Guvernul va aloca anual 0,1% din PIB pentru achizitia de avioane multirol, program derulat pe o perioada de cinci ani, a declarat luni ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, citat de Agerpres. El a dat asigurari ca se vor gasi resurse financiare pentru cumpararea de avioane multirol.

"Deocamdata, am trimis doar scrisoarea de intentie pentru inceperea negocierilor preliminare, urmeaza, in urma negocierilor, sa stabilim un calendar privind semnarea contractului. Sunt bani de la Guvern, dar noi sustinem apasat oriunde si ori de cate ori va fi nevoie necesitatea valorificarii infrastructurii in exces pentru a produce un aport de resurse financiare la bugetul Apararii", a spus Dobritoiu, dupa o dezbatere pe probleme de securitate nationala.

"Noi avem o cifra globala a acestui contract - 670 de milioane de dolari. Plata se va face anual, pe o perioada de cinci ani si atunci sumele sunt suportabile. In mod normal, daca am imparti aceasta suma la cinci sau sase ani, sunt cam 100 de milioane de dolari pe an numai pentru inzestrare si acestia reprezinta 0,1% din PIB", a explicat el.

De asemenea, ministrul a afirmat ca negociaza politic cresterea bugetului MApN cu 0,3% din PIB.

"Noi incercam sa intram in negocieri politice pentru cresterea bugetului cu 0,3% din PIB, in asa fel incat la finalul unui ciclu guvernamental sa ajunga la 2%", a sustinut ministrul Apararii Nationale.

In context, el a criticat Administratia Prezidentiala pentru promovarea deciziilor succesive ale Consiliului Suprem de Aparare a Tarii de cumparare a avioanelor multirol, sustinand ca din cauza faptului ca primele doua hotarari ale CSAT nu au fost fundamentate financiar a fost nevoie de adoptarea unei a treia.

"Au fost adoptate mai multe decizii ale CSAT, care mai de care mai neinspirate, atata vreme cat prin ultima hotarare a trebuit sa le anulam pe celelalte. (...) Cum promovezi o decizie, in absenta banilor, pentru ce o promovezi?", a spus Dobritoiu.

Totodata, ministrul Apararii Nationale a sustinut ca Administratia Prezidentiala nu ar fi transmis la Parlament decizia CSAT privind avioanele in termen de sase luni.