O Europa care se lupta cu cea mai grava criza din istoria sa a primit formal luni, la Oslo, premiul Nobel pentru Pace care i-a fost decernat pentru rolul jucat in transformarea unui "continent al razboaielor intr-unul al pacii", relateaza AFP.

Oameni adunati in fata unui ecran in Bruxelles, pe care era transmisa ceremonia de la OsloFoto: Agerpres/AP

In prezenta a circa douazeci de sefi de stat si de guvern europeni, printre care Francois Hollande, Angela Merkel si Traian Basescu, presedintele Comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland, a cerut UE sa "mearga inainte", in ciuda crizei.

"A salva ceea ce a fost castigat si a imbunatati ceea ce a fost creat pentru a ne permite sa rezolvam problemele care ameninta astazi comunitatea europeana este cea mai buna modalitate de a rezolva problemele provocate de criza financiara", a presedintele comitetului Nobel.

Thorbjoern Jagland, cunoscut pentru pozitia sa eurofila intr-o Norvegie eurosceptica, a acordat apoi prestigioasa recompensa reprezentantilor celor trei institutii europene, presedintele Consiliului, Herman Van Rompuy, al Comisiei Jose Manuel Barroso, si al Parlamentului, Martin Schulz.

"Nu ne-am adunat azi aici cu convingerea ca UE este perfecta. Ne-am adunat aici cu convingerea ca trebuie sa ne rezolvam problemele impreuna", a adaugat Jagland.

"Impreuna, trebuie sa facem in asa fel incat sa nu pierdem ceea ce am construit pe ruinele celor doua razboaie mondiale", a continuat acesta, evocand "cele 80 de milioane de persoane" victime ale extremismului, in trecut.

In mod simbolic, Jagland si-a punctat discursul cu cateva cuvinte pronuntate in mai multe limbi, ca o ilustrare a diversitatii europene.