Potrivit unui comunicat citat de Agerpres, Corpul de control a efectuat o verificare la Institut pentru perioada de activitate cuprinsa intre 1 ianuarie 2010 si 25 august 2012.
In urma acestei actiuni, a constat ca
- printr-o hotarare de guvern din 2010, "a fost modificat cadrul normativ de organizare si functionare a Institutului, fiind eliminat textul care reglementa scopul principal pentru care a fost infiintat Institutul in anul 2005", si anume acela de "investigare stiintifica si identificare a crimelor, abuzurilor si incalcarilor drepturilor omului pe intreaga durata a regimului comunist in Romania, precum si sesizarea organelor in drept in acele cazuri in care sunt depistate situatii de incalcare a legii."
Corpul de control al premierului a mai remarcat ca:
- desi, potrivit legii, "intreaga activitate desfasurata de catre presedintele si membrii Consiliului Stiintific trebuie sa se realizeze fara a primi in schimb o remuneratie sau alte avantaje materiale similare unei remuneratii", in realitate, "in perioada 1 martie 2010 - 31 mai 2012, din bugetul IICCMER au fost decontate cheltuieli cu telefonia mobila in cuantum total de 43.155,33 de lei presedintelui Consiliului Stiintific, Tismaneanu Vladimir, desi nu au existat raporturi de munca si de serviciu conform legii, nefiind incheiat vreun contract individual de munca sau alt tip de contract in baza caruia sa fi dobandit dreptul de a obtine avantaje in bani sau natura".
- "In perioada 2010-2011, IICCMER a efectuat cheltuieli din bugetul propriu (constituit din fonduri publice de la bugetul statului) in suma totala de 104.988,85 de lei, in legatura cu organizarea si desfasurarea sedintelor anuale ale Consiliului Stiintific, respectiv cheltuieli cu transportul, cazarea si masa pentru presedintele Tismaneanu Vladimir si unii membri ai Consiliului, fara a exista baza legala care sa permita efectuarea unor astfel de cheltuieli. Mai mult, cu adresa 6.655/DNA/26.04.2010, Secretariatul General al Guvernului a comunicat reprezentantilor IICCMER ca HG nr.1372/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, nu prevede faptul ca aceste cheltuieli (privind transportul, cazarea si masa presedintelui si membrilor Consiliului Stiintific) se suporta din bugetul Institutului, aprobat pentru anul 2010 - motiv pentru care apreciem, ca nu exista baza legala pentru plata acestora", a constatat Corpul de control.
- In conditiile in care ordonatorul principal de credite a comunicat faptul ca "nu exista baza legala pentru plata" acestor cheltuieli, conducerea Institutului a decis ca aceste cheltuieli sa fie efectuate totusi din bugetul Institutului, dintr-un alt titlu bugetar respectiv 59 - "alte cheltuieli", articolul 22 - "actiuni cu caracter stiintific si sociologic-cultural".
- "Astfel, prin crearea unei aparente de legalitate si prin eludarea legii, au fost intocmite de secretarul Consiliului Stiintific si aprobate de presedintele executiv, referiri privind organizarea unor 'actiuni culturale' la care au participat exclusiv membrii Consiliului Stiintific"
- "Conform referatelor justificative realizate de secretarul stiintific, Iacob Bogdan si de presedintele executiv al Institutului, Stanomir Ioan, in aceeasi perioada a anului 2010 (9-30 iunie) s-a aprobat 'proiectul' intitulat 'Stagiu de coordonare a activitatii de cercetare a IICCMER si de finalizare a agendei stiintifice pentru anul 2010', care in fapt reprezinta justificarea platii cazarii si a mesei, timp de 21 de zile la Vila lac 2 pentru presedintele Consiliului Stiintific - Tismaneanu Vladimir:, precizeaza sursa citata.
- O alta neregula sesizata vizeaza decontarea unor cheltuieli de deplasare in strainatate, facute de angajati ai Institutului in suma totala de 170.354,30 de lei, desi in invitatia atasata la documentele justificative se specifica faptul ca toate costurile vor fi suportate de organizatori sau erau actiuni care nu aveau legatura cu obiectul de activitate al Institutului.
- "Astfel, in anul 2010 au fost decontate cheltuieli pentru 24 de deplasari in strainatate din care: 4 in SUA, 5 in Ungaria, 3 in Republica Moldova, cate 2 in Belgia, Polonia si Germania si cate una in Cehia, Ucraina, Serbia, Marea Britanie, Austria si Franta. In anul 2011, au fost decontate cheltuieli aferente unui numar de 31 de deplasari in strainatate, din care: 6 deplasari in SUA, 6 in Franta, 5 in Belgia si 5 in Germania, 3 in Marea Britanie, 2 in Polonia si cate una in Cehia, Austria, Elvetia si Ungaria", detaliaza Corpul de control al primului-ministru.
- Secretarului stiintific, Bogdan Iacob, i s-au decontat cheltuieli de transport si diurna aferente efectuarii unei vizite in Washington DC, SUA, in perioada 10-21 februarie 2011, in scopul "pregatirii impreuna cu presedintele Consiliului Stiintific, profesorul Vladimir Tismaneanu, a intalnirii Consiliului Stiintific din anul 2011 si definitivarea planului de proiecte pe 2011", mentioneaza sursa citata.
- Directorului Stiintific Mihail Neamtu i s-au decontat mai multe deplasari in strainatate din bugetul IICCMER, una dintre acestea fiind la Boston in perioada 2-5 aprilie 2011.
- Mihail Neamtu a participat la "Expozitia fotografica" si la dezbaterea stiintifica despre "Mineriade, violenta statala si rezistenta civila" realizata la Assumption College (Worcester, Mass.,SUA) si New York, iar in invitatie se mentioneaza ca ICR New York urma sa acopere "Cheltuielile legate de deplasarea la N.Y. a domnului Mihail Neamtu: transport cu avionul pe ruta Boston-N.Y. la data de 5 Aprilie, cazare la hotel in New York si cheltuieli de masa la New York in perioada 05-09 Aprilie."
- in 2010 nu a finalizat niciun proiect de cercetare a istoriei regimului comunist si nu a stabilit care au fost rezultatele concrete ale cercetarilor realizate in cursul anului, conform atributiilor stabilite prin lege. De asemenea, in 2011, din 8 proiecte de cercetare care aveau termen de finalizare in acest an, a fost finalizat unul singur, prin publicarea ' Dictionarului ofiterilor si angajatilor civili ai Directiei Generale a Penitenciarelor, Aparatul central (1948-1989) vol. II.'
- Alta problema sesizata o vizeaza pe Raluca Grosescu, director al Departamentului politici publice si parteneriate din cadrul IICCMER. Aceasta a solicitat pe 16 septembrie 2011 plata unor "servicii de corectarea in limba franceza a manuscrisului intitulat "Les communistes dans l'apres-comunisme.Trajectoires de conversion politique de la nomenklatura roumaine apres 1989", fara a specifica faptul ca aceasta este chiar lucrarea ei de doctorat, sustinuta la Paris pe 2 iunie2010, 'ceea ce demonstreaza ca la data intocmirii referatului, aceasta lucrare era deja publica".
"Potrivit dispozitivelor art.23, alin. (1) din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare, 'persoanele cu atributiile de control sunt obligate sa instiinteze organul de urmarire penala sau, dupa caz, organul de constatare a savarsirii infractiunilor, abilitat de lege, cu privire la orice date din care rezulta indicii ca s-a efectuat o operatiune sau un act ilicit ce poate atrage raspunderea penala, potrivit prezentei legi'. Prin urmare, Corpul de control al primului-ministru, ca organ de control administrativ, va sesiza organele de urmarire penala in legatura cu posibile fapte de natura penala in acest caz", precizeaza Corpul de control al premierului.
"Tismaneanu si alti intelectuali trebuie pedepsiti exemplar, tovarasi, ca ne-au facut de ris socialismul si comunismul. Acum e vremea noastra sa le reabilitam. Nu mai avem canal de construit, nici munca silnica pe viata, dar avem puterea. Si, alaturi de poporul asistat social, in numar de 7 milioane, vom purcede la represalii democratice."-Dr. Plag. Univ. Viorel Ponta-din ciclul:Invataturile Tatucului Ilici catre pupilul sau, Carlanul rosu. Editura Felix Turnatorul-nerevizuibila.
Am alta intrebare: cind se va retrage titlul de doctor lui Ponta si cind va fi pus sa restituie salariile incasate ?
I.R. ai incercat sa iei legatura cu Vladimir Tismaneanu sau Mihai Neamtu sa-i intrebi ce parere au despre ce ai aflat si vrei sa publici? Este un gest elementar pe care-l astept de la o publcatie serioasa.
Ati devenit trompeta imbecila a lui Vicor Ponta?
Daca publicatia continua in acest mod cred ca voi renunta sa va mai citesc.
A fost ICR, a fost Avocatul Poporului, a fost CNA, etc. Acum a venit timpul sa distrugem si IICCMER, ca sa se simta USL cu adevarat puternica. Iar antenistii spalati pe creier vor urla acum si mai tare ca ii urasc pe cei care au indraznit sa emigreze sau sa calatoreasca atata vreme cat "poporul moare de foaaame!"
Mizerie tipica USL!
Si astazi mai scriu impotriva regimului!
La canal!
trist ...
iti place popor roman?!
dupa ce au facut praf legile de restituire si de reparare a nelegiuirilor comunistilor (legea 10/2001, legea 221/2009, legea 209/2001) aceste relicve ale ciumei rosii au tupeul acum in pragul alegerilor sa mai dea o palma urmasilor celor care au avut de suferit inainte de 89!
rusine si dezgust fara margini si celor care ii voteaza sa le fie dat sa repete istoria pe propria piele!!
prin votul vostru inconstient readuceti ororile trecutului si veti avea de suportat pe propria piele binefacerile acestor cavaleri ai apocalipsei!
Fata de astia Ceasca o sa vi se para un inger!!
Urmeaza epoca USL! Firmele, casele, terenurile si mai ales conturile la control!
Prima statie: taxe si impozite pe munca insuportabile!!
A doua statie : inflatie galopanta!
N-am auzit sà fi condamnat Bàsescu, vre-un comunist / securist / anchetator / propagandist, ca urmare a raportului Tismàneanu.
Bàsescu s-a imbogàtit, ii place "dreptul la proprietate", dar nu pentru cei deposedati de comunisti, dupà ràzboi.
Si domnul Tismàneanu l-a sustinut pe TB, impotriva a milioane de romani, acum, de curind.
Traiasca USL care va mari toate pensiile, salariile, va retroceda proprietatile, va aduce mii de investitori. Totul mergea perfect in Romania din 1945 pana in 2004. Astia au stricat totul in ultimii ani.
Cum poti sa studiezi teroare comunista cand ei sunt la "putoare"?
Domnu' Ponta, zisesi mata (asa ca la Tg. Jiu) ca lumea va trece repede de la speranta la ura!
Este pe cale sa se intample!
Vai ce-ti vei rupe ranjetul de smecheras de mahala,....auauau!
Curand!