Ministerul Dezvoltarii Regionale si Ministerul Educatiei vor semna la sfarsitul saptamanii un protocol pentru construirea de blocuri ANL pe platforma de la Magurele, pentru cercetatorii care vor lucra la cel mai puternic laser din lume - ELI-NP. Anuntul a fost facut de Eduard Hellvig, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, care a sustinut ca vor fi ridicate astfel 200 de apartamente, pentru proiectul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics.

Prezent la o dezbatere privind crearea unui cluster stiintific in orasul Magurele, Eduard Hellvig, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a declarat: "am avut discutii pentru crearea si pentru semnarea unui protocol intre Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Educatiei, ca sa construim pe platforma de la Magurele un numar de blocuri ANL care sa stea la dispozitia cercetatorilor care vor sta la campus, astfel incat sa atragem cei mai buni cercetatori. La sfarsitul saptamanii acesteia sau saptamana viitoare acest protocol va fi semnat, pentru ca 200 de apartamente sa fie puse la dispozitia cercetatorilor".

Amintim ca intr-un interviu acordat HotNews.ro in luna septembrie, Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" si managerul proiectului ELI in Romania, a declarat ca exista proiecte, "atat ale Institutului, cat si ale ELI-NP, de asa-numite case de oaspeti" unde sa fie cazati cercetatorii atrasi de proiectul laserului de la Magurele. "Se practica in marile laboratoare internationale, pentru ca cercetatorii sa fie aproape de locul faptei - in Magurele, in locatia Institutului. Si in viitor, la ELI-NP exista o componenta 'casa de oaspeti', cateva zeci de camere", a explicat Zamfir.

Managerul proiectului ELI-NP a declarat inca de atunci: "Avem promisiunea Ministerului Dezvoltarii ca ne ajuta sa facem chiar si un bloc de locuinte, locuinte care sa fie si pentru familisti. Se practica la laboratoarele mari. Daca un cercetator vine sa lucreze 3-4 ani, sa nu-si caute de locuit. Sa poata primi o locuinta de serviciu".

Hellvig: Am initiat un proiect de act normativ care prevede acordarea anual a 125 de milioane de lei de la bugetul de stat, pentru finantarea lucrarilor de infrastructura la parcuri tehnologice

Ministrul Eduard Hellvig a anuntat si ca "pe circuitul de avizare pentru a ajunge in guvern este si o ordonanta de urgenta pe care am initiat-o prin care doresc sa acordam finantare pentru clustere". "Cu alte cuvinte, sper ca Ministerul va sta din primavara la dispozitie cu finantare pentru a va asigura infrastructura de apa, canal, electricitate, internet, tot ce presupune ca acest parc tehnologic sa ajunga la standardul cerut de investitori", a declarat Hellvig.

Oficialul a sustinut ca suma intregului proiect de act normativ este de 125 de milioane de lei de la bugetul de stat si va avea ca obiectiv proiectele care privesc infrastructura de utilitati pentru realizarea de parcuri industriale. Acest proiect ar urma sa fie cuprins pentru prima data in bugetul pe anul viitor. Cei care vor sa atraga aceste fonduri trebuie sa aiba ca obiectiv sa creeze minimum 100 de locuri de munca si sa atraga investitii de peste 10 milioane de euro, a explicat ministrul Dezvoltarii.

"Ministerul va pune acest proiect la dispozitia autoritatilor locale, pentru ca de la anul sa puteti beneficia de acest instrument", a declarat Eduard Hellvig in cadrul dezbaterii, precizand ca "prioritatea strategica a unui guvern este sa creeze locuri de munca".

Mihai Voicu: Patru ministere vor emite ordine comune de ministru pentru a nu mai pierde timpul

In cadrul aceleiasi dezbateri, Mihai Voicu, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, a declarat ca succesul unui proiect ca ELI-NP "depinde de colaborarea intre mai multe institutii si mediul privat: trei, patru sau mai multe ministere, Consiliul Judetean Ilfov, autoritatea locala, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, universitati, dar si structuri europene fara sprijinul carora nu ne-am putea descurca, investitori privati care pot avea beneficii directe din aceasta colaborare".

"Noi, de partea guvernamantala, mai avem lucruri de rezolvat, indiferent daca sunt de natura birocratica sau de cooperare intre institutii - uneori greoaie. Vreau sa va anunt ca in urma colaborarii dintre patru ministere, doua aici reprezentate plus Ministerul Finantelor si Ministerul Transporturilor, avem posibilitatea de a emite ordine comune de ministru pentru a nu mai pierde timpul", a anuntat Mihai Voicu.

Acesta a precizat ca "obiectivul principal pentru care am pus la dispozitie acest lucru este crearea clusterelor. Asa am depasit barierele birocratice dintre 4 ministere si putem trimite documente si aprobari intr-un timp de 4 ori mai scurt."

Citeste si: