Lider sindicat Rosia Montana: Guvernul sa tina cont de vointa oamenilor si sa reporneasca mineritul
Presedintele Sindicatului Viitorul Mineritului din Rosia Montana, Cristian Albu, afirma, intr-un comunicat de presa transmis luni si citat de Mediafax, ca la referendumul local privind proiectul de la Rosia Montana si mineritul din zona s-a obtinut o victorie in favoarea repornirii mineritului.
Albu a precizat ca, desi prezenta la referendum nu a fost peste 50%, astfel ca nu se poate valida consultarea publica, "Guvernul trebuie sa tina cont de vointa oamenilor si trebuie sa ia masuri cat mai repede ca sa reporneasca mineritul in Apuseni".
"La referendum am obtinut o victorie zdrobitoare in favoarea repornirii mineritului si le multumim tuturor celor care au votat! Mesajul nostru este acesta: oricine face Guvernul trebuie sa tina cont de vointa oamenilor, trebuie sa faca de urgenta ceva, trebuie sa ia masuri cat mai repede ca sa reporneasca mineritul in Apuseni", sustine, in comunicat, Cristian Albu.
Potrivit sursei citate, oamenii sunt interesati in special de locuri de munca, pentru ca in zona somajul este foarte ridicat.
"Multi sunt suparati ca le-au plecat copiii prin alte locuri, chiar prin alte tari, in cautarea unui loc de munca. Noi speram ca va reporni mineritul in Apuseni si vor fi create mii de locuri de munca, asa cresc sansele ca familiile sa ramana unite", se arata in comunicat.
Potrivit acestuia, prezenta slaba la referendum a fost cauzata de faptul ca "vremea in Apuseni a fost foarte dificila pe 9 decembrie, a nins mult si a fost viscol".
Sindicatul Viitorul Mineritului din Rosia Montana este format din persoane care mai lucreaza in domeniul mineritului din zona Rosia Montana si a fost organizatia care a sustinut intens organizarea referendumului local.
Potrivit Biroului Electoral Judetean pentru referendum, la consultarea publica organizata, duminica, in 35 de orase si comune din judetul Alba privind mineritul din Apuseni si proiectul de la Rosia Montana s-au prezentat 43,20% din cetatenii cu drept de vot, astfel incat referendumul a fost invalidat din cauza prezentei reduse.
Pentru ca referendumul sa fie validat, ar fi trebuit sa se prezinte la urne peste jumatate din cetatenii cu drept de vot.
Potrivit sursei citate, 62,45% dintre cetatenii care s-au prezentat la urne au votat "Da", iar 35% "Nu", fiind anulate 1,65% din voturile exprimate.
In Rosia Montana, localitate vizata direct de referendum, deoarece aici se doreste dezvoltarea unei exploatari miniere, prezenta a fost de 66,06%, iar dintre cetatenii care s-au prezentat la urne 78,75% au raspuns "Da", iar 19,44% au raspuns "Nu", fiind anulate 1,80% din sufragiile exprimate.
Numarul total al persoanelor asteptate la urne la acest referendum era de peste 72.000.
Referendumul a fost organizat de Consiliul Judetean Alba, in 35 de comune si orase, in mare parte din zona Muntilor Apuseni, respectiv in orasele Zlatna, Campeni, Abrud, Baia de Aries si comunele Rosia Montana, Lupsa, Stremt, Vadu Motilor, Bucium, Ciuruleasa, Ramet, Vidra, Sohodol, Ponor, Ceru Bacainti, Almasu Mare, Posaga, Rimetea, Intregalde, Galda de Jos, Cricau, Metes, Albac, Arieseni, Avram Iancu, Bistra, Garda de Sus, Horea, Ighiu, Livezile, Mogos, Ocolis, Poiana Vadului, Salciua si Scarisoara. Cetatenii cu drept de vot din aceste localitati au avut de raspuns cu "Da" sau "Nu" la intrebarea "Sunteti de acord cu repornirea mineritului in zona Muntilor Apuseni si a exploatarii de la Rosia Montana?". Costurile referendumului s-au ridicat la aproape 300.000 de lei.
La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.
In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
http://tmx.quotemedia.com/quote.php?qm_symbol=GBU
Iar despre sefii de sindicat ... ar fi trebuit sa lupta INAINTE de oprirea activitatilor, cind inca se mai exploatau minele.
Sau nu-si aduce aminte ca activitatile au fost sistate cu acordul lor?
Cit de des-interesat?
Eu nu stiu.
Dar poate stiu altii!
"Albu a precizat ca, desi prezenta la referendum nu a fost peste 50%, astfel ca nu se poate valida consultarea publica"
~~~~~~~~~~~~~~~~
"Potrivit Biroului Electoral Judetean pentru referendum, la consultarea publica organizata, duminica, in 35 de orase si comune din judetul Alba privind mineritul din Apuseni si proiectul de la Rosia Montana s-au prezentat 43,20% din cetatenii cu drept de vot, astfel incat referendumul a fost invalidat din cauza prezentei reduse."
Nu doar cei din Rosia Montana conteaza ci si cei din comunele alaturate. Tu nu poti sa te apuci de sapat la tine in curte si otrava sa o depozitezi la vecini. Iar daca afacerea este atit de rentabila, statul roman nu are nevoie de acel aur ? De ce s-au inchis minele respective, unde era domnu' sindicalist si locuitorii care POATE or sa aiba un loc de munca cind s-a luat decizia de a inchide exploatarea miniera???
Este interesant ca de fiecare data cand intreb pe cineva de pe acest forum date concrete despre acest proiect etc, nimeni nu stie nimic, dar toata lumea se grabeste sa isi dea cu parerea. Cum poti sa afirmi niste lucruri daca nu te documentezi mai inainte?