Doi teroristi afiliati al-Qaeda au fost expulzati din Romania sub acuzatia ca ar fi constituit "puncte de sprijin sub coordonare externa in conditii de conspirativitate" in vederea comiterii unui atentat terorist in tara noastra, a declarat, la Romania TV, purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Sava.

Acestia au fost declarati miercuri indezirabili pe o perioada de 15 ani in Romania de catre o instanta de judecata, a precizat Savu.

Cei doi derulau "activitati pregatitoare pentru comiterea unei actiuni teroriste pe teritoriul Romaniei in perioada sarbatorilor de iarna", a adaugat oficialul Serviciului Roman de Informatii.

Cei doi aveau legaturi cu o organizatie "afiliata ideologic" al-Qaeda si reprezentau "puncte de sprijin sub coordonare externa in conditii de conspirativitate".

In urma anchetei "s-a stabilit ca urmau sa asigure suport pentru desfasurarea intregii oepratiuni" iar unul dintre acestia "detine cunostinte avansate pentru confectionare de dispozitive explozive improvizate", a continuat purtatorul de cuvant al SRI, care a spus ca cei doi sint originari din Orientul Mijlociu, fara a preciza tara de origine.

"In contextul masurilor intreprinse de autoritatile romane competente in prevenirea si combaterea terorismului, in cursul zilei de ieri (5 decembrie - n.r.), Curtea de Apel Bucuresti a declarat indezirabili doi cetateni straini pentru o perioada de 15 ani. SRI in cooperare cu institutiile din Sistemul National pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului (SNPCT) a intreprins masuri complexe de documentare a unor activitati pregatitoare pentru comiterea de actiuni teroriste pe teritoriul Romaniei in perioada Sarbatorilor de iarna de catre o structura extremista afiliata al-Qaeda", a declarat, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al SRI.

"S-a stabilit ca acestia asigurau suport pentru desfasurarea intregii operatiuni si erau considerati puncte de sprijin aflate sub coordonare externa. S-au obtinut informatii pentru faptul ca acestia incercau sa coopteze persoane cunoscute ca sustinatori ai structurii jihadiste, care sa actioneze impreuna cu punctele de sprijin din Romania", a mai spus Sava.

La propunerea SRI, acestia se afla in momentul de fata retinuti si luati in custodie publica in vederea indepartarii de pe teritoriul national, a precizat Sorin Sava.

"SRI, in calitate de autoritate nationala in domeniul prevenirii si combaterii terorismului impreuna cu celelalte institutii din cadrul SNPCT are ca prioritate majora prevenirea oricaror riscuri si amenintari teroriste", a mai spus purtatorul de cuvant al Serviciului.

Potrivit site-ului SRI, nivelul de alerta terorista este mentinut la nivelul "Precaut", ceea ce inseamna ca "informatiile disponibile si evenimentele recente indica un risc scazut de producere a unui atac terorist".

La inceputul lunii noiembrie, SRI a anuntat ca a retinut si a luat in custodie publica un barbat de origine araba care desfasura pe teritoriul Romaniei actiuni propagandistice in favoarea unor grupari teroriste, adepte ale ideologiei Al-Qaeda si se pregatea sa recruteze alte persoane simpatizante ale acestei ideologii, potrivit declaratiei facute atunci de Sorin Sava.

Acesta a afirmat ca o decizie a Curtii de Apel Bucuresti l-a declarat pe cetateanul strain Hassine M.A indezirabil in Romania pe o perioada de cinci ani. Aceeasi instanta urmeaza sa decida daca acesta va fi expulzat.

SRI a mai informat ca il urmarea de mai multi ani pe cetateanul de origine araba, iar Sistemul National de Prevenire si Combatere a Terorismului a stabilit ca acesta desfasura activitati care aduceau atingere sigurantei nationale.