Politia Romana este foarte buna si devine din ce in ce mai buna, a declarat marti, pentru Agerpres, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein.

Oficialul american a participat, la Palatul Parlamentului, la inaugurarea de catre Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC) a Centrului de Training si Conferinte, unde politisti si oficiali ai statelor membre SELEC vor veni pentru a dezbate teme legate de crima organizata si pentru a face schimb de informatii.

"Romania are un rol de lider in domeniul legii pentru ca aveti oameni competenti, iar Statele Unite sunt foarte increzatoare in capacitatea Romaniei. De asemenea, ajutati ca aliat celelalte forte ale legii care combat infractiuni la nivel regional, precum traficul de persoane, traficul de droguri, infractiuni informatice, terorism. Noi tinem ca aceasta regiune sa fie stabila, sa fie mai putina coruptie, crima organizata, trafic de droguri. Politia Romana este foarte buna si devine din ce in ce mai buna", a spus Mark Gitenstein.

Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC) este o organizatie internationala din care face parte si Romania, alaturi de alte 12 state membre: Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Grecia, Ungaria, Moldova, Serbia, Slovenia si Turcia.

"La sediul SELEC, statele membre isi trimit ofiterii de legatura de la politie si vama care lucreaza aici pentru cazuri de crima organizata care implica o dimensiune transfrontaliera, cum ar fi un caz de trafic de droguri care pleaca, sa zicem, din Turcia, trece prin Bulgaria si ajunge in Romania, adica implica doua-trei tari", a declarat Gurbuz Bahadir, director general SELEC.

Centrul de Training si Conferinte a fost realizat cu sprijinul Comandamentului European al Statelor Unite.

"SELEC acopera zona balcanica, o zona de interes din perspectiva criminalitatii transfrontaliere. El functioneaza ca o agentie care cuprinde reprezentanti ai tuturor statelor membre care au semnat Tratatul SELEC. Initial a fost numita organizatia SECI (Southeast European Cooperative Initiative Regional Center for Combating Trans-border Crime). Reprezentantii politiei si vamii, pe baza informatiilor culese, fac analize de risc si organizeaza misiuni de combatere a criminalitatii transfrontaliere", a precizat Marian Tutilescu, seful Departamentului Schengen, Afaceri Europene si Relatii Internationale din MAI.