.

Prefata cartii este semnata de Octavian Dragomir Jora, lector universitar la Catedra de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE, scrie Adevarul. Potrivit ziarului, acesta noteaza urmatoarele in prefata: "De interes pentru aceasta carte mai este ceva. Faptul ca ea nu este produsul unui demers academic, patruns de un spirit educat de rigoarea cercetarii; ea are insa o rigoare ad-hoc, rezultatul faptului ca mecanismele prezentate, esentialmente 'economice', au fost traite, testate, talmacite, 'in exercitiul functiunii lor'...".

Radu Dimitriu, directorul general al editurii C.H. Beck: Faptul ca a pus cele 50 de pagini (copiate - n.red.), pe care le-a explicat cu mintea dansului, inseamna ca a facut un lucru util

Contactat de HotNews.ro in legatura acuzele de plagiat aduse autorului Sorin Ovidiu Vintu, directorul general al editurii C.H. Beck - editura care a publicat cartea lui Vintu - Radu Dimitriu a declarat ca nicio editura din Romania nu verifica originalitatea lucrarilor pe care le publica. "Este responsabilitatea autorului", prevazuta in contract, a explicat acesta.

In ce priveste cartea lui Vintu, directorul editurii sustine ca se gandeste sa mai scoata 200 de exemplare, pentru ca s-au vandut toate cele 33 de carti date librariilor.

Rep: Aveti o persoana, un corp de control al lucrarilor pe care le publicati care sa verifice daca nu sunt plagiate?

Radu Dimitriu: Nu. Nu se face in nicio editura. Noi suntem o editura cu capital german si facem ceea ce fac si partenerii nostri, cea mai mare editura de carte juridica din Germania. Este responsabilitatea autorului, prin contractul de editare se prevede asta. Daca asta e o chestie care se vede cu ochiul liber, ceea ce nu e cazul acum, putem sa refuzam (sa tiparim cartea - n.red.). Noua nu ni s-a parut ca e o lucrare total lipsita de interes. Este o lucrare care cred eu ca este utila asa cum a fost explicata pentru foarte multe persoane cu pregatire economica medie si atunci am zis de ce nu.

Rep: Cum a ajuns aceasta carte la dumneavoastra?

Radu Dimitriu: Ca o rugaminte din partea unor parteneri cu care lucram. Am facut un serviciu, nu am primit bani. Si iata ca se dovedeste ca acele exemplare s-au si vandut si ar fi cazul sa mai si facem.

Rep: Va ganditi sa mai publicati chiar daca se dovedeste ca aceasta carte este plagiat?

Radu Dimitriu: Din punctul meu de vedere, faptul ca un autor ia niste tabele, niste lucruri dintr-o publicatie care nu este a unei persoane - inteleg ca sunt copiate niste pagini dintr-un raport oficial care nu apartine unei entitati care a vandut-o si a publicat-o cu drept de autor - atunci din punctul meu de vedere nu e plagiat.

Faptul ca a pus cele 50 de pagini (copiate - n.red.), pe care le-a explicat cu mintea dansului, a pus cap la cap mai multe elemente, inseamna ca a facut un lucru util pentru niste oameni care nu aveau toate datele laolalta. Deci e o contributie. Nu este ca la beletristica unde scrii un roman care trebuie sa fie diferit de alte romane. Totusi cartile se cam scriu din carti. Si retetele de bucatarie daca se scriu, ele vin de la altcineva.

E mai complicat, mi se pare ca prea usor aruncam cu anatema asta plagiat. Dar este interpretarea mea si a colegilor mei redactori, pentru ca eu sunt managerul editurii, am niste redactori care mi-au spus ca nu ne facem de ras daca ne punem sigla pe acea carte.

Rep: Spuneati ca nu v-a fost platita publicarea cartii?

Radu Dimitriu: Am primit contravaloarea costurilor achizitionandu-se acele carti. Nu m-a costat, nu am pierdut. Am facut acest serviciu si nu consider ca ne face de ras nici acum. Este o carte simpluta, adica pe intelesul unui numar mare de oameni - pentru ca o carte stiintifica nu o poate citi toata lumea - e aproape ca un articol mai lung de ziar.

Rep: Daca HotNews.ro va propune sa publicati o cartea de-a noastra, o faceti fara o verificare prealabila?

Radu Dimitriu: Sigur ca un redactor o citeste si daca noi consideram ca acea carte nu ne face de ras, o publicam cu atat mai mult cu cat avem sanse sa scoatem profit. Daca ne faceti promovare, poate si cu dumneavoastra as putea sa ma gandesc sa preiau o carte la care sa nu platiti nimic. Cum am facut cu tipografia, care ne dau preturi bune, si m-am gandit ca pot sa le fac acest serviciu.

Rep: Veti sesiza un organism al statului sa verifice aceasta acuzatie de plagiat?

Radu Dimitriu: Nu este caderea unei edituri, am invatat-o din Germania, sa verifice plagiatul. Noi suntem o editura cu capital privat, am publicat un autor persoana privata, nu am ocolit legea deloc, am dat 8 exemplare la Biblioteca Nationala, este o afacere intre doi privati. Nu are niciun fel de ilegalitate. Si daca ar fi fost plagiat eu nu as avea nicio problema. Cine se simte plagiat trebuie sa dea in judecata si atunci venim cu contractul de editare in care se vede ca autorul isi asuma responsabilitatea privind originalitatea lucrarii. Exista un asemenea contract.

Rep: Am vazut ca editura este acreditata de CNATDCU. Ce inseamna aceasta acreditare?

Radu Dimitriu: Acreditarea CNATDCU spune ca autorii din domeniul juridic si economic pot publica la noi si sa li se recunoasca lucrarile in promovarea lor in grad. Daca la noi gasiti lucrari proaste si CNATDCU ajunge la concluzia ca publicam porcarii, nu mi-ar da acreditarea. Dar noi publicam majoritatea cartilor din domeniul universitar, titluri ale profesorilor de la ASE, de peste tot, de la toate catedrele si sunt apreciate. Toata lumea ne felicita, avem know-how-ul german, prin felul in care avem relatii cu toate librariile, suntem cea mai importanta editura pe profil juridic si economic.

Fiecare contract de editare contine acest text ca responsabilitatea originalitatii este a autorilor. Nu avem cum sa controlam asta.

Rep: In cate exemplare ati publicat cartea?

Radu Dimitriu: In 200 de exemplare. S-au vandut si ma gandesc sa rog tipografia sa mai tipareasca 200. Inca nu am luat decizia, astept un raspuns de la librari daca o mai doresc. Am terminat-o absolut complet. Cam 33 au fost vandute (restul i-au fost date lui Sorin Ovidiu Vantu si Bibliotecii Nationale - n.red.). Am zis ca daca tot raman ele, sa testez si librariile. La Diverta le-am dat pe toate.

Razvan Casmoiu, directorul Directiei de expertiza si constatari din cadrul ORDA: Nu am primit nicio sesizare pana acum

Razvan Casmoiu, directorul Directiei de expertiza si constatari din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA), a declarat pentru HotNews.ro ca nu a primit nicio sesizare pana acum pe acest caz.

"Nu stiu sub ce forma sunt publicate acele articole si noi nu putem decide daca este plagiat sau nu. Pe acest lucru se pronunta Consiliul National de Etica, pentru ca in legislatia drepturilor de autor si drepturilor conexe nu este reglementat termenul de plagiat, legislatie in baza careia functionam. Daca CNE hotaraste ca este vorba de un plagiat, politia sau organele de cercetare pot sesiza ORDA pentru o expertiza tehnico-stiintifica. ORDA face un raport, iar pe baza acestuia politia face incadrarea juridica,daca se constata infractiunea de reproducere", a explicat Casmoiu.

Potrivit acestuia, infractiunea de reproducere se pedepseste conform art. 140 din legea 8/1996, adica "cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda".

Art. 140 din legea 8/1996:

(1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda urmatoarele fapte comise fara autorizarea sau consimtamantul titularului drepturilor recunoscute de prezenta lege:

a) reproducerea operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe;

b) distribuirea, inchirierea sau importul pe piata interna a operelor ori a produselor purtatoare de drepturi conexe, altele decat marfurile-pirat;

c) comunicarea publica a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe;

d) radiodifuzarea operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe;

e) retransmiterea prin cablu a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe;

f) realizarea de opere derivate;

g) fixarea, in scop comercial, a interpretarilor sau a executiilor artistice ori a programelor de radiodifuziune sau de televiziune;

h) incalcarea prevederilor art. 134.

Gabriela Catana, purtatorul de cuvant al Consiliului National de Etica, a declarat pentru HotNews.ro ca "pana in momentul de fata Consiliul nu a primit nicio sesizare privind un posibil plagiat al domnului Vantu".

Comisia de eliberare conditionata a aprobat reducerea cu 32 de zile a pedepsei lui Sorin Ovidiu Vintu

Amintim ca Georgiana Gherman, purtatorul de cuvant al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, a declarat pentru HotNews.ro pe 6 decembrie: "Comisia de eliberare conditionata a acceptat cererea depusa de Sorin Ovidiu Vintu, considerand ca este indeplinita conditia legala. A rezultat ca 32,9 zile pot fi considerate ca lucrate, respectiv scazute din pedeapsa".

Sorin Ovidiu Vintu a publicat la editura C.H.Beck lucrarea "Romania - studiu comparativ intre trei epoci consecutive: comunism, tranzitie si perspectivele comunitare". Decizia finala in privinta reducerii pedepsei cu 32 de zile va fi luata insa de instanta, termenul de judecata fiind in luna ianuarie 2013.

Potrivit legii, daca un detinut executa munca in folosul comunitatii sau lucrari stiintifice poate beneficia de eliberarea conditionata. Pentru redactarea lucarii trebuie intrunite o serie de conditii legale: intocmita o cerere, propusa o lucrare, stabilit un program de lucru, prezentata evolutia lucrarii etc. Editura la care urmeaza sa fie publicata trebuie avizata de Colegiul National al Cercetarii Stiintifice din invatamantul superior.

  • Si Adrian Nastase a efectuat o solicitare de intocmire a unei lucrari stiintifice, care a fost aprobata, insa pana in acest moment nu a fost inregistrata o cerere de eliberare conditionata, a mai spus purtatorul de cuvant al ANP pentru Hotnews.ro.

Cererea lui Sorin Ovidiu Vintu de liberare conditionata, depusa in 4 decembrie 2012, va fi judecata de Judecatoria Sectorul 4 in data de 17 ianuarie 2013.

Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat pe 21 iunie 2012 la un an de inchisoare cu executare in procesul de santaj cu Sebastian Ghita si se afla in prezent la penitenciarul Jilava.

In 23 mai 2011, Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar au fost trimisi in judecata, in stare de arest, pentru santaj, de catre procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Potrivit acuzarii, in perioada martie - aprilie 2011, Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar l-au constrans, prin amenintare, pe Sebastian Ghita sa le dea suma de 150.000 de euro ori sa accepte denuntarea unui contract cu scopul obtinerii injuste, in folosul lor, de beneficii materiale cu consecinta prejudicierii partii vatamate.

Vezi aici mai multe detalii

Potrivit legii, un detinut poate fi liberat conditionat dupa ce a executat doua treimi din pedeapsa, daca pedeapsa nu este mai mare de 10 ani.

In jurul datei de 17 ianuarie curge termenul de doua treimi din pedeapsa in cazul lui Sorin Ovidiu Vintu.