Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, ca sedintele de plen reunit al viitorului Parlament se vor desfasura in sala Alexandru Ioan Cuza, care dispune de un numar mare de locuri.

"Sedintele de plen ale Camerei Deputatilor se vor desfasura in actuala sala de plen, iar plenul reunit va avea loc in sala Ioan Cuza", a precizat Zgonea, citat de Mediafax.

El a spus ca incepand din 17 decembrie deputatii pot veni sa-si indeplineasca formalitatile pentru preluarea noului mandat, staff-ul Camerei fiind pregatit in acest sens.

Zgonea i-a felicitat pe tot cei care si-au recastigat mandatul si a anuntat ca deputatii care isi vor incheia mandatul trebuie sa-si depuna, in termen de 30 de zile, declaratia de avere si de interese.

Noul Parlament va avea 588 de membri, cu 76 mai mult decat numarul de scaune din sala de plen a Camerei Deputatilor, unde au loc sedintele comune ale deputatilor si senatorilor, motiv pentru care a fost chemat arhitectul general, care sa caute solutii, au declarat, marti, pentru Mediafax surse parlamentare.

Aula Camerei, unde aveau loc sedintele de plen reunit, are doar 512 locuri, insuficiente pentru cei 588 de senatori si deputati alesi pe 9 decembrie.

Surse parlamentare au relatat, marti, pentru Mediafax, ca la Camera Deputatilor se cauta variante pentru rezolvarea acestei situatii, astfel ca a fost chemat chiar arhitectul general care "sa gandeasca solutii". Solutiile identificate pana atunci erau urmatoarele: fie sa se puna scaune in plus in plen, fie ca unii parlamentari sa fie urcati la balcoane. Cea de-a doua varianta presupunea si adaptari la sonorizarea salii si la dotarea cu microfoane pentru alesii care ar dori sa ia cuvantul in dezbateri.

Insa, o rezolvare nu va trebui gasita doar pentru sala de plen a Camerei Deputatilor, in care se tin de regula sedintele reunite ale celor doua Camere legislative.

Multe dintre salile comisiilor permanente vor fi neincapatoare pentru numarul de membri, avand in vedere ca si pana acum in cazul unor comisii, pentru sedintele cu mai multi invitati sau in cazul reunirii intr-o sedinta a mai multor comisii, erau uneori probleme in privinta spatiului, astfel ca se cautau sali ceva mai mari in care sa se desfasoare lucrarile.