Curtea de Apel Brasov obliga Primaria Sfantu Gheorghe, printr-o sentinta definitiva si irevocabila sa respecte legea in ce priveste inscriptionarea publica, respectiv sa posteze toate denumirile si informatiile mai intai in limba romana, limba oficiala a statului, si abia apoi in alte limbi, informeaza Agerpres.

Curtea de Apel a respins recursul formulat de conducerea Primariei Sfantu Gheorghe la sentinta Tribunalului Covasna, prin urmare prima sentinta ramane definitiva.

Astfel, Primaria Sfantu Gheorghe este obligata sa amplaseze pe sediul institutiei tablita cu denumirea in limba romana deasupra celei scrise in limba maghiara, sa inlocuiasca indicatoarele trilingve inscriptionate in limbile maghiara, romana, engleza cu indicatoare in care denumirea in limba romana a obiectivelor de interes local sa fie postata deasupra celorlalte si sa inlocuiasca placutele strazilor dupa aceeasi regula - mai intai in romana si apoi in maghiara.

Totodata, instanta obliga autoritatile locale sa inlocuiasca instructiunilor redactate pe aparatele de taxare din parcarile auto din Sfantu Gheorghe, precum si programul electronic de tiparire a tichetelor de parcare astfel incat inscrierile in limba romana sa fie inaintea traducerilor in limba maghiara. Nu in ultimul rand, prevede obligativitatea ca pe viitor toate denumirile sau informatiile de interes public sa fie inscriptionate mai intai in limba oficiala a statului roman.

Prefectura Covasna a chemat in judecata Primaria Sfantu Gheorghe in urma mai multor sesizari primite din sfera civila cu privire la nerespectarea caracterului de limba oficiala de stat a limbii romane.