Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma a revenit, duminica, la Petrosani, fiind prima sa vizita dupa ce i-a expirat interdictia de a intra in localitate, el spunand ca va ramane aici o saptamana, iar de Sfanta Varvara va depune o coroana de flori la un monument al ortacilor, potrivit Mediafax.

Miron CozmaFoto: Agerpres

Cozma, insotit de un grup de prieteni si de sotia sa, Marinela Nitu, a fost intampinat la intrarea in Petrosani de fratele sau, Tiberiu Cozma, lider de sindicat la Mina Lonea, dar si de alti membri ai familiei si fosti ortaci.

Fostul lider al minerilor a declarat ca este foarte emotionat, mentionand ca nu a mai fost de 16 ani in casa fratelui sau din municipiul Petrosani.

"Adevarul e ca, datorita formatiei profesionale, cea de miner, am capatat asa, o mare experienta in a nu fi emotiv. De data aceasta as putea spune ca sunt coplesit de emotii. Nu-mi vine sa cred ca reusesc, in sfarsit, dupa atatia ani, sa calc pe pamant de Petrosani. Voi merge la prieteni, la mormantul parintilor mei, pentru ca este incredibil ca intr-o tara civilizata a mileniului trei, tara europeana, sa ceri aprobare de la militie - pentru ca asta e militie neocomunista, nu e politie, pana la politie mai e cale lunga - sa merg la mormantul parintilor mei. E incredibil ca asemenea lucru se intampla in Romania", a declarat Miron Cozma.

El a adaugat ca va sta o saptamana in Petrosani.

"Stau si eu de Mos Nicolae cu nepotica. In 4, vreau sa depun si eu o coroana la un monument al minerului, impreuna cu sindicatul Minei Lonea, care mi-a lansat invitatia de a depune aceasta coroana de flori, pentru ca nu am mai facut-o de mult timp si nu pentru ca nu mi-as fi dorit. Sfanta Varvara, ocrotitoarea minerilor, eu am introdus-o ca sarbatoare a minerilor", a spus Cozma.

Cozma a vizitat sediul Companiei Nationale a Huilei din Petrosani pentru a vedea ce s-a schimbat, a trecut pe la fostul sediu al Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, in prezent parasit, si a mers cu un grup de prieteni intr-un local cu specific hardrock pe care il frecventa inainte de a intra in inchisoare.

In plimbarea sa prin municipiul Petrosani, Miron Cozma s-a intalnit cu un grup al USL care se afla pe strazi intr-un mars, insa jandarmii i-au avertizat pe manifestanti ca actiunea este ilegala, neavand aprobare pentru miting.

De cand a iesit din penitenciar, in cei cinci ani de interdictie, lui Miron Cozma i-a fost permis sa tranziteze municipiul Petrosani doar pentru a ajunge la mormantul parintilor sai din Petrila sau pentru a participa la evenimente in Lupeni sau Uricani.

Miron Cozma a mers la Petrosani dupa ce, sambata, a asistat la manifestarile de Ziua Nationala organizate la Alba Iulia.

Interdictia de a intra in Bucuresti si in Petrosani impusa de instanta in cazul lui Miron Cozma, in urma implicarii acestuia in mineriadele din 1991 si 1999, a expirat in 1 decembrie, fostul lider al minerilor declarand, inca de la jumatatea lunii noiembrie, ca in 2 decembrie va merge la Petrosani, pentru prima data dupa 1999.

Atunci, Miron Cozma declara ca prima data va merge la mormantul parintilor sai din Valea Jiului. "In 1 decembrie voi fi la Alba Iulia, ma voi vedea cu colegii mei de partid, iar apoi, a doua zi, voi merge pentru prima data dupa 1999 la Petrosani. Aici vreau sa merg la fratele meu, la mormantul parintilor mei, dar si la prieteni pe care nu i-am mai vizitat de atata timp", afirma fostul lider al minerilor.

El spunea ca nu se grabeste sa ajunga la Bucuresti, propunandu-si ca in drum spre Capitala sa se opreasca la Targu Jiu, oras in care in urma cu un an si-a lansat propriul partid, Partidul Social Democrat al Muncitorilor.

Fostul lider al minerilor Miron Cozma a fost eliberat in decembrie 2007 din Penitenciarul Rahova, dupa ce a ispasit zece ani de inchisoare pentru subminarea puterii de stat.

In cazul lui Cozma, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in decembrie 2005, contopirea pedepselor pe care acesta le-a primit pentru implicarea in doua mineriade: sapte ani si 11 luni inchisoare (pedeapsa executata deja pentru mineriada din 1991) si zece ani de inchisoare (pedeapsa aplicata de instanta suprema pentru mineriada de la Costesti, din februarie 1999).

De asemenea, lui Miron Cozma i-a fost impusa, pentru o perioada de cinci ani, interdictia de a intra in Bucuresti si Petrosani. Aceasta a fost o masura complementara dispusa de instanta suprema in februarie 1999, cand l-a condamnat la 18 ani de detentie pentru mineriada din septembrie 1991, soldata cu caderea Guvernului Petre Roman.