Presedintele Traian Basescu va convoca Parlamentul si va anunta programul de consultari pentru desemnarea prim-ministrului care sa formeze viitorul guvern imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial a rezultatului alegerilor, a anuntat marti Administratia Prezidentiala.

Presedintele Traian Basescu a afirmat in mai multe randuri ca va chema partidele, si nu aliantele, la consultari, dar nu a precizat explicit ca nu il va nominaliza prim ministru pe Victor Ponta.

"Categoric partidele, pentru ca in Constitutie art.103 face referire strict la partide. Iar daca va uitati in legea partidelor, definitia pentru partide si aliante este diferita. Eu nu pot sa incalc Constitutia. In plus, ar mai avea un efect daca as accepta sa discut cu aliante, mai ales cand vorbim de USL care spune ca va obtine peste 50% - nu mai am dreptul sa consult celelalte partide pentru ca este prevedere expresa in Constitutie, cand un partid obtine 51%, numai cu el se face consultarea", a afirmat Basescu.

USL, care a castigat peste 50% plus unu dintre mandate, a reafirmat ca Victor Ponta este singura propunere pentru functia de prim ministru, iar secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, s-a aratat convins ca Traian Basescu il va desemna premier pe Ponta.

"Sunt sigur ca domnul Traian Basescu il va desemna pe Victor Ponta prim-ministru. Am din ce in ce convingerea ca cel tarziu saptamana viitoare se poate face desemnarea, bineinteles dupa consultari", a declarat Dragnea marti.

Tot Dragnea afirmase cu o zi in urma ca partidele din USL nu va merge separat la consultarile de la Palatul Cotroceni.

In caracterizarea facuta recent viitorului premier, Traian Basescu a spus ca acesta "nu trebuie sa aiba lucruri ascunse in CV", trebuie sa fie "pro-european si pro-atlantist".

Liberalul Puiu Hasotti a declarat recent, la RFI, ca in cazul in care presedintele Traian Basescu va refuza sa il nominalizeze premier pe Victor Ponta, suspendarea acestuia din functie se va face "foarte-foarte rapid, in 24 de ore".

Si fostul sef de stat Ion Iliescu a sustinut acelasi lucru.