De ce platesc romanii de doua ori pentru un singur serviciu medical? Nicolae Marcu, director executiv Medlife, a discutat online despre rolul crescut al spitalelor private in viata romanilor
Nota redactiei: Pentru coerenta si relevanta discutiei, nu vom aproba comentariile care nu contin intrebari, nu se refera la temele anuntate sau constau in atacuri la persoana.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
BOC a facut tot ce a putut sa lase un loc liber cit mai mare.
2. credeti ca CNASul plateste la pret corect serviciile medicale prestate de cei in contract cu CASA?
plateste toate analizele, consultatiile si investigatiile?
[sa fim seriosi...]
3. atit timp cit o consultatie la priva este de 5-10 ori mai scumpa deict deconteaza CASA, nu credeti ca si serviciu e mai bun?
daca CASA ar plati o consulatatie la nivelul privatului, credeti ca , calitatea servicului ar fi dela fel de proasat?
sau daca spitalulund elucrati va cere la pacineti, acelaist raif pe care il plateste CASA, veti resui sa platiti saalriile actuale? sa amortizati investiitiile?
2. De cele mai multe ori fondurile sunt limitate si deci si pretul pe un servciu definit este redus. Oricum consider ca statul face un efort in aceasta directie. Statul nu poate sustine eficient cheltuielile din sistemul privat.
3. Nu sunt convins ca exista o legatura directa intre pret si calitate. Intervin de multe ori factori motivationali si factori de constrangere.
Este exclus ca un operator privat sa poata functiona eficient la tarifele propuse de CNAS
Numai pentru exemplificare: In Franta statul deconteaza sa spunem 1000 de euro pentru o interventie chirurgicala. Nu are importanta la ce tip de spital (de stat sau privat) se face interventia. Este foarte avantajos pentru pacient.
Este absolut evident ca platim degeaba asigurarea medicala la stat, e o gaura neagra in care se pierd banii nostrii.
Asigurarea medicala la stat nu o platiti degeaba. Medicina privata inca nu are capacitatea sa acopere intreaga sfera de servicii medicale.
Va doresc sa nu aveti nevoie de niciun serviciu medical!
Daca in timpul rezidentiatului eram indrumat de catre sefii de clinica sa rezolv cazuri folosind doar strictul necesar de materiale si aparatura, in privat am avut indicatia clara sa cer cat mai multe investigatii chiar daca patologia era absolut banala si un examen clinic bine facut plus o banala ecografie ar fi fost suficiente pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat.
Intr-adevar. Timpul de asteptare,amabilitatea si calitatea finisajelor si a mobilierului erau si sunt net superioare celor de la stat, dar....Colegii de pe alte specialitati ,ca si mine ,erau proaspat specialisti ,erau aproape in permanenta singuri in garda, si eu cel putin am constat un act medical de foarte slaba calitate in sistemul privat.
Insusi faptul ca se asteapta de la un specialist de 33 de ani sa rezolve tot ce s-ar putea intampla si sa o faca bine fara ajutorul unui singur alt coleg pe sectie...mi se pare o cerinta absurda.
Stiu ca in privat costurile determina numarul de medici si calitatea actului medical ,dar eu ca medic nu m-as trata NICIODATA intr-un spital privat al anilor acestia. Prefer oriciand sistemul de stat, unde exista aparatura mai buna, colegi mai multi (si care isi pot cere o parere unul altuia) ,etc.
Intrebari :
1. Cand veti cobora preturile la un nivel suportabil si pentru patura medie a societatii, astfel incat sa fie suficienti pacienti care sa justifice mai multi medici in sectiile dvs? In spitalul in care am lucrat , erau maxim 10-15% din paturi ocupate si economic NU se justificau mai multi medici,chiar daca dpdvd medical exista justificare.
1. Noi rugam si cerem colegilor nostri sa se focusese pe calitatea relatiei medic-pacient si sa recomande exact acele investigatii care conduc la un demers terapeutic firesc.
2. Actul medical este direct proportional cu calitatea profesionistilor selectati si cu aparatura achizitionata. Daca un furnizor privat nu-si permite tehnologie avansata (sau macar actuala) se va compromite.
3. o precizare: Medlife are pe anumite segmente doua linii de back-up in asa fel incat un medic sa poata apela oricand la un coleg cu o experienta mai extinsa
4. Daca nu am gresit calculele preturile sunt suportabile pentru patura medie. Cred ca o colecistectomie la 1700 ron (acest pret include absolut tot, fara nimic ascuns!) sau o histerctomie la acelasi tarif sunt accesibile clasei de mijloc.
Un sistem de sanatate total privat este in opinia mea o sinucidere curata. Privatul este orientat profit, si, exagerand un pic, o companie privata de sanatate va fi cea mai fericita cand toata lumea e bolnava, si cumva te imping catre imbolnavire, chiar daca nu e evident la prima vedere (medicamentele in exces au un rol aparte)
S-a mentionat noianul de analize pe care pacientul este indrumat sa-l faca, in stil consumerist occidental. Asta e o tendinta generala, nu numai in privat,chiar de la stat doctorii te indruma catre clinici particulare pt analize. Nu mai zic de sacii de medicamente prescrise, chestiune cauzata probabil de presiunile/stimulentele din comisioane ale marilor lanturi farmaceutice.
Cred ca lanturile private sunt utile doar in cazuri mai putin complicate, analize curente, in care nu e nevoie de o expertiza foarte profesionista (gen, imi fac o leucograma). Personal n-as merge niciodata la un medic care sa nu-si fi facut 'mana' ani buni intr-un spital de stat. Chiar si asa, as prefera 'stimulentele' directe catre medic decat sa intervina o terta parte (compania) care sa 'confiste' o parte... Prefer sa trec peste rusine, oricum 'stimulentele' sunt mai mici decat plata in privat, si macar ajung in totalitate la doctor. Sunt convins ca daca stimulezi medicul de la stat cu jumatate din sumele vehiculate in mediul privat pentru servicii echivalente vei obtine o bunavointa si-un tratament mult mai bun decat la privat (pana la urma asta e principalul atu la privat, nu ? ca-ti vorbesc frumos)
2. Si eu cred ca un sistem total privat ar fi o sinucidere.
3. Va contrazic respectuos in ceea ce priveste complexitatea actului medical in sistemul privat. Va invit sa vedeti lista de interventii chirurgicale, dotarea saloanelor de terapie intensiva, numarul de operatii in premiera nationala realizate in sistemul privat.
Veti considera o nepermisa lauda, dar garantez ca pentru anumite specialitati Medlife depaseste spitale consacrate din Viena sau Istanbul.
4. Si ar mai fi ceva: sistemul privat are resurse de a inova, de a se dezvolta in cercetare, isi permite investitii (cate masini RMN 3 Tesla exista astazi in tara si cate sunt in privat)?
1. Considerati ca spitalele ar trebui privatizate in intregime iar cotizatiile la sistemul de stat sa fie impartite intre privat si stat sau pur si simplu fiecare sa aleaga ce sa faca cu aceste contributii? Sau trebuie privatizat totul si gata?
2. Considerati ca atragerea medicilor catre privat va dauna sistemului de stat a.i incet acesta din urma va ajunge sa aiba doar medici slab pregatiti, care nu fac "fata" la privat?
3. Diferenta intre o consultatie la stat si una la privat este semnificativa ca pret (includ aici si pachetul de cafea :) ), dar nu intotdeauna ca si calitate, si nu intotdeauna in dauna celor de stat. Considerati ca preturile practicate in clinicile private reflecta in mod real serviciile oferite? Sau includeti in aceste preturi si acele "atentii" oferite la stat catre medici?
4. Cum vedeti sistemul de sanatate din Romania peste 5 ani, privat vs stat?
Multumesc
2. Da, va fi un impact major in cativa ani. In mod cinstit medicina privata a avut un mare, mare avantaj: a preluat medicii foarte bine pregatiti de la stat si s-a dezvoltat. Retineti, va rog, statul a platit pentru instruirea acestor medici! Pentru unii, din pacate, nici sistemul privat nu a reusit sa devina alternativa si acestia au plecat in alte tari. Cinstit, mor de ciuda!
3. De acord. Nu intotdeauna calitatea actului medical in serviciile private este cea mai buna. Sunt unii medici care nu au ce cauta intr-un serviciu privat.
4. Preturile au o constructie dificila. De cele mai multe ori ne gandim sa fim acolo unde sunt si preturile pentru "onorariul tacut". Global, politica de preturi include si profitul. Este cuvant cheie, nu neaparat si primul, intr-un sistem privat!
1. in aceste conditii ce incredere pot sa am intr-un serviciu medical privat care urmareste doar profitul si se spala pe maini atunci cand nu se descurca?
al doilea lucru, din experienta proprie. un copil internat la acelasi spital privat pentru o problema medicala, tinut 5 zile internat dupa care a contactat o infectie intraspitaliceasca si a mai stat internat inca o saptamana. a fost ultima experienta cu acel spital. (medlife, pentru curiosi). intrebarea e aceiasi de mai sus.
1. Daca un spital privat a tinut un pacient internat pentru a incasa cazarea, merita inchis. Daca insa evolutia unui caz a fost imprevizibila si medicii au considerat ca cea mai buna ingrijire se poate oferi intr-o alta unitate au facut ceea ce trebuie si ii felicit.
2. Cred ca stiu cazul mentionat. As dori sa va raspund fara sa plictisesc... in mod cert (cu ce date am pana acum) infectia nu poate fi dovedita ca intraspitaliceasca. Imi pare rau pentru disconfortul Dvs. si nu stiu cum sa ma revansez!
Va asigur ca am invat multe din acel eveniment!
Increderea sa castiga greu si se pierde usor!
Salarii brute:
1. Asistente 2000 - 8000 ron
2. medici 4000 - 700.00 ron
Statul deconteaza pacientilor nu Medlife. Si este un real ajutor, va asigur!
Cat despre profit va pot avansa profitul operational (reprezinta , atentie un profit inainte de taxe si impozitare ) pe 2011 de 5,2 mil euro. Va rog sa tineti seama ca anul acesta am dezvoltat trei spitale.
Intrebari :
1. Pentru ca nu este evaluata prestatia medicala a prestatorului de servicii medicale, care este parerea DVS ?
2. Medicii trebuie sa fie retribuiti in functie de valoarea prestatiilor efectuate si nu in vrac, sistemul www.tarmed.ch regleaza calitatea si pretul prestatiei.
Ce perere aveti ?
3. Organizarea sistemului de prestatii actuale incurajeaza FRAUDA si RISIPA, dece nu gânditi la GUVERNANTA SPITALELOR UNIVERSITAREA !!!
Sunteti capabil sa o realizati ?
4. Sunteti de accord cu casele de asigurari private si a unei institutii nationale de supraveghere ?
Dece ati intarziat legea sanatatii???
Electoral sau protejând MAFIA ???
Cordialement.
2. asa si este, medicii sunt platiti pentru valoarea serviciilor prestate, functie de gradul medical, functie de titlul universitar, functie de numarul orelor de garda, de participarea la doctorate etc . Este o grila onesta pana la urma desi nu este foarte sofisticata.
3. nu stiu daca suntem capabili, nu am incercat! Nu sunt convins ca pacientii din privat ar accepta sa fie subiect de studiu medical. E un pic delicat subiectul!
4. total de acord.
5. va anunt respectuos ca nu aveam cum sa intarziem noi legea sanatatii
Am platit asigurari de sanatate pana in 2007, data la care m-am pensionat. De la infiintarea sistemului de contributii pentru asigurari de sanatate "pe principiul solidaritatii" am beneficiat de 4 zile concediu medical si de o vizita in regim particular la Spitalul Militar de Urgenta (pentru ca nu am chemat salvarea, m- dus fiul meu cu masina personala). Am 61 de ani, ma simt sanatoasa in corpul meu, nu sunt inregistrata ca bolnav cronic, nu am nevoie si nici nu am recomandare pentru niciun fel de medicatie de intretinere. Cotizez pe principiul solidaritatii de cel putin 20 de ani.
Unde se duc toti banii astia, daca citez din titlu "De ce platesc romanii de doua ori pentru un singur serviciu medical?"
Aici este cheia, restul este doar gargara bulevardista.
Poate peste ceva timp vom afla ca ne-am pacalit, ca am judecat gresit!
Mai cred ca acest curaj pe care l-ati mentionat v-a oferit o calitate mai buna a vietii!
////
Acum si o intrebare ca sa fiu in ton cu emisiunea:
credeti ca ar fi util pentru noi sa platim direct catre un operator privat contributia CAS si in functie de suma cotizata sa putem sa alegem si operatorul unde sa fim tratati?
In cadrul asigurarilor facultative (o parte deductibile din impozit) categoric da. Asiguratorul va avea dorinta sa aiba contract cu operatorii medicali performanti.
Contractele cu personalul medical nu sunt intotdeauna pe termen nelimitat ceea ce pune o presiune pe calitatea actului profesional.
Sunt total de acord cu Dvs ca medicina privata nu trebuie sa reprezinte confortul salilor de asteptare si al rezervelor.
Cheia este in binomul medic-pacient!
deci intrebarea mea este cum trebuie sa arate legea sanatatii astfel incat tot mai multi romani sa isi permita sa mearga in privat, si ca atare privatul sa ajunga la o scara mai mare?
ps. dle dr. va apreciez mult pentru ceea ce faceti!
Ma bucur ca ati subliniat si ideea de sistem, este central pentru noi.
Ma gandesc ca legea sanatatii trebuie sa specifice clar ce primim pentru contributia noastra. Este vorba despre acel pachet minimal. Subsecvent sa precizeze ce asigurari facultative vor prinde viata si care este costul acestora, daca sunt deductibile si cat procentual.
In final as fi bucuros sa inteleg pentru ce ar trebui sa platesc din buzunar, evident daca imi doresc: stomatologie, chirurgie estetica, fertilizare in vitro etc
Daca vreti, ca la telefonie: imi achizitionez un pachet pre-paid cu x minute incluse iar daca imi doresc si mesaje multimedia sau trafic internet sa platesc eu din buzunar.
In acest mod cred ca si serviciile de la stat isi vor stopa declinul si medicina privata va avansa.
Multumesc
Intr-adevar o parte din banii din impozitele si taxele platite de Dvs ajung si in sistemul privat.
Sistemul de plata este functie de tipul acreditarii, de numarul procedurilor medicale si de complexitatea actului medical. Exista un calcul strict ce include anumiti parametri.
Pe masura trecerii timpului statul va vira mai mult catre furnizorii privati dar in acest moment pur si simplu nu-si permite. Din acest motiv se concentreaza pe surse alternative de finantare cum ar fi asigurarile private.
Pe de alta parte, banii cheltuiti de Dvs in sistemul privat (desigur, din pacate, din propriul buzunar), reprezinta o economie la buget. Si, daca ma gandesc mai bine, si o sursa de venit ,deoarece la capatul activitatii unui sector privat se afla din nou si firesc...impozitarea.
Eu una sunt fericita ca exista in sfarsit si la mine acasa o alternativa. Chiar daca, din pricina problemelor economice cu care ne confruntam nu doar noi, romanii, suntem putini cei care avem acces la sistemul privat, e important ca exista aceasta optiune. Mai concret, am vizitat prietene care au nascut la stat si la privat, am vazut ce inseamna ca o femeie sa fie tratata ca un animal si am asistat si la o atitudine decenta, umana, din partea personalului medical. Da, platim destul in sistemul privat dar merita!
Intrebare1: Cum va selectati medicii pe care ii recrutati si in general personalul medical? O mare parte din ei lucreaza si la stat si au cu totul alta atitudine in sistemul acela fata de privat. Cum puteti avea siguranta ca un medic, desi bine pregatit profesional, nu pastreaza amprenta din acel sistem invechit si nu vine cu o mentalitate gaunoasa?
Intrebare 2: Care considerati ca este cel mai mare atuu al privatului in acest moment, in care si spitalele de stat fac eforturi considerabile sa imbunatateasca lucrurile pentru a crea competitie puternica intre cele doua sisteme?
Multumesc!
2. Cred ca managementul (sper sa nu radeti de mine!). Managementul este orientat catre client si are parte de o elasticitate foarte mare. Managementul din sistemul privat poate decide pentru orice fateta a realitatii: investitii, recrutare, directii de dezvoltare. Raspunde doar la cuvantul OBIECTIVE!
Sunt total in favoarea unei discutii deschise cu medicul despre sanatatea proprie chiar daca uneori medicii se mai supara cand clientul foloseste alte surse.
Recomad fiecarui client/pacient sa citeasca tot ce exista despre afectiunea lui! Atentie va rog cand este vorba de decizii. Nu le luati fara un aviz specializat!
Si pentru cei care gandesc pe sistem comunist (adica e mai bine la stat, decat la privat), lasati competitia privata sa-si faca treaba si sa-si dovedeasca medical si prin personal adecvat, munca. In cativa ani, cei care nu rezista (platesc prost, nu gasesc personal, fara aparatura) vor iesi de pe piata, dar sistemul medical romanesc va creste - competitia intareste. Oricum, la privat migreaza tot medicii de la stat + tinerii iesiti de pe bancile facultatii. PS: nu ai fost multumit de un serviciu, fa reclamatie si daca nu se schimba sau nu se ramburseaza din plata, reclama negativa! E cel mai nociv lucru in economia companiei respective. Nu or s-o duca mult asa. Pe mine ma termina psihic atata atentie si mita, la stat, de parca medicul ala e singurul (si demn de sfintenie) pe fata pamantului. Sper, sa se schimbe sistemul medical romanesc pe sistem competitiv. Prefer sa platesc, decat sa mor cu bani in buzunar, dar impacat psihic.
Toti ne asteptam ca efortul nostru peste program (intr-un al doilea servici sau in orele suplimentare ) sa fie cumva stimulat. Inca nu este.
Apreciez hotararea Dvs!
Exista multe situatii cand medicii aflati la conducerea spitalelor de stat au si cabinete private si profita cu nersuinare de functia lor ca sa redirectioneze pacientii catre firmele lor personale pentru diverse servicii medicale. Sau ajung sa faca afaceri profitabile cu firmele lor ca furnizori pentru spitalul de stat.
Desigur, situatia este ilegala (incompatibilitate + conflict de interese) dar in practica se intalneste destul de des si autoritatile din Romania nu iau niciodata masuri deoarece este vorba de nume grele, cu protectie politica in spate. As putea sa dau o gramada de exemple concrete, deoarece am lucrat in sistemul sanitar si cunosc foarte bine situatia.
Un medic obisnuit poate sa lucreze si la stat si la privat, insa un medic cu functie de conducere in spital nu are voie.
Sunt de acord sa existe spitale private, insa delimitarea intre stat si privat trebuie foarte bine facuta, astfel incat sa nu existe profitori care sa-si duca afacerile pe spinarea statului.
Sunt intr-adevar unele neconcordante (legale sau de principiu) dar la nivelul la care a ajuns sistemul privat astazi pot fi cuantificate ca fiind minore.
Este benefic pana la urma, ca decizia sa fie la nivelul consumatorului de servicii de sanatate.
1. Daca doriti sa achitati serviciile prin PFA-ul Dvs nu vad nicio problema
2. daca doriti sa incheiati un abonament discutia se va purta pe un numar minimal de angajati
Va rog, daca nu am fost destul de abil, sa-mi scrieti pe adresa office@medlife.ro
Am avut neplacuta experienta sa constat ca si policlinica Medlife din Titan seamana foarte mult cu o policlinica de stat. Am fost cu baietelul pt o analiza medicala intr-o sambata de dimineata acum 3 luni. Am asteptat la coada mai bine de o ora. Coada avea peste 20 de persoane + 5-6 copii sub 5 ani si era o singura asistenta ce era clar depasita. Am solicitat la "registratura" sa se faca ceva pentru suplimentare si pe un ton mai mult decat caustic am fost trimis catre a vb cu "sefii" si/sau sa las un mesaj de reclamatie pe condica fizica. Am facut acest lucru ...dar am simtit un gust amar ... In mod sigur doar cei aflati la acea coada platisera mai bine de 10000 Ron si serviciile???
Ma gandesc serios daca nu merita un alt operator ...dar sunteti cei mai mari ... si ma bazam pe profesionalism.
Ar tb sa aratati ca nu copiati aceleasi metode ...ca preturile sunt mari....
Numai bine,
Ovidiu
Stiu problema si este formata din doua componente. Primul: sambata, ocazional, clientii nostri beneficiaza de ceva mai mult timp si uneori devenim aglomerati.
Al doilea: sambata personalul este ceva mai redus si exista un timp crescut de procesare operationala.
Ma simt stigherit de situatie si va rog sa primiti scuzele mele!
Sper ca ati primit un raspuns la reclamatia Dvs. daca nu, va rog sa-mi scrieti la adresa office@medlife.ro
am platit vreo 13 ani asigurari de sanatate in romania, adunat ar fi vreo 50 k euro, nu am folosit niciodata acest sistem public de sanatate
acu 2 ani am avut nevoie de ceva, dar fiindca medicul de stat vara era in concediu m-am dus la privat, am platit frumos ...
am inteles un lucru, ca am platit acei bani degeaba in romania, asa ca m-am mutat in alta tara
sa fiti sanatosi! eu nu mai cotizez in romania nimic
Medicii de valoare sunt deseori aglomerati si, in plus, primesc si urgente peste program. Ma refer aici la traumatologie.
Sub nicio forma nu neg valoarea punctualitatii. Va asigur ca personalul din receptii si din call-center (programari) au facut tot ce este posibil sa evite aceasta situatie. Garantez ca sunt bine pregatiti si de apreciat.
Nu stiu daca am spus adevarul dar va rog sa ma credeti ca am fost sincer!