Guvernul canadian a anuntat miercuri ca a dezmembrat o retea de traficanti implicata in aducerea ilegala in Canada, via Mexic si Statele Unite, a 85 de cetateni romani, din luna februarie, scrie AFP.

Dintre acestia, 40 au fost gasiti, 30 dintre acestia sunt retinuti in timp ce ceilalti sunt in continuare cautati, au anuntat oficialii canadieni, intr-o conferinta de presa, refuzand sa precizeze daca este vorba de tigani.

Toti, atat traficantii cat si clandestinii, vor intra sub incidenta noilor dispozitii ale legii emigratiei, prin care devine obligatorie retinerea oricarei persoane, cu exceptia minorilor, care ajunge pe teritoriul canadian in mod ilegal.

Traficantii romani le promiteau compatriotilor lor locuri de munca bine platite in Canada in schimbul unor sume consistente de bani.

Dupa ce treceau ilegal frontiera canadiano-americana, in apropierea unui post dintre statul Vermont si Québec, ei cereau statutul de refugiat, indreptandu-se ulterior, majoritatea, spre Toronto, unde unii dintre ei ajungeau chiar sa comita infractiuni pentru a-si putea plati calauzele.