Peste 100 de politisti bucuresteni au fost mobilizati, luni dimineata, pentru efectuarea a 15 perchezitii si punerea in executate a 22 de mandate de aducere, in cadrul unei actiuni care a vizat anihilarea a doua retele de escroci aflate in legatura una cu alta, informeaza Politia Capitalei, citata de Mediafax.

Surse din Politia Capitalei au precizat pentru Mediafax ca actiunea politistilor a vizat gruparile denumite generic "Cantemir" si "Fane Uraganu", care erau specializate atat in escrocherii imobiliare, cat si in inselaciuni cu credite bancare.

Potrivit anchetatorilor, legatura dintre cele doua bande era facuta de Elena Budakci, o femeie in varsta de 44 de ani, care activa, in paralel, in ambele grupari infractionale.

Politistii au intrat pe fir dupa ce au aflat ca Budakci a reusit, cu sprijinul a patru complici, sa ia apartamentul unei femei in varsta de 82 de ani bolnave de Alzheimer, pe care a reusit s-o convinga sa-si treaca locuinta situata pe bulevardul Dimitrie Cantemir din Capitala, in valoare de 1,5 milioane de lei, pe numele altcuiva.

Potrivit politistilor, Budakci a trimis-o la usa batranei pe Nicoleta Radu, in varsta de 20 de ani. In momentul in care proprietara casei a deschis usa, tanara s-a purtat familiar cu aceasta, prefacandu-se ca incearca sa-i aduca aminte de faptul ca ar fi nepoata ei. Fata a mentionat ca a fost maritata si, inainte sa faca actele la Starea Civila, si-a trecut casa pe numele batranei, pentru ca, in cazul unui divort, sa nu piarda apartamentul. Pentru ca, intre timp, chipurile, a divortat, tanara a explicat, pe acelasi ton convingator, ca doreste sa reintre in posesia locuinta si a rugat-o deci, pe "matusa" ei, sa binevoiasca s-o repuna in posesie, conform surselor citate.

Sub acest pretext, presupusa nepoata a putut sa fure actele de proprietate ale imobilului, spun anchetatorii.

Ulterior, cele trei persoane, insotite de batrana, au mers la un cabinet notarial din sectorul 5, unde, in fata notarului Irina Sarbulescu, ar fi convins-o pe batrana bolnava sa semneze un document de instrainare a imobilului pe numele lui Tudor Nemteanu. Acesta, dupa intocmirea documentelor, ar fi platit suspectilor peste 20.000 de euro, pe care acestia i-ar fi impartit intre ei.

In timp ce o urmareau pe Elena Budakci, politistii au descoperit ca aceasta este implicata si intr-o retea specializata in obtinerea de credite cu acte false, supranumita "Fane Urganu" si formata din 15 membri, majoritatea cunoscuti cu antecedente penale.

Liderul acestei grupari a fost identificat, spun surse din Politie, in persoana lui Stefan Stan, principalii sai "locotenenti" fiind Vasile Traian, Denis Balan (care se ocupa de falsificarea actelor) si Elena Budakci.

Politistii au stabilit ca membrii bandei conduse de Stefan Stan ar fi racolat mai multi pensionari, pe care i-au pus sa solicite credite, cu actele falsificate de Denis Balan.

Banda lui "Uraganu" ar fi reusit sa pacaleasca sase banci, prejudiciul fiind evaluat la peste 60.000 de lei, potrivit Politiei Capitalei.