Peste 1.500 de militari si tehnica militara din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Protectie si Paza vor participa sambata, 1 Decembrie, incepand cu ora 11.00, la Parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, in Piata Arcului de Triumf din Bucuresti, informeaza MApN.

Parada militara de 1 DecembrieFoto: HotNews / Dan Popescu

Tot in Bucuresti vor avea loc, in aceeasi zi, la ora 08.00, ceremonii militare de depuneri de coroane si jerbe de flori la Monumentul Eroilor militari romani cazuti la datorie, amplasat in fata Palatului National al Copiilor din Parcul Tineretului, si la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I.

Muzeul Militar National "Regele Ferdinand" organizeaza sambata, 1 decembrie, in intervalul orar 09.00-17.00, Ziua Portilor Deschise.

Militarii romani aflati in misiune in teatrele de operatii vor organiza manifestari specifice dedicate Zilei Nationale a Romaniei.

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, reprezentanti ai Armatei Romaniei vor participa, la solicitarea si cu sprijinul autoritatilor locale, la pregatirea, organizarea si desfasurarea de ceremonii militare si religioase de depunere de coroane de flori si solemnitati de retragere cu torte.

Drapelul national va fi arborat in toate institutiile militare din tara, iar la bordul navelor maritime si fluviale militare se va ridica Marele Pavoaz.

Cum se va desfasura parada:

  • Ora 10.50: Pe timpul intonarii Imnului National al Romaniei, in semn de salut, se vor executa 21 de salve de tun de catre bateria de artilerie a Regimentului 30 Garda ,,Mihai Viteazul".

Acest obicei provine din secolul al XIV-lea, de cand au inceput sa fie utilizate tunurile, dar a devenit uzual in secolul al XVII-lea. Prin descarcarea tunurilor, o nava de razboi care se apropia de un tarm strain isi dovedea astfel bunele intentii, deoarece nu avea cum sa-si reincarce tunurile la timp, inainte de a intra in bataia tunurilor de pe uscat. Initial erau trase 7 salve de tun de pe nave, intrucat, de obicei, pe o nava se aflau 7 tunuri. Dar, este posibil ca si semnificatia speciala, astrologica si biblica a numarului 7 sa fi avut influenta in stabilirea acestui numar. Tunurile de pe uscat puteau trage cam de 3 ori mai multe salve de tun, fata de cele de pe nave, avand o cantitate mai mare de munitie la dispozitie. Astazi salutul cu 21 de salve de tun este acordat in onoarea Zilei Nationale, a Imnului sau Drapelului national sau in onoarea unui suveran sau a unui sef de stat strain. Bateria de artilerie a Regimentului 30 Garda ,,Mihai Viteazul" este inzestrata cu tunuri calibru 76 mm, model 1942. Munitia utilizata pe timpul executarii salvelor de tun in semn de salut este, evident, de manevra.

  • 11.00 Soseste presedintele Romaniei, E.S, domnul Traian Basescu
  • 11.05    Corul Academic "Divina Armonie" va interpreta IMNUL  NATIONAL  AL  ROMANIEI.
  • 11.09   In memora eroilor din cele doua razboaie mondiale si din teatrele de operatii, se va pastra un moment de reculegere
  • 11.15 Are loc depunerea unei coroane de flori de catre presedintele Romaniei. Se intoneaza Imnul Eroilor.
  • 11.18 Are loc ceremonia de decorare a Drapelelor de Lupta ale Batalioanelor 2 Infanterie  "Calugareni" si 495 Infanterie "Capitan Stefan Soverth".
  • 11.20 Se da citire Decretelor de decorare ale Drapelelor de Lupta ale Batalioanelor 2 Infanterie  "Calugareni" si 495 Infanterie "Capitan Stefan Soverth".
  • 11.23. Se realizeaza dispozitivul de defilare. Dispozitivul de defilare este constituit din blocuri de parada, organizate pe detasamente, cu trupe si tehnica ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor, precum si ale Serviciului Roman de Informatii si Serviciului de Protectie si Paza. De asemenea, participa si Asociatia Traditia Militara, membra a  Uniunii Europene a Asociatiilor istorico-militare.
  • 11.35. Urmeaza Parada militara ce se desfasoara cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei. Comandantul paradei este generalul-maior Nicolaie DOHOTARIU, comandantul Diviziei 1 Infanterie 'Dacica'.