Liderul Sindicatului Viitorul Mineritului din Rosia Montana, Cristian Albu, cere public Guvernului sa tina cont de vointa oamenilor de la referendumul local din Alba si sa reporneasca mineritul, explicand ca prezenta a fost scazuta la urne din cauza ca "vremea in Apuseni a fost foarte dificila".

Presedintele Sindicatului Viitorul Mineritului din Rosia Montana, Cristian Albu, afirma, intr-un comunicat de presa transmis luni si citat de Mediafax, ca la referendumul local privind proiectul de la Rosia Montana si mineritul din zona s-a obtinut o victorie in favoarea repornirii mineritului.

Albu a precizat ca, desi prezenta la referendum nu a fost peste 50%, astfel ca nu se poate valida consultarea publica, "Guvernul trebuie sa tina cont de vointa oamenilor si trebuie sa ia masuri cat mai repede ca sa reporneasca mineritul in Apuseni".

"La referendum am obtinut o victorie zdrobitoare in favoarea repornirii mineritului si le multumim tuturor celor care au votat! Mesajul nostru este acesta: oricine face Guvernul trebuie sa tina cont de vointa oamenilor, trebuie sa faca de urgenta ceva, trebuie sa ia masuri cat mai repede ca sa reporneasca mineritul in Apuseni", sustine, in comunicat, Cristian Albu.

Potrivit sursei citate, oamenii sunt interesati in special de locuri de munca, pentru ca in zona somajul este foarte ridicat.

"Multi sunt suparati ca le-au plecat copiii prin alte locuri, chiar prin alte tari, in cautarea unui loc de munca. Noi speram ca va reporni mineritul in Apuseni si vor fi create mii de locuri de munca, asa cresc sansele ca familiile sa ramana unite", se arata in comunicat.

Potrivit acestuia, prezenta slaba la referendum a fost cauzata de faptul ca "vremea in Apuseni a fost foarte dificila pe 9 decembrie, a nins mult si a fost viscol".

Sindicatul Viitorul Mineritului din Rosia Montana este format din persoane care mai lucreaza in domeniul mineritului din zona Rosia Montana si a fost organizatia care a sustinut intens organizarea referendumului local.

Potrivit Biroului Electoral Judetean pentru referendum, la consultarea publica organizata, duminica, in 35 de orase si comune din judetul Alba privind mineritul din Apuseni si proiectul de la Rosia Montana s-au prezentat 43,20% din cetatenii cu drept de vot, astfel incat referendumul a fost invalidat din cauza prezentei reduse.

Pentru ca referendumul sa fie validat, ar fi trebuit sa se prezinte la urne peste jumatate din cetatenii cu drept de vot.

Potrivit sursei citate, 62,45% dintre cetatenii care s-au prezentat la urne au votat "Da", iar 35% "Nu", fiind anulate 1,65% din voturile exprimate.

In Rosia Montana, localitate vizata direct de referendum, deoarece aici se doreste dezvoltarea unei exploatari miniere, prezenta a fost de 66,06%, iar dintre cetatenii care s-au prezentat la urne 78,75% au raspuns "Da", iar 19,44% au raspuns "Nu", fiind anulate 1,80% din sufragiile exprimate.

Numarul total al persoanelor asteptate la urne la acest referendum era de peste 72.000.

Referendumul a fost organizat de Consiliul Judetean Alba, in 35 de comune si orase, in mare parte din zona Muntilor Apuseni, respectiv in orasele Zlatna, Campeni, Abrud, Baia de Aries si comunele Rosia Montana, Lupsa, Stremt, Vadu Motilor, Bucium, Ciuruleasa, Ramet, Vidra, Sohodol, Ponor, Ceru Bacainti, Almasu Mare, Posaga, Rimetea, Intregalde, Galda de Jos, Cricau, Metes, Albac, Arieseni, Avram Iancu, Bistra, Garda de Sus, Horea, Ighiu, Livezile, Mogos, Ocolis, Poiana Vadului, Salciua si Scarisoara. Cetatenii cu drept de vot din aceste localitati au avut de raspuns cu "Da" sau "Nu" la intrebarea "Sunteti de acord cu repornirea mineritului in zona Muntilor Apuseni si a exploatarii de la Rosia Montana?". Costurile referendumului s-au ridicat la aproape 300.000 de lei.

La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.

In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.