Victor Ponta si Raed Arafat au vizitat, la Targu Jiu, amplasamentul heliportului pentru care Guvernul a alocat 451.000 de lei, precum si policlinica din oras, aflata in reabilitare, iar cand directorul unitatii i s-a plans ca nu ii ajung banii, premierul i-a spus ca ii trebuie aprobarea lui Arafat, potrivit Mediafax. Heliportul va fi construit aproape de centrul orasului, in zona de nord a insulitei de pe raul Jiu, unde in ultimii ani au fost organizate "Zilele Municipiului" sau spectacole electorale, zona fiind vizitata miercuri de premierul Victor Ponta si ministrul Sanatatii, Raed Arafat.

Ministrul Raed Arafat a apreciat ca amplasamentul este foart bun, avand cai de acces si tot ce este necesar. Arafat a raspuns si unei intrebari a premierului legata de construirea unei eventuale cladiri in zona respectiva, in afara sistemului de balizaj, ministrul precizand ca nu este nevoie de asa ceva: "Zona trebuie protejata, eventual, de jur imprejur, si trebuie sa fiti foarte atenti sa nu se traga vreun cablu aerian fara sa se stie de el pentru ca un astfel de cablu poate dobori un elicopter. Configuratia zonei nu se modifica fara sa stie cei de la Aviatie", le-a spus ministrul reprezentantilor autoritatilor locale.

Primarul orasului, Florin Carciumaru, a spus, la randul sau, ca locul a fost ales in urma avizelor obtinute de la institutiile care reglementeaza zborurile, viitorul heliport fiind situat si in apropierea Unitatii de Primiri Urgente a Spitalului Judetean de Urgenta din Targu Jiu.

Heliportul va fi folosit de un elicopter care va opera in zona Olteniei si care va parcurge distanta de la Craiova la Targu Jiu in circa 20 de minute, dupa care in alte 70 de minute poate transporta un pacient la orice spital din Bucuresti. Astfel, timpul de transferare a unei persoane grav ranite de la Targu Jiu la Bucuresti se reduce cu aproape o ora, heliportul permitand inclusiv aterizarea pe timp de noapte. Elicopterul care va deservi regiunea Olteniei ar urma sa faca primul zbor spre sfarsitul acestei luni, Arafat declarand ca aparatul se afla deja in tara, fiind achizitionat cu fonduri europene.

Ministrul Sanatatii a mentionat ca pacientii grav raniti vor mai fi transferati la Bucuresti, de la Targu Jiu, doar pentru unul sau doi ani de acum inainte, autoritatile in domeniu intentionand sa modernizeze spitalul de urgenta de la Craiova pentru a putea prelua si trata pacientii din intreaga Oltenie, la fel ca si cele din Capitala.

Raed Arafat a precizat in discutiile avute cu premierul Victor Ponta ca, astfel, Ministerul Sanatatii sustine infiintarea unor astfel de heliporturi in cat mai multe orase din tara care nu dispun de un aeroport propriu.

Ponta si Arafat au fost miercuri si la Policlinica din Targu Jiu, reabilitata partial cu fonduri europene nerambursabile. Lucrarile nu sunt finalizate in totalitate, dar premierul si ministrul Sanatatii au taiat o panglica inaugurala pentru a marca investitia.

Directorul Spitalului Judetean de Urgenta Targu Jiu, Vasile Stanculete, care administreaza si policlinica, i-a spus premierului, cu aceasta ocazie, ca unitatea sanitara mai are nevoie de fonduri, Ponta raspunzandu-i ca, mai intai, trebuie sa-l convinga pe ministrul Arafat de necesitatea investitiei in cauza.

"Domnule director, sa stiti ca am invatat un lucru: cand imi cere cineva ceva pentru sanatate intai il intreb pe domnul Arafat si daca imi spune da, va ajutam. Cand e sa cer bani, il intreb pe domnul Georgescu, la sanatate e domnul Arafat, a mentionat Ponta.

Premierul si ministrul Sanatatii au vizitat cateva cabinete medicale amenajate la parterul cladirii, spatiile respective fiind complet modernizate.

Victor Ponta, care candideaza pentru al treilea mandat de deputat in judetul Gorj, are programata, miercuri dupa-amiaza, o intalnire electorala cu cadrele medicale din judet, la care va fi prezent si ministrul Sanatatii, Raed Arafat. Cu o saptamana in urma premierul a avut o intalnire similara cu cadrele didactice din municipiul Targu Jiu, sute de profesori din oras inghesuindu-se in sala de mese a unui restaurant la care, miercuri, sunt asteptati in principal angajatii Spitalului Judetean de Urgenta din Targu Jiu.