Mihai Bucurenciu, condamnat definitiv la zece ani de inchisoare de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in dosarul "Portbagajul", pentru lipsire de libertate in mod ilegal, a fost retinut marti in Capitala, de politistii Serviciului Urmariri, informeaza Politia Capitalei, citata de Mediafax.

Tribunalul Bucuresti a emis un mandat de executare a pedepsei de zece ani de inchisoare cu executare pe numele lui Mihai Bucurenciu, in varsta de 56 de ani.

Barbatul a fost incarcerat in arestul Politiei Capitalei si urmeaza sa fie predat Adminstratiei Nationale a Penitenciarelor in vederea executarii pedepsei.

In 2003, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis condamnarea, in lipsa, la zece ani de detentie a lui Mihai Bucurenciu, cautat pentru implicare in sechestrarea si torturarea a trei barbati suspectati ca i-ar fi luat 420 mii de dolari, in 6 decembrie 2011 Curtea de Apel Bucuresti il scapa de inchisoare pe omul de afaceri.

In decembrie 2011, Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a mentinut o decizie a Tribunalului Bucuresti, din mai 2011, prin care s-a admis cererea omului de afaceri de a fi rejudecat dupa extradare, in dosarul in care era acuzat de sechestrarea si torturarea a trei persoane care i-ar fi spart portbagajul masinii sale de unde au fost furati 420.000 de dolari. Decizia a fost contestata la ICCJ, care in 28 noiembrie 2012 a dat o decizie definitiva, condamnandu-l pe Bucurenciu la zece ani de inchisoare.

In 8 iulie 2009, Mihai Bucurenciu, care era dat in urmarire internationala, a fost prins de autoritatile romane in autogara din Ramnicu Valcea, avand asupra sa acte de identitate falsificate, emise pe numele unui apropiat de-al sau. La momentul rtinerii, Bucurenciu a sustinut ca intentiona sa se predea si ca a intrat in tara cu trei zile inainte de a fi prins, fara sa-i fie solicitate documentele la frontiera.

Dupa ce a fost incarcerat, Mihai Bucurenciu a inaintat instantei supreme o cerere de suspendare a executarii decizie penale 4.447 din 13 octombrie 2003 a instantei supreme, prin care fusese condamnat, solicitare ce a fost respinsa in data de 31 august 2004.

Totodata, el a facut o contestatie in anulare fata de decizia definitiva prin care a fost condamnat de instanta suprema, judecatorii respingand-o.

In 13 octombrie 2003, instanta suprema a hotarat condamnarea la cate zece ani de inchisoare a lui Mihai Bucurenciu, Amet Metin si Ilie Alexandru (zis Sandu Geamanu), pentru lipsire de libertate in mod ilegal, acestia fiind acuzati ca au sechestrat si torturat trei barbati care, in ianuarie 2000, care ar fi furat aproximativ jumatate de milion de dolari din masina lui Bucurenciu

Mihai Bucurenciu, patron al firmei de sticlarie "Prolux" si al discotecii "Club 99", a reclamat, in anul 2000, la Politie, ca din portbagajul masinii sale i-au fost furate un kilogram de bijuterii si 420.000 de dolari.

Cele 11 persoane acuzate in dosarul "Portbagajul" alaturi de Bucurenciu au ajuns sa fie anchetate dupa ce, in 14 februarie 2000, Valentin Raducan, unul din cei trei presupusi spargatori ai masinii lui Bucurenciu, a reclamat Politiei orasului Breaza ca a fost rapit timp de o luna de un grup de persoane, printre care se afla si patronul firmei Prolux din Bucuresti, Mihai Bucurenciu.

Rapitorii l-au sechestrat pe tanar in diferite imobile din Capitala, iar, dupa un timp, l-ar fi transportat intr-o casa de vacanta (proprietate a lui Bucurenciu, situata in orasul Breaza), de unde Raducan a reusit sa fuga. Tanarul le-a declarat politistilor ca rapitorii l-au torturat fizic si psihic. Politistii i-au identificat in scurt timp pe cei care l-au rapit si sechestrat pe Valentin Raducan.

Mihai Bucurenciu a parasit Romania imediat dupa ce a fost invinuit de instigare la lipsire de libertate, el fiind dat in urmarire internationala prin Interpol si prins de politistii belgieni. Bucurenciu a fost eliberat insa din arestul autoritatilor belgiene, dupa ce judecatorii din aceasta tara au respins cererea de extradare a cetateanului roman.