Corpul de control al primului-ministru anunta ca va sesiza organele de urmarire penala in legatura cu "posibile fapte de natura penala" descoperite in activitatea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), cum ar fi cheltuieli fara baza legala.

Potrivit unui comunicat citat de Agerpres, Corpul de control a efectuat o verificare la Institut pentru perioada de activitate cuprinsa intre 1 ianuarie 2010 si 25 august 2012.

In urma acestei actiuni, a constat ca

  • printr-o hotarare de guvern din 2010, "a fost modificat cadrul normativ de organizare si functionare a Institutului, fiind eliminat textul care reglementa scopul principal pentru care a fost infiintat Institutul in anul 2005", si anume acela de "investigare stiintifica si identificare a crimelor, abuzurilor si incalcarilor drepturilor omului pe intreaga durata a regimului comunist in Romania, precum si sesizarea organelor in drept in acele cazuri in care sunt depistate situatii de incalcare a legii."

Prin urmare, in perioada 2010-2012 activitatea desfasurata in cadrul Institutului a constat doar in cercetarea stiintifica a istoriei comunismului, fiind astfel modificata, in mod esential, ratiunea existentei acestuia, acuza sursa citata.

Corpul de control al premierului a mai remarcat ca:

  • desi, potrivit legii, "intreaga activitate desfasurata de catre presedintele si membrii Consiliului Stiintific trebuie sa se realizeze fara a primi in schimb o remuneratie sau alte avantaje materiale similare unei remuneratii", in realitate, "in perioada 1 martie 2010 - 31 mai 2012, din bugetul IICCMER au fost decontate cheltuieli cu telefonia mobila in cuantum total de 43.155,33 de lei presedintelui Consiliului Stiintific, Tismaneanu Vladimir, desi nu au existat raporturi de munca si de serviciu conform legii, nefiind incheiat vreun contract individual de munca sau alt tip de contract in baza caruia sa fi dobandit dreptul de a obtine avantaje in bani sau natura".
  • "In perioada 2010-2011, IICCMER a efectuat cheltuieli din bugetul propriu (constituit din fonduri publice de la bugetul statului) in suma totala de 104.988,85 de lei, in legatura cu organizarea si desfasurarea sedintelor anuale ale Consiliului Stiintific, respectiv cheltuieli cu transportul, cazarea si masa pentru presedintele Tismaneanu Vladimir si unii membri ai Consiliului, fara a exista baza legala care sa permita efectuarea unor astfel de cheltuieli. Mai mult, cu adresa 6.655/DNA/26.04.2010, Secretariatul General al Guvernului a comunicat reprezentantilor IICCMER ca HG nr.1372/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, nu prevede faptul ca aceste cheltuieli (privind transportul, cazarea si masa presedintelui si membrilor Consiliului Stiintific) se suporta din bugetul Institutului, aprobat pentru anul 2010 - motiv pentru care apreciem, ca nu exista baza legala pentru plata acestora", a constatat Corpul de control.
  • In conditiile in care ordonatorul principal de credite a comunicat faptul ca "nu exista baza legala pentru plata" acestor cheltuieli, conducerea Institutului a decis ca aceste cheltuieli sa fie efectuate totusi din bugetul Institutului, dintr-un alt titlu bugetar respectiv 59 - "alte cheltuieli", articolul 22 - "actiuni cu caracter stiintific si sociologic-cultural".
  • "Astfel, prin crearea unei aparente de legalitate si prin eludarea legii, au fost intocmite de secretarul Consiliului Stiintific si aprobate de presedintele executiv, referiri privind organizarea unor 'actiuni culturale' la care au participat exclusiv membrii Consiliului Stiintific"
  • "Conform referatelor justificative realizate de secretarul stiintific, Iacob Bogdan si de presedintele executiv al Institutului, Stanomir Ioan, in aceeasi perioada a anului 2010 (9-30 iunie) s-a aprobat 'proiectul' intitulat 'Stagiu de coordonare a activitatii de cercetare a IICCMER si de finalizare a agendei stiintifice pentru anul 2010', care in fapt reprezinta justificarea platii cazarii si a mesei, timp de 21 de zile la Vila lac 2 pentru presedintele Consiliului Stiintific - Tismaneanu Vladimir:, precizeaza sursa citata.
  • O alta neregula sesizata vizeaza decontarea unor cheltuieli de deplasare in strainatate, facute de angajati ai Institutului in suma totala de 170.354,30 de lei, desi in invitatia atasata la documentele justificative se specifica faptul ca toate costurile vor fi suportate de organizatori sau erau actiuni care nu aveau legatura cu obiectul de activitate al Institutului.
  • "Astfel, in anul 2010 au fost decontate cheltuieli pentru 24 de deplasari in strainatate din care: 4 in SUA, 5 in Ungaria, 3 in Republica Moldova, cate 2 in Belgia, Polonia si Germania si cate una in Cehia, Ucraina, Serbia, Marea Britanie, Austria si Franta. In anul 2011, au fost decontate cheltuieli aferente unui numar de 31 de deplasari in strainatate, din care: 6 deplasari in SUA, 6 in Franta, 5 in Belgia si 5 in Germania, 3 in Marea Britanie, 2 in Polonia si cate una in Cehia, Austria, Elvetia si Ungaria", detaliaza Corpul de control al primului-ministru.
  • Secretarului stiintific, Bogdan Iacob, i s-au decontat cheltuieli de transport si diurna aferente efectuarii unei vizite in Washington DC, SUA, in perioada 10-21 februarie 2011, in scopul "pregatirii impreuna cu presedintele Consiliului Stiintific, profesorul Vladimir Tismaneanu, a intalnirii Consiliului Stiintific din anul 2011 si definitivarea planului de proiecte pe 2011", mentioneaza sursa citata.
  • Directorului Stiintific Mihail Neamtu i s-au decontat mai multe deplasari in strainatate din bugetul IICCMER, una dintre acestea fiind la Boston in perioada 2-5 aprilie 2011.
  • Mihail Neamtu a participat la "Expozitia fotografica" si la dezbaterea stiintifica despre "Mineriade, violenta statala si rezistenta civila" realizata la Assumption College (Worcester, Mass.,SUA) si New York, iar in invitatie se mentioneaza ca ICR New York urma sa acopere "Cheltuielile legate de deplasarea la N.Y. a domnului Mihail Neamtu: transport cu avionul pe ruta Boston-N.Y. la data de 5 Aprilie, cazare la hotel in New York si cheltuieli de masa la New York in perioada 05-09 Aprilie."

Corpul de control al premierului mai acuza IICCMER ca:

  • in 2010 nu a finalizat niciun proiect de cercetare a istoriei regimului comunist si nu a stabilit care au fost rezultatele concrete ale cercetarilor realizate in cursul anului, conform atributiilor stabilite prin lege. De asemenea, in 2011, din 8 proiecte de cercetare care aveau termen de finalizare in acest an, a fost finalizat unul singur, prin publicarea ' Dictionarului ofiterilor si angajatilor civili ai Directiei Generale a Penitenciarelor, Aparatul central (1948-1989) vol. II.'
  • Alta problema sesizata o vizeaza pe Raluca Grosescu, director al Departamentului politici publice si parteneriate din cadrul IICCMER. Aceasta a solicitat pe 16 septembrie 2011 plata unor "servicii de corectarea in limba franceza a manuscrisului intitulat "Les communistes dans l'apres-comunisme.Trajectoires de conversion politique de la nomenklatura roumaine apres 1989", fara a specifica faptul ca aceasta este chiar lucrarea ei de doctorat, sustinuta la Paris pe 2 iunie2010, 'ceea ce demonstreaza ca la data intocmirii referatului, aceasta lucrare era deja publica".

"Potrivit dispozitivelor art.23, alin. (1) din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare, 'persoanele cu atributiile de control sunt obligate sa instiinteze organul de urmarire penala sau, dupa caz, organul de constatare a savarsirii infractiunilor, abilitat de lege, cu privire la orice date din care rezulta indicii ca s-a efectuat o operatiune sau un act ilicit ce poate atrage raspunderea penala, potrivit prezentei legi'. Prin urmare, Corpul de control al primului-ministru, ca organ de control administrativ, va sesiza organele de urmarire penala in legatura cu posibile fapte de natura penala in acest caz", precizeaza Corpul de control al premierului.