Dupa alegerile generale de duminica, premierul roman Victor Ponta a promis sa scada taxelel si sa aduca schimbari in constitutie. Prima dintre acestea masuri este o veste proasta pentru economie, cea de-a doua, dezastruoasa pentru democratie, potrivit unui material Der Spiegel publicat marti in editia online in engleza, care sintetizeaza comentariile referitoare la Romania din mai multe publicatii nemtesti.

Fragmente din articol:

Se pare ca este un mod simplu de determina daca o tara a internalizat cu adevarat valorile democratice. Tot ce trebuie sa faci este sa asculti cu atentie candidatul care a castigat. Daca dorinta de a implementa schimbari constitutionale devine prioritara in detrimentul problemelor reale care afecteaza natiunea, apar dubii.

Acesta pare sa fie si cazul premierului roman Victor Ponta, a carui Uniune Social Liberala a fost votata cu 58,6% din voturi duminica. Insa in loc sa isi indrepte atentia catre economie si cursul de valutar slab, el a inceput imediat negocierile cu UDMR, pentru a forma o coalitie care sa adune o majoritate de doua treimi - necesara pentru a schimba constitutia.

Ponta este hotarat sa castige odata pentru totdeauna batalia pe putere cu presedintele Traian Basescu. Si a declarat ca vrea sa revizuiasca dispozitiile constitutionale referitoare la rolul presedintelui in politicile militare si externe. In plus, vrea sa acorde parlamentului puterea de a nu tine cont de deciziile Curtii Constitutionale.

Rezultatul ciondanelilor si disputelor pe putere este o economie care sufera si care nu primeste atentia urgenta de care are nevoie. Ponta a promis ca va indrepta masurile de austeritate, revenind asupra taierilor salariale si scazand taxele si impozitele. Insa acordul de 5 miliarde euro cu FMI si UE expira in martie si un nou pact trebuie negociat curand. In 2009, tara a primit un ajutor de 20 miliarde euro, iar situatia nu s-a imbunatatit prea mult de atunci.

Insa deficitele democratice care cresc sunt cele care au atras atentia cel mai mult dupa alegeri. Ce scriu ziarele din Germania:

  • Frankfurter Allgemeine Zeitung (centru-dreapta): "Nu trebuie facuta decat o comparatie intre declaratiile lui Ponta de acasa si cele din strainatate pentru a vedea ca isi fondeaza cariera politica pe inselaciune. Reforma constitutionala pe care prim-ministrul a promis-o inaintea alegerilor ar subjuga Curtea Constitutionala in fata parlamentului si ar slabi ultimul bastion al statului de drept. Toate progresele facute in ultimii 8 ani ar fi anulate intr-o singura lovitura. Iar Romania s-ar intoarce unde era la inceputul anilor 1990, cand Frontul Salvarii Nationale a izolat tara si a creat calea catre putere pentru o noua clasa de oligarhi penali.
  • Schimbarea in Romania nu este limitata doar la incalcarile statului de drept. Are consecinte geo-politice care se vad mai clar la Washington decat la Bruxelles-ul cu vedere proasta (referirea se face la comentariul lui Hillary Clinton). Victoria USL-ului, in randul careia domina voci pro-Rusia, antieuropene si anti-occident, reprezinta un risc serios pentru o regiune care deja se confrunta cu influenta crescanda a Moscovei. Dupa Grecia, Romania este acum a doua problema acuta pentru NATO si UE in Balcani".
  • Süddeutsche Zeitung (centru-stanga): "Basescu este principalul vinovat pentru faptul ca tara sa este impartita in doua tabere. Din acest punct de vedere, a esuat ca presedinte. In  loc sa fie un exemplu de discretie si perspectiva si sa stabileasca standardele pentru o reforma democratica, Basescu prefera deceptia si jocul. Nepotismul este de asemenea intre slabiciunile sale.
  • Pe de alta parte, oponentii sai, Ponta si Antonescu, reprezinta sistemul tranzitional vechi si putred, care inca nu este dispus sa se reformeze. Ofensiva lor parlamentara din primavara, incercarea de a prelua controlul zonelor de influenta, a lasat impresia ca cei doi au o intelegere pre-democratica a guvernarii.
  • Romania este tara unei calitati democratice minime si mai are multi pasi de facut catre maturitate a societatii. Ponta & co. trebuie sa fie constienti de faptul ca restul Uniunii Europene va privi cu atentie. Iar Basescu trebuie sa fie constient ca escapadele sale nu isi vor mai gasi scuze in afara granitelor.
  • Die Tageszeitung (inclinat spre stanga): Esecul amar al sustinatorilor presedintelui Traian Basescu la alegerile parlamentare confirma inca o data cat de nemultumiti sunt romanii cu actualul sef al statului. Social-democratii au beneficiat cel mai mult de pe urma respingerii lui Basescu. Insa liderul lor, Victor Ponta, nu ar trebui sa sarbatoareasca prea curand. Victoria sa inseamna doar ca alegatorii au optat pentru raul cel mai mic.
  • O constientizare amara s-a dezvoltat in randul alegatorilor romani, din care mai putin de 43% s-au prezentat la vot: niciuna dintre tabere nu este mai buna decat cealalta in ceea ce priveste coruptia, favorurile politice sau eforturile de a isi asigura supravietuirea. Ramane de vazut cum va arata viitorul guvern si cine il va conduce. Insa un lucru este clar: lupta pentru putere in executiv va continua. Acest lucru inseamna stagnare pentru o tara care are nevoie disperata de reforme."
  • Publicatia financiara Handelsblatt, un articol care contrazice ceea ce spun majoritatea expertilor financiari europeni: "Estul Europei se adanceste in intuneric zilele acestea.  Restul continentului este prea des concentrat numai pe problemele datoriei Greciei sau altor tari. Trebuie sa fie o adevarata lovitura politica pentru o tara membra UE precum Ungaria sau Romania pentru ca acestea sa ajunga in ziare. Vecinii nostri din est sunt ei insisi partial responsabili pentru existenta lor in umbra - produc prea rar vesti bune. Insa exact vesti bune par sa vina de la alegerile parlamentare din Romania. Alegatorii romani au pus punct luptei pentru putere care a paralizat tara luni de zile. Cu aproape 60% din voturi, au acordat victoria taberei premierului Victor Ponta. Rivalul sau, presedintele Traian Basescu, a fost pedepsit.
  • Ce i-a lipsit Romaniei pana acum este un guvern mai interesat de viitorul tarii decat de a-si asigura buna-starea proprie. Daca Ponta va putea umple acest gol nu este deloc un lucru sigur. Nu a aratat aproape deloc respect pentru statul de drept in lupta sa impotriva lui Basescu. Insa exista o oportunitate. Iar Europei i-ar prinde bine un boom in zona de sud-est."