Credinciosii il sarbatoresc vineri, 30 noiembrie pe Sfantul Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus si considerat de ortodocsi "Ocrotitorul Romaniei", Apostolul romanilor sau crestinatorul poporului roman.

Numele Andrei deriva din grecescul Andreas, care inseamna "viteaz", "barbatesc". Acesta este un nume grecesc, desi Sfantul Apostol Andrei era iudeu.

Povestea Sfantului Andrei

Sf. Apostol Andrei a fost din Betsaida, orasel pe malul lacului Ghenizaret, fiul lui Iona, din Galileea, si fratele lui Petru, primul dintre ucenicii Domnului Hristos. Inainte de a fi Apostol al Domnului, Sfantul Andrei a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul.

Dupa Inaltarea lui Hristos la cer si dupa Cincizecime, Apostolii au tras la sorti si au mers in toata lumea, pentru propovaduire. Atunci, acestui Intai chemat i-au cazut sortii sa mearga in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, cu tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare si Scitia (adica Dobrogea noastra) si pana in Crimeea, scrie sfatulandrei.info.

Insa a umblat in aceste locuri nu in graba, ci in fiecare zabovind si rabdand multe impotriviri si nevoi, pe toate biruindu-le cu ajutorul lui Hristos. S-a intors la urma din nou in Bizantia, hirotonind acolo episcop pe Stahie si, strabatand celelalte tari, a ajuns la tinutul Peloponezului, unde pe multi i-a tras de la idoli la Hristos.

Sfantul Andrei ar fi avut si un sfarsit de mucenic, fiind rastignit la Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus "Crucea Sfantului Andrei". Chemarea lui Andrei la apostolie este relatata de Sfantul Evanghelist Matei prin cuvintele: "Pe cand Iisus umbla pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari.

Si le-a zis: ￯Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni￯. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El". In sfintele Evanghelii, Sfantul Andrei mai este mentionat doar de doua ori, la inmultirea painilor, dincolo de Marea Galileii, cand el a instiintat pe Mantuitorul ca acolo, in multime, era un baiat care avea cinci paini de orz si doi pesti, iar a doua oara, dupa invierea lui Lazar, cand impreuna cu Filip l-au instiintat pe Domnul ca niste elini, veniti in Ierusalim cu prilejul sarbatoririi Pastelui iudaic, voiau sa-L vada.

Perioada pe care Sfantul Apostol Andrei a petrecut-o pe meleagurile noastre este incerta

"Nu stim cat timp a stat, insa un apostol care venea sa propovaduiasca Evanghelia Mantuitorului Hristos nu se limita numai la o simpla vestire a cuvantului, ci [￯] instituia si episcopi, preoti si diaconi, si le dadea sfaturi cum sa se organizeze din punct de vedere administrativ. A stat cativa ani de zile aici fiindca nu se putea ajunge la rezultate concrete decat dupa o vestire de cativa ani de zile", a marturisit acad. Emilian Popescu citat de basilica.ro.

Activitatea misionara a Sfantului Apostol Andrei s-a incheiat in cetatea Patras din Ahaia, in Grecia de astazi,

Moastele Sfantului Andrei s-au pastrat in cetatea Patras pana in anii 356-357, cand imparatul Constantiu le-a asezat in Biserica Sfintilor Apostoli din Constantinopol, cu ocazia slujbei sfintirii, dupa restaurare.

Racla cu capul Sfantului Andrei se afla la Iasi

Multe lacasuri de cult poarta numele Sfantului Andrei. Cea mai importanta este Pestera Sfantului Andrei, o biserica adevarata, sapata in stanca, in care se afla un fel de pat, scobit initial in piatra, despre care traditia spune ca pe el se odihnea Apostolul Andrei. Astazi, cei aflati in suferinte merg acolo pentru a-si redobandi sanatatea, petrecand cateva zile si nopti pe acest "pat al Sfantului Andrei".

Peste 600.000 de romani isi sarbatoresc onomastica de Sfantul Andrei.

In anul 1996, a fost adusa la Iasi, de la Catedrala mitropolitana din Patras (Grecia), racla cu capul Sfantului Apostol Andrei, mai scrie basilica.ro