Ministrul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat luni ca a auzit ca sunt parinti care intentioneaza sa dea in judecata Ministerul Sanatatii (MS) din cauza vaccinului BCG, dar ca nu stie sa fi fost primite pana acum citatii, potrivit Mediafax.

"Am auzit de intentii, nu stiu sa fi primit citatii la minister. Dar intentii sunt, am auzit. E dreptul fiecarui cetatean", a spus Raed Arafat la conferinta Mediafax Talks about Health Reform, organizata de agentia de presa Mediafax si ARPIM, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii.

Intrebat daca o solutie pentru rezolvarea acestei probleme ar putea fi repornirea liniei de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, care ar costa aproximativ doua milioane de lei, ministrul Sanatatii a spus ca prioritara este rezolvarea situatiei actuale.

"Rezolvam situatia pe care o avem acum, ca e de urgenta. Nu vreau sa o folosesc pentru alte aspecte. (...) Cantacuzinoul trebuie sa fie rezolvat, dar nu pot rezolva problema cu vaccinul dand doua milioane la Canatacuzino. El este in vizorul nostru si trebuie sa se reia activitatea lui", a mai spus Raed Arafat.

Intrebat daca exista alternativa pentru cazul in care se va stabili ca vaccinul BCG folosit nu este bun, ministrul a spus ca nu vrea sa faca speculatii.

"O sa vedem dupa ce avem raportul. Actionam pe baza situatiei", a precizat Arafat.

Ministrul a declarat ca asteapta de la echipa de experti ECDC si OMS care urmeaza sa ajunga in Romania sa explice daca a fost o problema la lotul de vaccin BCG din Danemarca sau daca este vorba de modul de administrare.

Ministrul Sanatatii a precizat ca expertii de la Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care cel mai probabil vor veni in Romania in aceasta saptamana, nu vor face nicio declaratie pana nu va fi incheiata analiza.

"Nu vor face nicio declaratie pana nu terminam analiza. Rugamintea este sa-i lasam sa-si faca treaba. Nu vor face nicio declaratie nici cand ajung, nici cand intra, nici cand ies din minister. Cel mai probabil vor sosi saptamana aceasta, vor lucra cu colegii nostri. O sa fie schimb de informatie, vor vizita probabil copii, vor analiza datele pe care le avem. Deja au cerut informatii despre vaccin si despre lotul respectiv", a spus Arafat.

Ministerul Sanatatii a decis in 22 noiembrie sa opreasca temporar imunizarea contra tuberculozei, pentru evaluarea de catre experti straini de la Organizatia Mondiala a Sanatatii si Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor Transmisibile a situatiei create dupa vaccinarea cu produsul importat din Danemarca.

Ministerul a solicitat o expertiza din partea ECDC si OMS pentru evaluarea independenta a situatiei create in urma vaccinarii nou-nascutilor impotriva tuberculozei.

"Deoarece exista puncte de vedere divergente ale specialistilor privind evolutia dupa vaccinarea cu BCC si in urma unei prime analize asupra situatiei create, am decis sa solicitam o opinie neutra si avizata. O echipa de experti ECDC si OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivita. Aceasta va lucra cu reprezentantii comisiei de specialisti romani care au avut o prima intalnire si de la care astept un raport preliminar", declara ministrul Sanatatii, Raed Arafat, dupa analiza facuta in 22 noiembrie de Comisia MS.

Comisia a analizat situatiile din spitalele in care au fost internati bebelusii cu reactii adverse grave la acest vaccin. Totodata, au fost discutate reactiile adverse semnalate de catre medici. Pana in prezent, informatiile din teritoriu arata ca ar fi vorba despre un singur lot de vaccin care a dat reactiile adverse grave.

Zece bebelusi cu reactii adverse la vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca au fost internati la Institutul "Marius Nasta" din Capitala, unde in intervalul martie - noiembrie au fost tratati, din acelasi motiv, 50 de copii, a declarat medicul pneumolog Gheorghe Murgoci. El a precizat ca bebelusii au fost operati, iar in prezent se afla sub tratament.

Numai in spitalul bucurestean au fost tratati, anul acesta, 50 de copii cu reactii adverse la vaccinul BCG importat din Danemarca.

Autoritatile estimeaza ca peste 200.000 de copii au fost vaccinati cu produsul danez.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifica a tuberculozei si se administreaza la nou-nascuti in maternitate. Vaccinul este inclus in calendarul national de imunizare al MS si este gratuit.