Comisia Europeana confirma ca va publica Raportul Interimar asupra Justitiei din Romania inainte de sfarsitul anului. Raspunzand unei intrebari, purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen, a spus ca nu s-a schimbat nimic in abordarea Comisiei privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru justitia din Romania si ca Executivul european isi pastreaza neschimbata intentia de a publica raportul interimar inainte de sfarsitul acestui an, transmite Radio Romania Actualitati.

Dupa raportul din luna iulie, Comisia Europeana a promis sa faca o evaluare suplimentara a respectarii statului de drept in Romania, intr-un nou raport pe care, anunta atunci, il va publica in luna decembrie.

De acest raport al Comisiei Europene depinde o decizie a statelor membre ale Uniunii privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen, desi Romania a afirmat in nenumarate randuri ca indeplineste criteriile tehnice cerute pentru aderarea la spatiul Schengen si ca nu ar trebui facuta o legatura intre aceasta chestiune strict tehnica si raportul referitor la progresele intregistrate in reformele din domeniul justitiei.