Secretarul de stat in Ministerul Educatiei Stelian Fedorca a declarat sambata ca scoala profesionala are peste 12.000 de elevi, iar acestia au venit ca sa invete o meserie, si nu pentru cei 200 de lei pe care ii da Ministerul Educatiei, pentru ca sunt locuri unde angajatorul ofera in plus 200 de lei, masa si transport, potrivit Mediafax.

"Analiza MECTS privind situatia materiala a elevilor inscrisi in acest an la scoala profesionala arata ca doar 3.000 urmau sa beneficieze de bani de liceu, restul avand o situatie buna. Tinerii sunt interesati de un loc de munca si acesta poate fi dat prin scoala profesionala", a declarat Fedorca precizand, in acest context, ca vrea sa schimbe proverbul: "Meseria se fura, nu se invata", cu "Meseria se invata", adaugand ca fara practica nu se poate invata.

"Practica sa inveti, invata sa practici" se potriveste pe aceasta noua filosofie in ceea ce priveste formarea profesionala", a mai spus Fedorca.

Potrivit reprezentantului ministerului, MECTS are in vedere si o lege a formarii profesionale la care se lucreaza in prezent, pentru redactarea careia vor fi folosite toate bunele practici existente.

"Trebuie sa folosim tot ceea ce exista pentru ca elevii, profesorii, inginerii, toate aceste persoane implicate in proiecte derulate in Romania au capatat o experienta pe care ar fi pacat sa nu o folosim. Avem in vedere si o centralizare a acestor proiecte. Peste 1.900 de ingineri sunt pregatiti pentru sistemul dual. Este pacat sa nu folosim aceasta resursa. In perioada interbelica veneau europenii la noi pentru ca aveam meseriasi pentru toate domeniile", a adaugat secretarul de stat.

"Imi doresc ca anul scolar viitor selectia la scoala profesionala sa fie pozitiva, iar cine nu are loc sa mearga in ala parte, chiar la filiera teoretica. Inceputul de an scolar l-am deschis la scoala profesionala germana la Brasov, tocmai pentru a da un mesaj privind orientarea MECTS pe acest segment. Am mers in intreprinderi. Inginerii aveau nevoie de cursuri de pedagogie. Mi-au spus: "eu stiu ce trebuie sa stie elevul, dar nu stiu cum sa ii spun". Iar ca o surpriza pozitiva, elevii de la aceasta scoala nu au nicio absenta. Asadar, pentru anul viitor vom avea o si mai buna organizare pentru scoala profesionala, dupa modelul practicat in perioada interbelica, pentru ca avem nevoie de meseriasi bine pregatiti", a conchis Stelian Fedorca, citat de Mediafax.

Stelian Fedorca a luat parte sambata la Conferinta Nationala - "Practica «pe bune» adevarata sansa a elevilor si a studentilor pentru ocuparea unui loc de munca", organizata de SCEdu-Tim Consultanta Europeana, la Bucuresti, in perioada 23-25 noiembrie si care a marcat finalizarea proiectului "Practica sa inveti, invata sa practici!".