Asocierea tarii noastre cu o serie de state cu dificultati in ceea ce priveste adecvarea democratica nu este o simpla retorica, ci rezultatul analizei efectuate la nivelul administratiei americane, a declarat pentru HotNews.ro Cristian Diaconescu, consilier prezidential si fost ministru de externe, cu privire la remarcile Secretarului de Stat american Hillary Clinton, care a avertizat joi asupra pericolelor la adresa valorilor democratice si a drepturilor omului in anumite tari europene si din Asia Centrala, intre care si Romania.

"Am avut onoarea sa am o relatie atat oficiala cat si neoficiala extrem de buna cu Hillary Clinton. Este o sustinatoare cat se poate de hotarata a ceea ce inseamna democratie, drepturi si libertati fundamentale. Asocierea noastra cu o serie de state cu dificultati in ceea ce priveste adecvarea democratica nu este o simpla retorica. Este un punct de vedere in care doamna Hillary crede. In al doilea rand, este rezultatul analizei la nivelul administratiei americane. Acest lucru rezulta din contextul in care a facut aceste afirmatii, si anume la o reunine OSCE, organizatie care a avut dimensiunea umana (drepturi si libertati fundamentale) ca prioritate de negociere inca din anii '90", a declarat Cristian Diaconescu pentru HotNews.ro.

Secretarul american de stat Hillary Clinton a avertizat, joi, asupra pericolelor la adresa valorilor democratice si a drepturilor omului in anumite tari europene si din Asia Centrala, mentionand cu ingrijorare ca "exista semne de recul democratic in Ungaria si provocari ale procesului constitutional in Romania", care este mentionata printre statele in care guvernele aplica "restrictii asupra drepturilor omului".

Ea a mentionat Romania alaturi de Ungaria, Rusia, Belarus, Ucraina, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan si Kazahstan.

"Sunt tot mai ingrijorata pentru viitorul acestei organizatii si valorile pe care le-a aparat intotdeauna", a spus Clinton, in cadrul reuniunii anuale a ministrilor de externe din cele 57 de tari membre ale Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), joi, la Dublin.

"La peste 20 de ani de la finalul Razboiului Rece, sarcina de a construi o Europa libera si pasnica ramane neterminata", a spus oficialul american.

Cu putin timp inainte, Hillary Clinton s-a intalnit cu 11 reprezentanti ai societatii civile din sapte tari, care si-au exprimat ingrijorarile lor in materie de drepturile omului.

"Din pacate, sunt semne de declin democratic in Ungaria si atacuri la adresa procesului constitutional in Romania si spectrul urat al antisemitismului, xenofobiei, discriminarii impotriva imigrantilor, a populatiei roman, a homosexualilor si altor persoane vulnerabile persista", potrivit discursului postat pe site-ul Departamentului de Stat.