Scrisoarea "Doamna Andronescu, retrageti-i titlul lui Ponta!", semnata de peste 2.800 de profesori universitari, personalitati culturale si oameni simpli, va fi depusa marti, ora 13.00, la Ministerul Educatiei, anunta Revista 22. Impreuna cu petitia, ministrul Ecaterina Andronescu va primi si o scrisoare referitoare la competentele legislative pe care le are in ridicarea titlului de doctor al prim-ministrului Victor Ponta, potrivit sursei citate.

Scrisoarea si semnaturile celor care ii solicita ministrului Ecaterina Andronescu sa-i retraga titlul de doctor lui Victor Ponta vor fi depuse la Ministerul Educatiei de o delegatie din randul semnatarilor.

Amintim ca in urma cu o saptamana Revista 22 a publicat o scrisoare deschisa adresata ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, scrisoare semnata de profesori universitari, cercetatori, membri ai societatii civile, dar si politicieni, printre care Andrei Plesu, Dan Grigore, Gabriel Liiceanu, Vladimir Tismaneanu, Mircea Kivu, Horia Roman Patapievici, Vladimir Tismaneanu, Ion Vianu sau Monica Macovei. Semnatarii sustin ca Victor Ponta a "detinut in mod ilegitim" acest titlu din anul 2003 si ii cer ministrului sa-i retraga titlul de doctor prim-ministrului.

Contactata de HotNews.ro, miercuri 28 noiembrie, Ecaterina Andronescu a declarat: "Fac ceea ce-mi permite legea sa fac. Asa cum am mai spus de nenumarate ori, legea nu-mi da competente in aceasta directie. Cred ca si Universitatea din Bucuresti stia acest lucru atunci cand mi-au trimis scrisoarea pe care mi-au trimis-o. Nu eu am facut legea educatiei, ba eu chiar am criticat-o. Dar competentele pe aceasta tema prevazute de lege sunt fata de Consiliul National de Etica, organism care nu este subordonat Ministerului Educatiei".

Pe de alta parte, intrebata daca a propus un monatoriu de un an acordat cadrelor didactice pentru a-si curata opera stiintifica de falsuri, Ecaterina Andronescu a declarat: "Din punctul meu de vedere sunt absolut de parere ca ar trebui sa si inasprim legea fata de ce avem. Dar sa nu judecam dupa o lege a anului 2012 lucrari care s-au elaborat acum 20 ani cand nu aveam aceasta lege. Legea ar putea sa fie extrem de aspra, dar cu o temporizare de 1 an. Ne gandim. Discutand ieri (marti, 27 noiembrie - n.red.) intr-o emisiune am avansat aceasta idee, ca toata lumea sa aiba timp sa scoata ceea ce nu se potriveste si sa ramana opera curata. Dar este un gand".

"Cineva m-a intrebat ce legi au fost cand mi-am facut eu teza de doctorat. Si i-am raspuns ca au fost regulile impuse de profesorul meu coordonator, pentru ca nu exista o legislatie in acest sens. Dar am avut un conducator de doctorat ale carui reguli le-am respectat si pe care le-am impus ulterior si eu, la randul meu, studentilor mei. Eu cred ca acest subiect trebuie sa treaca dincolo de incrancenarea de campanie si trebuie sa judecam rece, fara parti-pris-uri", a continuat ministrul Educatiei.

Scrisoarea deschisa a fost semnata de peste 2.800 de persoane

De la publicarea ei in Revista 22, in urma cu o saptamana, scrisoarea a strans peste 2.800 de semnaturi. "Subsemnatii, universitari, cercetatori, cadre didactice preuniversitare, membri ai societatii civile, va solicitam sa raspundeti in cel mai scurt timp posibil cererii Senatului Universitatii din Bucuresti privitor la plagiatul d-lui Victor Ponta, retragand acestuia titlul de doctor in drept, pe care l-a detinut in mod ilegitim din 2003", se arata in scrisoarea deschisa.

Semnatarii precizeaza ca acest caz "este cum nu se poate mai clar: atat Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti, in urma raportului Comisiei de Expertiza compusa din specialisti in drept la universitati de prestigiu din lume, cat si Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare s-au pronuntat fara echivoc, dand un verdict limpede: plagiat. Ati primit de peste o luna decizia si raportul Senatului Universitatii din Bucuresti cu toate materialele relevante, timp suficient pentru a va convinge personal de amploarea plagiatului comis de d-l Victor Ponta. Peste o treime din lucrarea sa de doctorat este copiata, fara nicio trimitere la original sau citare a surselor, autorul incalcand clar si indubitabil etica universitara si legea".

"Doamna Ministru, sunteti profesor universitar si cunoasteti bine consecintele tolerarii plagiatului in lumea academica romaneasca; nu puteti ignora faptul ca el contribuie intr-o covarsitoare masura la impostura, la confuzia valorilor si in final la scaderea continua a nivelului de educatie", precizeaza scrisoarea.

"Asteptam sa luati decizia corecta de retragere a titlului de doctor d-lui Victor Ponta, ghidandu-va astfel dupa interesele majore ale Universitatii, ale scolii si ale societatii romanesti. Asteptam, deci, din partea Dvs., o decizie curajoasa, inteleapta si justa", se arata in incheierea scrisorii deschise.

Semnatarii precizeaza ca lista nu este inchisa. Pentru a semna scrisoarea, se poate folosi formularul pentru comentarii de la finalul articolului, astfel: introduceti numele in casuta pentru nume, e-mailul in casuta pentru e-mail, iar in casuta comentariu functia sau profesia si locul de munca. Nu sunt valabile semnaturile cu nickname!

Citeste si: