Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a anuntat miercuri ca Guvernul ar urma sa elimine restrictiile de angajare a bugetarilor, renuntandu-se la raportul de o angajare la sapte plecari, transmite Agerpres. Mariana Campeanu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca prin aceasta decizie se incearca imbunatatirea parametrilor din sistem.

"Este intentia noastra ca in viitorul buget, in functie de pastrarea ponderii cheltuielilor cu salarii in PIB asa cum a fost convenita cu FMI, sa incercam eliminarea restrictiei in ceea ce priveste angajarile in sistemul bugetar si sa eliminam raportul de 1 la 7 si sa mergem pe un raport de 1 la 1, adica, daca o persoana pleaca din sistem, sa putem face o angajare. Nu schimbam parametrii generali de functionare, nu schimbam echilibrele macro economice pe care le avem, ci incercam sa le imbunatatim. Trebuie sa construim bugetul pe anul viitor, sa fie aprobat in parlament si in functie de realizarea a ceea ce ne propunem in acel buget, sa fie luate o serie intreaga de masuri, printre care si aceasta. In functie de cand se va vota bugetul, in ianuarie sau februarie, de cand va incepe sa se aplice, vom putea elabora si aceste masuri", a mentionat Mariana Campeanu.

Ministrul Muncii a mai spus ca restrictiile in privinta angajarilor au fost luate fara discernamant, mai ales in sistemul sanitar.

"Inca din acest an am facut pasi si am aprobat posibilitatea angajarii a peste 2.000 de persoane in sistemul sanitar, 500 in invatamant, 1.000 de persoane in sistemul MAI, pentru ca erau comune fara nici un politist. In asistenta sociala avem 10.000 de locuri munca libere, avem cea mai proasta salarizare din sistemul bugetar, iar acolo e o responsabilitate uriasa a persoanelor care au grija de copii, de copiii cu dizabilitati, de batrani", a adaugat Mariana Campeanu.