"Pozitia Comisiei ramane constanta, respectiv de sustinere a aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen in cel mai scurt timp posibil", evidentiaza un comunicat de presa comun transmis joi agentiei Mediafax de Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Administratiei si Internelor.

Comisarul Malmstrom a afirmat ca "nu exista conditii noi si Comisia reafirma ca Romania si Bulgaria indeplinesc toate criteriile si doreste ca cele doua tari sa adere cat mai repede la spatiul Schengen", potrivit comunicatului mentionat.

Pe de alta parte, subiectul aprobarii deciziei de aderare a Romaniei si Bulgariei nu figureaza ca atare pe agenda reuniunii JAI, intrucat se mentin pozitiile unor state membre care asteapta publicarea raportului MCV, subliniaza sursa citata.

MAE si MAI afirma si ca "in ceea ce priveste obtinerea unei perspective noi privind aderarea la Schengen, respectiv martie 2013, cadrul cel mai potrivit este Consiliul European din decembrie 2012, sens in care au fost deja efectuate demersuri la nivel guvernamental, inclusiv in cadrul reuniunii JAI de astazi".

"Intr-adevar, confirmarea finalizarii de catre Romania si Bulgaria a masurilor acompaniatorii decise la Consiliul European din martie a.c. ar trebui facuta la acelasi nivel, respectiv cu ocazia Consiliului European din decembrie 2012", se sustine in comunicatul celor doua ministere.

Potrivit MAE si MAI, subiectul aderarii la Schengen a fost abordat, in marja reuniunii Consiliului JAI de joi, "si la reuniunea ministeriala a tarilor care fac parte din Forumul Salzburg care si-au reafirmat sprijinul pentru atingerea acestui obiectiv in perioada imediat urmatoare".

De asemenea, seful delegatiei romane, secretarul de stat in MAI Marian Tutilescu, a reafirmat asteptarea romanilor de a primi o decizie favorabila privind aderarea la Schengen la primul Consiliu JAI din mandatul Presedintiei irlandeze.

Totodata, comunicatul MAE si MAI precizeaza ca al doilea Raport privind functionarea spatiului Schengen pentru perioada 1 mai - 31 octombrie 2012, prezentat joi de Comisia Europeana, in Consiliul JAI, "face o trecere in revista a principalelor probleme cu care se confrunta spatiul Schengen, iar menirea documentului este sa contribuie la identificarea celor mai bune solutii pentru rezolvarea acestora".