Ministerul Justitiei (MJ) cere suplimentarea bugetului cu 6 milioane de lei pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) pentru preintampinarea unui colaps in activitatea sistemului penitenciar. MJ a pus in dezbatere publica un proiect de Hotarare privind suplimentarea bugetului Ministerului Justitiei pentru ANP, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului prevazut in bugetul de stat pe 2012.

"Pentru preintampinarea unui colaps in activitatea sistemului penitenciar ce poate crea situatii imprevizibile generate de starea de nemultumire a persoanelor private de libertate, precum si desfasurarea in conditii de siguranta a activitatii specifice sistemului penitenciar, este imperios necesara majorarea fondurilor bugetare cu suma de 6 milioane lei", se arata in Nota de Fundamentare postata luni pe site-ul institutiei.

Sursa citata precizeaza ca bugetul aprobat initial pentru ANP pe anul 2012 nu acopera necesarul real de fonduri al sistemului penitenciar.

"In termeni reali, ultimul buget aprobat, pe titlul II 'Bunuri si servicii', dupa cele doua rectificari bugetare, este mai mic cu un procent de 7 % comparativ cu bugetul anului precedent. Suplimentarea fondurilor bugetare are caracter de urgenta, in intelesul prevederilor art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, pentru asigurarea cheltuielilor cu utilitatile din unitatile sistemului administratiei penitenciare", se arata in document.

MJ subliniaza ca fondurile bugetare aprobate pentru cheltuielile cu aceasta destinatie sunt insuficiente pentru plata facturilor cu termene de scadenta in lunile noiembrie si decembrie anul curent, in contextul in care in 2012 a avut loc o majorare a preturilor cu procente cuprinse intre 5,23% si 6,78%, conform datelor stabilite de Institutul National de Statistica la utilitati (energie electrica, gaze naturale, combustibili pentru: incalzire, preparare apa calda pentru imbaiere si preparare hrana - CLU/CLM), precum si o crestere a numarului persoanelor private de libertate comparativ cu finele anului 2011 cu circa 1.800 persoane.

Totodata, se mentioneaza ca ANP a disponibilizat la fondul de rezerva al Guvernului alocatii de la bugetul de stat, de la titlul XII 'Active nefinanciare' suma de peste 1,2 milioane lei.

"Neplata facturilor la scadenta emise de furnizorii de utilitati genereaza penalitati de intarziere si /sau intreruperea furnizarii acestora, fapt care va atrage imposibilitatea prepararii hranei, asigurarii igienei individuale si colective pentru persoanele private de libertate, precum si executarea in conditii necorespunzatoare a serviciului de paza si supraveghere. Fata de situatia anterior precizata si avand in vedere caracterul special al sistemului penitenciar, din perspectiva faptului ca acesta face parte din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, este imperios necesara asigurarea acestor fonduri de la fondul de rezerva al Guvernului", mai sustine MJ.

Ministerul atrage atentia ca o eventuala intrerupere in furnizarea de utilitati va conduce in mod cert la grave probleme de natura sigurantei statului.