Manifestarile organizate in fiecare an la Alba Iulia cu ocazia Zilei Nationale se desfasoara in acest an numai in zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie, acestea fiind suportate financiar de Primaria municipiului Alba Iulia si Consiliul Judetean Alba, cu un buget prognozat de 200.000 lei, in conditiile in care, pentru prima data, nu au mai fost alocate fonduri de catre Guvern. Premierul Victor Ponta a motivat, la inceputul saptamanii, refuzul alocarii de fonduri pentru manifestatiile de la Alba Iulia prin faptul ca primarul orasului, Mircea Hava (PDL), ar fi solicitat Executivului 1,2 milioane lei, o suma ce ar fi fost de trei ori mai mare decat cea pentru parada in Bucuresti, seful Guvernului sustinand ca nu va da "bani publici pentru afaceri de partid". Purtatorul de cuvant al Primariei Alba Iulia, Mihai Coser, a explicat vineri pentru HotNews.ro ca solicitarea de fonduri a fost facuta, ca de fiecare data, de catre Institutia Prefectului, reprezentantul Guvernului in teritoriu, iar banii "nu ar fi tranzitat sub nicio forma conturile Primariei, pentru ca premierul Ponta sa se sperie ca cineva de aici ii foloseste in interes propriu".

"Nu noi am cerut bani de la Guvern. Aici a fost o mare nemultumire exprimata atat de primar cat si de Consiliul Judetean, noi nu am cerut niciodata in mod direct Guvernului bani pentru aceasta manifestare. Intotdeauna, in fiecare an, solicitarea a fost facuta de catre Prefectura judetului Alba. Cum de altfel a fost facuta si anul acesta. Pe data de 19 octombrie, fostul prefect (Dan Coriolan Simedru, n.r), actualmente candidat la alegerile parlamentare, a renuntat la functie pentru a candida, a facut solicitare catre Guvern de a aloca 1.200.000 de lei, in virtutea faptului ca se stia intotdeauna ca daca cerem atat vom ajunge la o suma mai mica. Deci, solicitarea a facut-o direct prefectul. Dupa care a iesit prim-ministrul Ponta si a zis ca primarul orasului Alba Iulia este un obraznic si un nesimtit care cere bani mai multi chiar si fata de banii pentru parada de la Bucuresti", a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al Primariei Alba Iulia, Mihai Coser.

"Primarul si, de altfel, nicio persoana din Primaria Alba Iulia sau din Consiliul Judetean Alba n-au facut vreun demers si nu poate justifica nimeni printr-un act ca acest lucru s-a intamplat. In schimb, prefectura poate justifica, are o adresa trimisa prin care a cerut acesti bani. Practic in propria lor ograda s-a nascut neintelegerea sau lipsa de comunicare. Iar premierul Ponta a refuzat sa dea bani, motivand ca nu vrea sa dea bani pentru chermeza electorala a unui primar PDL. (...) Indiferent de situatie, si daca Guvernul ar fi alocat 2.000 de lei, 200.000 de lei sau 300.000 de lei, cat ar fi vrut, banii acestia nu ar fi tranzitat sub nicio forma conturile Primariei, pentru ca premierul Ponta sa se sperie ca cineva de aici ii foloseste in interes propriu. Banii n-ar fi plecat din conturile Prefecturii, toate platile si toate viramentele ulterioare s-ar fi facut de catre Prefectura, in calitate de reprezentant al Guvernului in teritoriu. Noi n-am fi vazut banii acestia, ci am fi contribuit doar cu mici sugestii la realizarea unui program artistic", a continuat acesta.

Astfel, in lipsa fondurilor de la Guvern, organizarea manifestarilor a fost preluata pe ultima suta de metri de catre Primaria Alba Iulia si Consiliul Judetean Alba. Potrivit purtatorului de cuvant Mihai Coser, cele doua institutii vor contribui fiecare cu cate 100.000 de lei, ajungandu-se la un buget de circa 200.000 de lei.

"De multi ani incoace, mai ales de cand Alba Iulia a fost decretat oras de importanta istorica, de importanta nationala, exista si o lege in acest sens, de prin 2000, in fiecare an s-au alocat bani de catre Guvern pentru sarbatorirea Zilei Nationale. Ei, in acest an, in afara de faptul ca nu s-au alocat, am ramas pana in ultimul moment gandindu-ne ce-o sa se intample si a trebuit sa punem din fonduri proprii. (...) In momentul in care s-a stiut cu certitudine ca Guvernul nu va da niciun ban - saptamana trecuta, vineri, sambata, era clar ca n-o sa mai vina niciun ban, ultima sedinta de Guvern fusese miercuri, cand s-au alocat bani pentru parada din Bucuresti - a aparut nevoia de a suplini, n-am putut sa stam cu mainile in buzunar si sa ne uitam cum vine lumea la Alba Iulia si sa le spunem "Asta e, nu am avut bani si nici prevederi bugetare". Si atunci am hotarat impreuna cu Consiliul Judetean sa rupem aproximativ 100.000 de lei fiecare institutie - Primaria si Consiliul Judetean - adica 200.000 in principiu, cam pe aici vom ajunge cu costurile, si sa oferim un program", a spus Coser.

Potrivit acestuia, anul trecut au fost alocati de catre Guvern 800.000 de lei, in 2010 si 2009 cate 400.000 de lei, iar in 2008 au fost acordati cei mai multi bani din istoria manifestarilor de la Alba Iulia, respectiv 2,2 milioane de lei.

El a precizat si ca autoritatile locale si judetene s-au limitat in acest an la numai doua zile de festivitati dedicate Zilei Nationale - vineri, 30 noiembrie, si sambata, 1 decembrie, in conditiile in care in anii trecuti manifestarile durau si doua saptamani.

Cu traditionala masa populara, dar fara parada militara

Intrebat daca pentru finantarea festivitatilor autoritatile au apelat si la sponsori, purtatorul de cuvant al Primariei a mentionat, spre exemplu, ca din sponsorizari va fi asigurata traditionala masa populara, care nu era inclusa in programul prezentat initial de Prefectura.

"Nu putem certifica in momentul de fata aportul sponsorizarilor pentru ca de multe ori se intampla ca ele sa intre dupa eveniment, sa ne parvina banii in conturi dupa eveniment, dar in general n-a fost vorba in nici intr-un an de ceva mai mult de vreo 20.000 de lei. Cu siguranta, masa populara este suportata de sponsori, nu se face pe bugetul local (...) Mii de oameni vin la Alba Iulia, nimeni nu refuza o masa calda. Discutam de mii de portii care s-au facut in fiecare an de 1 Decembrie, si anul asta le facem, dar numai ca anul acesta nu am mai putut prinde costurile pentru acestea in buget", a explicat Mihai Coser.

Cu toate acestea, pe langa obisnuitele depuneri de coroane, in acest an "lipseste cu desavavarsire orice element care poate fi numit parada militara". "Exista o singura defilare in regim pedestru, dar nu o putem numi parada pentru ca nu are consistenta, anvergura si structura unei parade militare. Avem doua grupuri de armata care vor defila, dar doar in regim pedestru, in preajama statuii lui Mihai Viteazul, in data de 1 decembrie, la ora 10.00, cand este practic un ceremonial militar; acesti soldati - vreo 150 la numar - nu vor face altceva decat sa intregeasca atmosfera, dar nu putem discuta despre o parada militara in adevaratul sens al cuvantului", a spus Coser.

Premierul Victor Ponta a declarat luni, raspunzand unei intrebari referitoare la festivitatile de Ziua Nationala care vor avea loc la Alba Iulia, ca nu va da "bani publici pentru afaceri de partid". "Pai noi am dat pentru parada in Bucuresti 400.000 de lei si deci la Alba Iulia e de trei ori mai mare sau isi atrage partea lui domnul Hava? E cu comisionul? Daca la Alba Iulia costa 1,2 milioane, inseamna ca este cu comisionul domnului Hava. Daca primesc solicitarea, sprijin toate manifestarile din toata tara de 1 Decembrie, dar cu obraz. Daca imi ceri de trei ori mai mult decat la Bucuresti, inseamna ca ai obrazul foarte gros si nu, nu dau bani publici pentru afaceri de partid", a declarat Victor Ponta, potrivit Agerpres.

Prefectul Flaviu Mircea Cozuc a anuntat de saptamana trecuta ca, pentru manifestarile de la Alba Iulia de Ziua Nationala, Guvernul nu a alocat bani. "De la Guvernul Romaniei nu ne-a fost alocata nicio suma, cu toate ca demersurile au inceput la sfarsitul verii. Am cerut o suma mai mare (n.r., 1,2 milioane de lei) in speranta ca vom primi ceva, dar se pare ca nu. Criza isi spune cuvantul si Guvernul Romaniei nu ne-a alocat nimic", a declarat prefectul.

In acest an se implinesc 94 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918.