Presedintele Traian Basescu a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca Romania este "unul dintre primele trei state" cu cel mai mare procent de crestere a alocarilor in urmatorul exercitiu bugetar al UE, 2014-2020, in urma negocierilor din cadrul reuniunii Consiliului European de saptamana trecuta.

Presedintele a mentionat ca, la Consiliu, a primit "mici intepaturi" in legatura cu veto-ul Romaniei, in conditiile in care, la stadiul actual, tara noastra se afla "pe podium" din punct de vedere al procentului de crestere a alocarilor.

"Trebuie sa va spun ca toata lumea se astepta sa spun veto si ma intrebau daca ne-am hotarat sa iesim din UE. Sigur, e o gluma, dar am primit mici intepaturi cum e cu veto-ul Romaniei care, oricum, este unul din primele trei state, din punct de vedere al cresterii bugetului pentru exercitiul urmator fata de exercitiul in derulare. Nu vreau sa spun ca e statul cu cel mai mare procent de crestere, dar este unul din primele trei state. Si vom vedea dupa urmatorul Consiliu. Oricum, la stadiul la care lucrurile sunt acum ne calificam pe podium. Vom vedea, 3, 2, 1... Repet, din punct de vedere al procentului de crestere a alocarilor", a spus seful statului.

Presedintele a explicat ca "faptul ca am avut o consolidare bugetara de succes ne-a adus argumentul major in negocierea conditiilor de utilizare a banilor europeni".

"O informatie care m-a ajutat foarte mult in sustinerile pe care le-am avut, si va pot arata un tabel care este util - 'Efortul de consolidare bugetara in statele membre, perioada 2009-2012' - Romania este pe locul 3 in UE din punct de vedere al efortului de consolidare bugetara, care a vizat inclusiv reducerea deficitului bugetar. Aceasta situatie ne-a permis sa negociem credibil cele prezentate inainte legat de cofinantari, de TVA eligibil s.a.m.d.. De ce? Pentru ca s-a vazut ca in Romania s-a facut un efort major de reducere a deficitului bugetar, ceea ce o aseaza intr-o situatie de stat cu perspectiva buna, daca n-o stricam intre timp", a spus Basescu.

In schimb, a aratat seful statului, "nu acelasi lucru il putem spune despre fondurile de coeziune".

"Chiar daca am reusit sa scoatem acel articol 45, care ne era adresat, fiind un stat cu o absorbtie de numai 9.72%, el ramane o realitate pe care o stiu si interlocutorii din fata noastra atunci cand discutam. Vreau sa vedeti ce inseamna cand esti serios, esti credibil si faptul ca in urma consolidarii bugetare argumentul suprem a fost: 'Domnilor, ca sa ne mentinem la un deficit in criteriile de la Maastricht, nu imi puteti cere cheltuieli exagerate in bugetul urmator', mai ales ca in Romania mai intervin lucruri extrem de importante la anul", a mai spus Traian Basescu.