Vineri e a doua zi de negocieri in Consiliul European pentru bugetul UE in perioada 2014 - 2020. Joi noaptea, presedintele Consiliului, Herman Van Rompuy, a facut o noua propunere de buget, care mentine scaderea de aproximativ 75 miliarde euro fata de propunerea Comisiei Europene (Vezi aici toate detaliile ultimei propuneri pe care se negociaza). Angela Merkel si Francois Hollande au avertizat joi noaptea ca acest Consiliu s-ar putea incheia fara o solutie, in timp de Traian Basescu a spus ca "sunt multe obstacole, dar trebuie sa ajungem la un acord".

------------------------------------

Urmareste LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale zilei

David Cameron

  • Propunerea de pe masa de discutii nu era una pe care eu, precum si un numar de alte tari, eram pregatiti sa o acceptam.
  • Am venit la masa de negociere intr-o dispozitie cooperanta cautand cea mai buna intelegere pentru Marea Britanie si pentru Europa.
  • Pozitia noastra e simpla: nu putem creste cheltuielile in UE cand noi taiem cheltuielile acasa.
  • Am argumentat pentru taieri, sau in cel mai rau caz, pentru o inghetare a cheltuielilor.
  • Am avut o discutie buna si cred ca ne intelegem mai bine pozitiile dar, sincer, propunerea pe masa pusa de presedintelui Consiliului European, Van Rompuy, nu era suficient de buna. Nu era suficient de buna pentru Marea Britanie, nu era suficient de buna pentru un numar de alt tari: Marea Britanie, Suedia, Olanda, Finlanda, Danemarca.Toate aceste tari sunt contributoare nete cu alte cuvinte, ca Marea Britanie, scriu cecurile.
  • Impreuna am avut un mesaj clar, nu vom fi duri in ceea ce priveste bugetele acasa ca sa venim aici sa semna pentru cresteri mari in cheltuielile UE.
  • Credem ca o intelegere este posibila.
  • Nu exista vreun motiv pentru a nu putea reduce propunerea presidentiei la nivelul la care noi am facut-o.
  • Nu exista nicio scuza pentru neluarea unei pozitiei mai dure cu privire la cheltuielile adminsitrative ale UE. In marea Britanie taiem cu o treime bugetele de administrare, reformam sectorul pensiilor private pentru prima data intr-un deceniu.
  • Bruxelles-ul continua sa existe ca si cum ar trai intr-un univers paralel.
  • Institutiile UE trebuie sa isi ajusteze chesltuielile la o lume reala.
  • Faptul ca institutiile UE nu se gandesc sa ia astfel de masuri este insultator la adresa contributorilor europeni.

Conferinta de presa Angela Merkel

  • Dupa o dezbaterea lunga la pranz care s-a prelungit pana dupa amiaza, am schimbat pareri si i-am cerut presedintelui van Rompuy sa continuam munca pentru ca in urmatoarele saptamani sa ajungem la un compromis cu privire la buget.
  • Dezbaterea de astazi s-a desfasurat intr-un spirit constructiv, mergand pe ideea ca avem nevoie de o viziune comuna, de o intelegere.
  • Suntem ghidati de faptul ca trebuie sa ajungem la o intelegere, noi germanii sustinem acest lucru.
  • La sfarsitul discutiei am evidentiat ca nu trebuie sa facem o diferentiere clara intre contributorii neti si beneficiarii neti.
  • Credem ca suntem capabili sa depasim diferentele si sa ajungem la o intelegere.
  • Fiecare din cele 27 de tari este necesara pentrua a junge la o intelegere fara a reveni in fiecare an la masa negocierilor, lucru care ne-ar slabi.
  • Mai avem inca timp (sa ajungem la o intelegere- n.r.).
  • Cand am ajuns aici credeam ca exista o serie de aspecte insurmontabile, dar astazi la pranz, dupa o noaspte de negocieri, am constatat ca oamenii au fost dispusi sa discute pentru a ajunge la un compromis.
  • Cand ne-am asezat la masa discutiilor am spus ca nu vrem sa negociem public.
  • Am cantarit aspectele pro si contra si am vazut ce poate fi facut dar daca vrem sa o facem bine va dura. Am spus ca e mai bine sa fim grijulii si sa nu grabim procesul. Am fost de acord sa pregatim totul cu atentie si sa nu fortam problema.
  • Vad ca timp de rezolvare intalnirea urmatoare a Consiliului, la inceputul anului viitor. In decembrie Consiliul are o agenda plina.
  • Nu vrem sa ducem discutiile pe tot parcursul anului viitor. Vrem sa o rezolvam la inceputul anului.
  • Intrebata despre amenintarea cu veto din partea Danemarcei: Nu am simtit ca premierul Danemarcei a fost amenintator, doar si-a prezentat pozitia asa cum am facut-o si eu.
  • Nimeni nu a amenitat astazi, toata lumea a cerut sa i se inteleaga pozitia.
  • Nu sunt ingrijorata pentru ca din perspectiva financiara am pregatit terenul cu atentie.
  • Solutia este posibila dar inca nu am ajuns la ea.

Jose Manuel Barroso si Herman Van Rompuy sustin o conferinta de presa comuna

Van Rompuy:

  • Vom continua consultarile in saptamanile ce vin pentru a ajunge la un consens. Discutiile bilaterale si discutiile constructive au evidentiat un grad suficient al potentialei convergente.
  • Avem nevoie de timp pentru a finaliza bugetul pentru restul deceniului.Trebuie sa o facem bine.
  • In propunerea pe care am facut-o este o redistributie a alocarilor in interiorul politicii de coeziune. Apoi, cautam compensari in alte parti dar avantajul propunerii pe care am sustinut-o de la inceput e ca putem avea anumite taieri ale cheltuielilor fara a pierde intreaga strategie de crestere.

Barroso:

  • Nu Comisia decide, guvernele decid asupra bugetului.
  • Sunt recunoscator presedintelui Consiliului ca a facut tot ce putea pentru a pastra echilibrul.

Ora 18:10Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat, vineri, ca ar fi "posibil" sa se ajunga la un acord pe bugetul european la inceputul lui 2013, informeaza AFP.

"Un acord este posibil la inceputul anului viitor", a spus Van Rompuy in cursul unei conferinte de presa, citand un "grad suficient de convergenta" intre liderii celor 27 de tari.

17:48 Acum, ca summitul s-a terminat cu un esec, liderii UE trebuie sa scrie un comunicat in care sa explice ce s-a intamplat si ce urmeaza, scrie corespondentul The Guardian.

"A adauga o nota pozitiva la acest summit poate fi o provocare", noteaza acesta, cu ironia.

17:39 Agentia AFP anunta, citand surse apropiate presedintiei Uniunii Europene, finalul summitului european dedicat bugetului UE 2014-2020, fara a se ajunge la un acord. Surse din delegatia Frantei, citate de The Guardian, afirma ca va fi organizat un alt summit in decembrie.

17:37 Corespondentul The Guardian scrie ca summitul pare sa se fi cufundat in haos si confuzie, o serie de surse afirmand ca reuniunea s-a incheiat in timp ce altii insista ca va continua. Spre exemplu, delegatia poloneza insista ca discutiile sa continue in aceasta noapte. Pe de alta parte, delegatia romana a anuntat o conferinta de presa a presedintelui Traian Basescu, in circa 20 d minute.

Ora 17:30 Summitul s-a incheiat, anunta surse europene.

Ora 17.25 Hannes Swoboda, liderul grupului Social Democrat, il acuza pe premierul britanic ca i-a "santajat" pe ceilalti lideri europeni, prin amenintarile permanente de blocaj.

Ora 17.10 Corespondentul Reuters la Bruxelles afirma, citand surse din sala, ca liderii europeni sunt decisi sa caute in continuare un compromis. "Nu au renuntat inca", afirma acesta.

Ora 17:00 Corespondentul The Daily Telegraph noteaza ca exista semnale ca negocierile sunt pe punctul de a se rupe, dar cu siguranta nu meniul dineului la care au participat sefii de stat ar fi un motiv: ciuperci de padure cu branza fondue, urmate de file de caprioara tanara si cappucino. "Cu siguranta o imbunatatire fata de mezelurile de asta noapte, servite in jurul orei 11 pm", scrie, ironic, corespondentul Telegraph la Bruxelles.

Ora 15:50 A doua propunere de buget a lui Van Rompuy mentioneaza eligibilitatea TVA si cofinantare de 85% pentru fondurile de Coeziune.

Astfel, particolul 93 al ultimei propuneri de buget formulate de Herman Van Rompuy prevede eligibilitatea TVA acolo unde acesta nu este eligibil potrivit legislatiei nationale, rezolvand practic una dintre doleantele majore ale Romaniei. Oricum, trebuie notat ca este vorba doar de o propunere de buget, care ar putea fi revizuita in perioada urmatoare.

De asemenea, la Capitolul 57, se rezolva o alta cerinta a Romaniei: rata de cofinantare de 85% pentru fondurile de Coeziune.

Ora 15:40 OpenEurope publica o copie a celui mai recent proiect de buget propus de Herman van Rompuy, care poate fi citita in atasament.

Ora 14.14: AFP noteaza ca liderii europeni se indreapta spre un esec al negocierilor, in conditiile in care pozitiile lor sunt inca mult prea indepartate pentru a ajunge la un acord. Principalul obstacol pare a fi premierul britanic David Cameron. "Este ca si cum l-ai dezbraca pe Pierre pentru a-l imbraca pe Paul", a ironizat un diplomat european noua propunere a lui Van Rompuy, care nu introduce noi taieri de cheltuieli, ci muta sumele de la un capitol la altul.

Ora 14.10: CELE MAI NOI DETALII ALE NEGOCIERILOR: Sunt in negociere rata de cofinantare, eligibilitatea TVA si gradul de prefinantare, au precizat surse europene apropiate negocierilor. In aceste domenii, Romania are ca obiective eligilibilitatea TVA, 85% cofinantare europeana pe coeziune si un grad de prefinantare spre 7%. (TVA-ul eligibil din fonduri europene este cel nedeductibil potrivit legislatiei nationale).

De asemenea, este luat in considerare mecanismul de top up, respectiv cresterea ratei de cofinatarii europeana cu 10 puncte procentuale, pana la 95% pentru tarile aflate in programele de asistenta. Asta a fost propunerea Romaniei in contextul crizei.

Aceste cifre se afla pe agenda liderilor si, intr-o formula care sa respecte compromisul, s-ar putea regasi in formula finala.

Raportat la noua propunere a lui Van Rompuy, Romania va insista pe separarea alocarilor de fonduri de ratele de absorbtie, respectiv deja celebrul articol 45, care in formula actuala individualizeaza tara noastra.

In plus, pe propunerea inaintata joi seara de Van Rompuy plafonarea pe marile ferme este lasata la latitudinea statelor membre.

Ora 12.40: Angela Merkel: "Nu cred ca vom ajunge la o decizie unanima, pozitiile sint prea indepartate. Dar nu e dramatic, astazi e doar o prima etapa, vom mai avea nevoie de a doua etapa" (AFP)

Ora 11.52: Presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, s-a aratat vineri dimineata mai optimista: "Noua propunerea a lui Van Rompuy merge in directia corecta, e o baza buna pentru negociere" (AFP). Presedintele francez Francois Hollande si premierul Italian Mario Monti nu au facut declaratii vineri, la sosirea la Consiliul European

Ora 11.20: Premierul britanic, David Cameron: "Cred ca nu am facut suficiente progrese. Trebuei sa taiem cheltuielile pe care nu ni le putem permite" (AFP)

Context: Care sint obiectivele Romaniei la negocierile din Consiliul European:

  • Cofinantare de 85%, eligibilitatea TVA, prefinantare de 6-7%
  • In cazul in care se reduce gradul de cofinantare la 75% si se adopta ineligibilatatea TVA, Romania risca sa piarda intre 2,2 si 2.4 miliarde euro pe an
  • In cazul in care Romania nu obtine aceste deziderate, risca sa aiba din nou un grad redus de absorbtie, chiar daca va primi per ansamblu fonduri europene importante
  • O problema este legata de faptul ca aceste sume de 2,2 - 2,4 mld de euro anual vor trebui realocate de la bugetul de stat, respectiv de la investitii, ceea ce risca sa afecteze parametrii macroeconomici
  • Or, in noul buget se doreste introducerea unor corectii automate in cazul in care o tara derapeaza de la parametrii macroeconomici