Peste 1.600 de profesori universitari, membri ai societatii civile si oameni simpli au semnat intr-o singura zi scrisoarea deschisa adresata ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, prin care ii cer sa retraga titlul de doctor in drept premierului Victor Ponta. Scrisoarea, semnata de nume prestigioase si publicata in Revista 22, afirma ca Victor Ponta a "detinut in mod ilegitim" acest titlu din anul 2003.

Amintim ca Revista 22 a publicat in urma cu o zi scrisoarea deschisa intitulata "Doamna Andronescu, retrageti-i titlul lui Ponta!". Printre semnatarii ei se afla Andrei Plesu, Dan Grigore, Gabriel Liiceanu, Vladimir Tismaneanu, Mircea Kivu, Horia Roman Patapievici, Vladimir Tismaneanu, Ion Vianu sau Monica Macovei.

"Subsemnatii, universitari, cercetatori, cadre didactice preuniversitare, membri ai societatii civile, va solicitam sa raspundeti in cel mai scurt timp posibil cererii Senatului Universitatii din Bucuresti privitor la plagiatul d-lui Victor Ponta, retragand acestuia titlul de doctor in drept, pe care l-a detinut in mod ilegitim din 2003", se arata in scrisoarea deschisa.

Semnatarii precizeaza ca acest caz "este cum nu se poate mai clar: atat Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti, in urma raportului Comisiei de Expertiza compusa din specialisti in drept la universitati de prestigiu din lume, cat si Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare s-au pronuntat fara echivoc, dand un verdict limpede: plagiat. Ati primit de peste o luna decizia si raportul Senatului Universitatii din Bucuresti cu toate materialele relevante, timp suficient pentru a va convinge personal de amploarea plagiatului comis de d-l Victor Ponta. Peste o treime din lucrarea sa de doctorat este copiata, fara nicio trimitere la original sau citare a surselor, autorul incalcand clar si indubitabil etica universitara si legea".

"Doamna Ministru, sunteti profesor universitar si cunoasteti bine consecintele tolerarii plagiatului in lumea academica romaneasca; nu puteti ignora faptul ca el contribuie intr-o covarsitoare masura la impostura, la confuzia valorilor si in final la scaderea continua a nivelului de educatie", precizeaza scrisoarea.

"Asteptam sa luati decizia corecta de retragere a titlului de doctor d-lui Victor Ponta, ghidandu-va astfel dupa interesele majore ale Universitatii, ale scolii si ale societatii romanesti. Asteptam, deci, din partea Dvs., o decizie curajoasa, inteleapta si justa", se arata in incheierea scrisorii deschise.

Semnatarii precizeaza ca lista nu este inchisa. Pentru a semna scrisoarea, se poate folosi formularul pentru comentarii de la finalul articolului, astfel: introduceti numele in casuta pentru nume, e-mailul in casuta pentru e-mail, iar in casuta comentariu functia sau profesia si locul de munca. Nu sunt valabile semnaturile cu nickname!