Cateva sute de persoane au participat sambata la manifestarile organizate in centrul municipiului Sfantu Gheorghe in cinstea Zilei Nationale a Romaniei, transmite Agerpres.

Festivitatile au inceput cu un Te-Deum la Catedrala Ortodoxa si au continuat cu un mars prin centrul orasului pana la statuia lui Mihai Viteazul unde au avut loc ceremoniile militare si religioase. In fruntea alaiului s-au aflat calareti imbracati in costume populare romanesti si preoti ortodocsi, iar pe tot traseul multimea a fluturat steaguri tricolore si a cantat cantece patriotice.

In alocutiunea rostita in fata statuii Voievodului, prefectul Codrin Munteanu a evocat memoria inaintasilor care au infaptuit unirea, a vorbit despre datoria urmasilor de a pastra unitatea nationala si credinta stramoseasca si a facut un apel la respectarea valorilor. Acesta a mai spus si ca Romania este un stat care respecta minoritatile nationale, care le-a acordat drepturi depline, fiind din acest punct de vedere un model european.

Defilarea armatei, jandarmilor si pompierilor care a incheiat manifestarile a fost intampinata cu ropote de aplauze de cei prezenti, care au cantat la unison ''Treceti batalioane romane Carpatii''. Multimea a asistat si la un spectacol de poezie, cantece si dansuri populare romanesti, printre interpreti numarandu-se si solisti veniti din alte judete ale tarii.

Autoritatile locale si judetene aflate sub culorile UDMR nu au participat nici anul acesta la Ziua Nationala. De altfel, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad a si declarat in urma cu cateva zile ca va participa la festivitati doar atunci cand maghiarii si secuii vor primi autonomia promisa pe 1 Decembrie 1918 sau daca se va alege o alta data pentru sarbatorirea Zilei Nationale.

In noiembrie, liderii UDMR Covasna au amplasat in apropierea Prefecturii Covasna si a Pietei Mihai Viteazul un panou inscriptionat cu cuvintele ''SIC-Terra Siculorum'' (varianta latina a Tinutului Secuiesc), dar inaintea inceperii manifestarilor oficiale dedicate Zilei Nationale organizatorii l-au drapat cu un urias drapel tricolor.

Manifestari dedicate Zilei Nationale au avut loc si in alte localitati din judetul Covasna, printre care Targu Secuiesc si Bretcu. In cursul dupa-amiezii este programat un spectacol de gala la Centrul de cultura Arcus si vor avea loc ''baluri ale Unirii'' la Sfantu Gheorghe si Intorsura Buzaului.