Sfarsitul platii ajutorului de revenire in tara de origine pentru tiganii din Franta va intra in vigoare "inainte de finalul anului, in zilele urmatoare", a precizat duminica ministrul de Interne, Manuel Valls, citat de AFP.

"Ea se va aplica inainte de finalul anului, in zilele urmatoare", a spus el, intr-o discutie cu presa, dupa ce anuntase vineri suprimarea acestei masuri.

"Ajutorul umanitar de revenire pe care il desfiintam era un element care facea ca Franta sa fie atractiva (...) pentru venirea acestor populatii", a argumentat ministrul, sustinand ca Bucurestiul ONG-urile si asociatiile impartasesc opinia ca acest sistem "reprezenta o veritabila pervertire".

"Ajutorul umanitar care privea in mod special cetatenii europeni este desfiintat. Calatoria de intoarcere va fi suportata de stat, va fi o suma de 50 de euro pe adult pentru a permite acestor persoane sa revina la casele lor, o data ce vor ajunge in tara", a mai spus Manuel Valls.

Pana in prezent, cetatenii dintr-un stat membru al UE care traiau in conditii precare in Franta si care doreau sa se intoarca in tara lor primeau 300 de euro pentru un adult si 100 pentru un copil.

Anul trecut, peste 10.600 de persoane, dintre care 2.000 erau copii, au beneficiat de acest ajutor, potrivit Oficiului francez de imigrare si integrare.

Populatia de romi din Franta intre - 15.000 si 20.000 de persoane - a ramas constanta, in conditiile in care persoanele expulzate reveneau sistematic in tara.

De asemenea, a precizat ministrul, ajutorul de revenire voluntara - atribuit cetatenilor care nu sunt din UE, care nu au permis de rezidenta si doresc sa revina acasa - va fi aliniat "mediei europene", "respectiv 500 de euro pe persoana in loc de 2.000 in prezent".