Romania recunoaste titlurile de medic specialist din Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda si SUA

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 4 decembrie 2012, 16:45 Actualitate | Esenţial


Romania recunoaste titlurile oficiale de calificare ca medic specialist eliberate, in afara granitelor UE, de Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda si SUA, pentru mai multe specialitati medicale, printre care anestezie terapie intensiva, cardiologie si chirurgie cardiovasculara.

Anuntul a fost facut, dupa sedinta de guvern de marti, de catre ministrul Sanatatii, Raed Arafat, care a precizat ca, la solicitarea Ministerului Sanatatii, Exectivul a aprobat Ordonanta de urgenta privind echivalarea titlurilor de medic specialist eliberate de Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda si SUA, transmite Mediafax.

"Masura vine in sprijinul medicilor romani care vor sa se intoarca sa profeseze acasa, dar si a cetatenilor din cele cinci state care vor sa colaboreze cu profesionistii nostri. In prezent, statele Uniunii Europene se confrunta cu fenomenul migratiei profesionistilor din sanatate. Profesia cea mai sensibila la fenomenul migratiei in tara noastra este cea de medic. Avem medici romani care au obtinut specializari in state membre sau in afara Uniunii si care doresc sa revina in tara, pentru a practica profesia in Romania. In ultimii trei ani, aproximativ 15 medici specialisti care au facut pregatirea de specialitate in SUA, Israel, Canada, Australia si Noua Zeelanda s-au adresat Ministerului Sanatatii in vederea recunosterii specialitatii, pentru a reveni sa practice in Romania", a spus Raed Arafat.

Ministrul Sanatatii a precizat ca specialitatile in care sunt confirmati acesti medici sunt si cele deficitare in sistemul sanitar romanesc, respectiv anestezie terapie intensiva (ATI), cardiologie, endocrinologie, medicina interna, anatomie patologica, oncologie medicala, psihiatrie, pediatrie, oftalmologie si chirurgie cardiovasculara.

Potrivit ordonantei de urgenta, calificarile obtinute de catre medici in cele cinci tari se echivaleaza cu certificatul de medic specialist eliberat de Ministerul Sanatatii pentru specialitatea respectiva, cu conditia ca formarea de medic specialist pentru care se solicita echivalarea sa se fi efectuat in conditii de studiu si practica medicala ce asigura competenta profesionala a acestuia, similara cu competenta profesionala a medicilor pe plan national.

O alta conditie pentru echivalare este ca titlurile oficiale de calificare ca medic specialist sa fie eliberate de autoritatea desemnata in statul pe teritoriul caruia a avut loc formarea.

Criteriile si metodologia de echivalare se aproba prin ordin al ministrului sanatatii, cu avizul Colegiul Medicilor din Romania.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3260 vizualizari

 • -2 (4 voturi)    
  serios? (Marţi, 4 decembrie 2012, 17:02)

  stefan2008 [utilizator]

  Nu-mi vine sa cred!

  Nu-mi ziceti ca peste 1000 de ani le veti recunoaste si cele din Republica Moldova ca nici asta nu-mi vine sa cred!

  Pai universitatile din Romania nu ar face un ban cinstit din echivalari de studii?
  • +1 (3 voturi)    
   Eroare (Marţi, 4 decembrie 2012, 18:12)

   AlinL [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

   Dragul meu,
   Recunoașterea NU o face universitatea ci ministerul. Te grăbești să tragi concluzii despre niște probleme pe care nu le cunoști deloc. Eu nu mă cert cu tine. Îți atrag doar atenția că te grăbești să interpretezi lucruri pe care crezi că le înțelegi dar de fapt nu le-ai înțeles deloc. Dacă nu ți-aș spune nimic ai rămîne cu impresia că ai avut dreptate.
   • +1 (5 voturi)    
    mare dottore esti tu (Marţi, 4 decembrie 2012, 19:30)

    stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui AlinL

    Si pe ce baza face recunoasterea ministerul, stimate dottore de la vreo fabrica de diplome?

    Hai sa-ti spun ceea ce te faci ca cunosti:

    1) Ministerul Sanatatii nu recunoaste studiile si calitatea de medic a medicilor din Rep.Moldova. Iar pentru a-ti echivala studiile in medicina te trimite la Ministerul Educatiei.

    2) Ministerul Educatiei se ocupa de recunoasterea studiilor, trimitand medicii din Republica Moldova sa dea examene la universitatile de medicina acreditate in Romania.

    3) in functie de "muschiul" fiecarei universitati de medicina, unele vor pune medicii sa participe si la cursuri (unde li se va nota prezenta) si la examene - adica sa faca din nou facultatea de medicina de la zero, pentru a deveni medic in Romania; alte universitati vor fi de acord ca medicii din Rep.Moldova sa dea doar examenele fara a participa si la cursuri.

    4) oricare optiune ar alege-o un medic din Rep.Moldova, cam unde crezi ca trebuie sa cotizeze (inainte de a ajunge sa cotizeze la Colegiul Medicilor, bineinteles)?

    Nu ma astept sa scrii tu raspunsul asa ca-l scriu eu: la fabricile de diplome din Romania.

    Si da, nu are importanta ca un medic a facut si rezidentiatul si secundariatul clinic in Rep.Moldova, pentru ca in Romania va putea doar sa cotizeze la fabricile de diplome pentru a i se recunoaste studiile de baza (deci nici vorba de rezidentiat sau secundariat clinic).

    Dottore, mai ai ceva de adaugat ce nu stiam eu? Poti sa ma plagiezi, ca pana-i Xerox prim-ministru sigur nu patesti nimic.
    • +2 (2 voturi)    
     Nda (Marţi, 4 decembrie 2012, 20:47)

     AlinL [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

     Dragă Ștefan,

     --> Ești excesiv de agresiv în limbaj. N-am să-ți răspund cu aceeași agresivitate.
     --> Citește ce-am scris mai jos cu subiectul "Foarte interesant".
     --> Titlul acestui articol și comentariul meu se referă la stadiul la care se află procedurile de recunoaștere a specializărilor făcute în Statele Unite, Canada, Australia și Noua Zeelandă.
     Recitind ce ai scris cred că am fost pus pe o pistă greșită datorită faptului că nu te exprimi clar. Nu știu și nu am pretenția că știu ce se întîmplă cu medicii din Republica Moldova.

     Nu este clar dacă te referi la cetățenii moldoveni care își fac studiile în Republica Moldova sau la cetățeni români care își fac studiile în Republica Moldova.

     Este pe de altă parte normal să nu se recunoască automat studiile medicale făcute în Republica Moldova pentru că Republica Moldova nefiind în Uniunea Europeană nu este în același circuit administrativ în care se află universitățile din România.

     Mi-e clar acum că de fapt pe tine te frămîntă o problemă legată de recunoașterea studiilor medicale din Republica Moldova de către România. Acesta nu este însă subiectul articolului și comentariul tău inițial, așa cum l-ai scris, nu are sens.

     Acum, poți să te mai rățoiești încă o dată la mine și atunci o să te ignor sau poți să recitești cu atenție ce s-a scris și să avem o discuție omenească.
     • 0 (0 voturi)    
      a... da? (Miercuri, 5 decembrie 2012, 15:47)

      stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui AlinL

      ...iar Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda si SUA erau in aceelasi circuit administrativ in care se afla universitatile din Romania, nu? De-asta ti se parea normal ca studiile facute acolo sa fie recunoscute.

      Cetatenie celor care si-au facut studiile in Rep.Moldova nu are relevanta, pentru ca este evident ca fiind de etnie romana, este doar o chestiune de timp pana primesc cetatenia romana.

      In realitate, nu "circuitul administrativ" este problema, pentru ca orice tine de administratie se poate schimba, doar vointa sa fie. De ce nu-i vointa? Pai acolo este sensul comentariului meu - nu convine fabricilor de diplome.

      Cat despre faptul ca in Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda si SUA se face o medicină suficient de bună pentru România, este irelevant din moment ce oricum nici un medic nu va veni de acolo sa profeseze in Romania. Insa din Rep.Moldova poti sa te astepti sa vina medici sa profeseze in Romania, deci daca ai contact cu realitatea, are mult mai mult sens comentariul meu decat al tau.

      Iar despre calitatea invatamantului superior in aceasta ramura, a medicinei, iti garantez ca este superioara in Rep.Moldova decat in tara examenelor platite - Romania.

      Sigur, ca voi sunteti cativa care nu numai ca nu va intereseaza subiectul Rep.Moldova, dar aveti chiar si o repulsie fata de subiect, pentru ca va deranjeaza interesele.
      Sunteti preocupati sa le asigurati cadrul adminsitrativ necesar medicilor din Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda si SUA, care fii sigur ca au motive foarte bine intemeiate sa nu fie interesati de demersul vostru.
      • 0 (0 voturi)    
       E mai bine (Miercuri, 5 decembrie 2012, 17:09)

       AlinL [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

       Dragă Ștefan,

       Se vede treaba că ești foarte supărat. Îți verși furia pe cine nu trebuie - adică pe mine.

       Dacă tu spui că medicina care se face în Republica Moldova este mai bună decît cea care se face în România eu nu te contrazic pentru că nu am studiat în Republica Moldova și nu știu.

       Timp de mai bine de 20 de ani nu a fost voință pentru recunoașterea specializărilor făcute de către cetățenii români în Statele Unite, Australia etc. și aceasta a fost o pierdere netă pentru România.

       În ceea ce privește pe cei care și-au făcut studiile în Republica Moldova, din cauză că Republica Moldova nu este în Uniunea Europeană nu se poate face recunoaștere automată. Universitățile din România nu au nici o putere în această privință. Pînă la intrarea României în Uniunea Europeană, medicii români care doreau să profeseze în Franța sau Marea Britanie trebuiau să dea examene de recunoaștere a studiilor. De exemplu pentru Marea Britanie românii trebuiau să dea PLAB-ul.

       Acum, poate că ai fi interesat să știi că dacă ai ceva bani și dorești să eviți confruntarea cu "fabricile de diplome", dacă vorbești limba engleză, poți susține PLAB-ul în Marea Britanie. Dacă îl iei, poți profesa în Marea Britanie unde vei cîștiga mai bine decît în România. Trebuie să știi medicină, să vorbești limba engleză și să ai bani pentru taxa de examen. Dacă reușești să faci o specializare în Marea Britanie statul român ți-o va recunoaște în mod sigur.

       Iată site-ul oficial al Colegiului Medicilor din Marea Britanie care conține toate informațiile necesare:
       http://www.gmc-uk.org/doctors/plab.asp.

       În ceea ce mă privește pe mine, eu nu lucrez în Ministerul Educației și nici în Ministerul Sănătății din România. Eu sînt un medic român plecat din România în Marea Britanie de 5 ani. Eu și alții ca mine ar putea fi interesați, din diferite motive, să se întoarcă la un moment dat în țară. Am prieteni care s-au săturat de Statele Unite. Eu știu că tu nu înțelegi cum și de ce dar te asigur că nu te mint.
       • 0 (0 voturi)    
        Încă ceva (Miercuri, 5 decembrie 2012, 17:16)

        AlinL [utilizator] i-a raspuns lui AlinL

        Deși tu ești supărat pe universitățile din România, faptul că statul român este flexibil și oferă posibilitatea recunoașterii studiilor făcute în Republica Moldova este un gest de bunăvoință nu de dușmănie.

        Studenții români sînt și ei supărați pe universitățile din România. Cu probleme foarte asemănătoare m-am confruntat și eu ca student. Eu te cred că ți-e greu dar e important să înțelegi ce se întîmplă altfel nu poți identifica soluția corectă.
       • 0 (0 voturi)    
        bun moment (Miercuri, 5 decembrie 2012, 22:46)

        stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui AlinL

        Bun moment si-au ales sa se sature de Statele Unite!
        Excelent, Ponta se va bucura de revenirea lor in proaspatul Romanistan! Cred ca daca vin dupa iminenta eliberare a lui Nastase, atunci Ponta ii va primi personal la aeroport doar pentru a dovedi ca Romania este Eldorado-ul medicilor din SUA si UK, nu mai are nevoie de anticoruptie si toata lumea isi doreste sa traiasca aici!

        Apropo, daca tot abia asteptati sa va intoarceti in Romania, documentati-va cu privire la tehnicile medicale din al doilea razboi mondial, pentru ca in mare parte cam alea sunt la moda in Romania. Si aduceti si niste spirt sanitar si vata cu un drum, ca altfel va trebui sa cereti de la pacienti.

        Si inca o sugestie: biletul de avion sa fie dus-intors, ca nu se stie cam cat de repede veti fi socati de Eldorado-ul romanesc. Eventual calculati data de intoarcere cam dupa prima zi de stat la coada la Casa de Asigurari de Sanatate.
        • 0 (0 voturi)    
         Over and out (Joi, 6 decembrie 2012, 16:46)

         AlinL [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

         Nu ai înțeles ce am avut să-ți transmit. Îți sugerez să mai recitești. În ceea ce mă privește, din punctul meu de vedere, această conversație s-a încheiat. Îți doresc mult succes în ceea ce vei alege să întreprinzi.
 • +3 (3 voturi)    
  In sfarsit (Marţi, 4 decembrie 2012, 17:25)

  Parzivall [utilizator]

  In tara in care un examen la medicina se trece cu 100E spaga, sunt recunoscuti medicii care au cheltuit pe putin 100000-200000$ sa termine o facultate, pe bune, care efectiv au sacrificat ani buni din viata sa ajunga medici.
  Respectele mele Raed...si fa ceva sa nu mai vad un Dottor PM-ul Romaniei, ca face de ras savantii romani adevarati din lumea asta.
 • +2 (2 voturi)    
  Foarte interesant (Marţi, 4 decembrie 2012, 17:55)

  AlinL [utilizator]

  Ani de zile am bătut din gură că specializările medicale făcute în afara Uniunii Europene nu sînt recunoscute de statul român. Cu alte cuvinte, statul român nu a catadicsit să admită oficial că în Canada, Australia și Statele Unite se face o medicină suficient de bună pentru România. Cei plecați erau buni plecați și populația nu știa acest lucru. Am spus și la vreo doi ziariști mai demult și s-au uitat la mine ca la urs. Întrebare retorică: oare de ce au fost recunoscute acum? Să fie oare din cauză că se intenționează privatizarea sistemului de sănătate cu niște companii mari venite de peste ocean? Care este presiunea din spatele acestui gest? Oricît îl stimez pe Raed Arafat îmi vine greu să cred că numai el a putut să determine această modificare administrativă. Bine măcar că s-a făcut. Este un cîștig net pentru România, indiferent de motivație.

  În medicina românească lucrurile se schimbă. Cînd un medic rezident aflat la baza piramidei are posibilitatea de a cîștiga cinstit și fără compromisuri în Occident mai mult decît un ministru în România, presiunea în interiorul sistemului se schimbă. Medicii vor deveni în România o resursă din ce în ce mai rară. Așa e bine să fie pentru că altfel nu sînt apreciați.

  Bravo Raed Arafat și bravo Hotnews! Aceasa este o știre a cărei importanță scapă multora. Aceasta este o ȘTIRE.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by