Managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals", Adrian Streinu-Cercel, a anuntat miercuri ca ministrul Sanatatii va emite luna viitoare un ordin prin care femeile insarcinate sa fie investigate obligatoriu pentru depistarea virusului HIV, scrie Mediafax.

Adrian Streinu Cercel a declarat la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca beneficiile unei asemenea investigatii obligatorii "sunt enorme", fiind vorba in primul rand despre nasterea unui copil sanatos dintr-o mama infectata cu HIV.

"Ministrul Sanatatii va emite un ordin luna viitoare, acesta fiind acum in faza de redactare, care va prevedea largirea panelului de investigatii ale femeii gravide prin adaugarea investigatiei HIV, cu caracter obligatoriu. Era si pana acum prinsa aceasta investigatie, dar nu cu caracter de obligativitate, era cu consiliere pre si post testare, ceea ce a ingreunat foarte mult lucrurile pentru ca nu la nivelul oricarei maternitati exista posibilitatea de consiliere, pentru ca acest lucru inseamna costuri suplimentare. S-a luat decizia de a se introduce in panelul uzual de investigatii al femeii insarcinate si determinarea pentru anticorpi HIV. Beneficiile sunt enorme, in primul rand vorbim despre nasterea unui copil sanatos dintr-o mama infectata cu HIV", a spus Streinu-Cercel.

Potrivit acestuia, Romania se afla in topul tarilor europene in ceea ce priveste sistemul de monitorizare a infectiei HIV, iar alte state "se chinuie sa ia exemplul de la noi".

"Romania se afla pe primul loc intre statele membre UE, iar Franta, Germania si Elvetia iau exemplu de la noi", a afirmat managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals".