Mircea Diaconu isi pierde mandatul de senator, dupa ce Curtea Constitutionala a decis miercuri ca senatul trebuie sa ia act de incetarea de drept a calitatii de senator a liberalului Mircea Diaconu prin ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti prin care se constata starea de incompatibilitate a acestuia, informeaza Agerpres.

Mircea DiaconuFoto: Agerpres

CCR, cu unanimitate de voturi, a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca reprezentata de ICCJ si autoritatea legiuitoare - Senat, declansat prin refuzul Camerei Superioare a Parlamentului de a lua act de incetarea de drept a calitatii de senator a lui Mircea Diaconu prin ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti prin care se constata starea de incompatibilitate a acestuia.

Decizia este definitiva si general obligatorie, se comunica presedintelui Senatului si presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie si se publica in Monitorul Oficial.

UPDATE (15:00) Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, inainte de plecarea la Bruxelles, ca saluta decizia Curtii Constitutionale precizand ca aceasta pune justitia deasupra intereselor politice si ca spera ca si Camera Deputatilor va gasi solutii pana la terminarea mandatului pentru rezolvarea blocajelor puse in calea justitiei.

"As vrea sa salut decizia de azi a CCR care a pus Justitia deasupra deciziilor politice, fie ele si ale Parlamentului, si poate in perioada imediat urmatoare se vor face progrese care sa ne ajute in crearea aprecierii ca Romania este stat de drept si inclusiv politicienii inteleg asta. Sper ca si Camera Deputatilor sa gaseasca resurse ca inainte de terminarea mandatului sa rezolve si blocajele asezate in fata Justitiei", a declarat presedintele Basescu.

Amintim ca presedintele CSM, Alina Ghica, a decis in 31 octombrie sa sesizeze Curtea privind conflictul intre puterile statului in cazul Mircea Diaconu, respectiv intre autoritatea judecatoreasca si puterea legislativa, la sesizarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

In sesizare, seful CSM solicita Curtii sa pronunte o decizie prin care sa constatati existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre cele doua puteri, in masura sa impiedice autoritatea judecatoreasca sa-si indeplineasca atributiile constitutionale si legale cu care a fost investita, si sa dispuna masurile pe care le considera necesare in vederea restabilirii ordinii constitutionale care trebuie sa existe intre autoritatile publice prevazute in Titlul III din Constitutia Romaniei.

Alina Ghica arata ca prin decizia definitiva din 21 iunie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in cazul Mircea Diaconu a fost mentinut ca temeinic si legal Raportul de evaluare intocmit de ANI, insa Senatul si-a exprimat votul negativ privind punerea in executare a unei hotarari judecatoresti, desi prin aceasta se confirmase, irevocabil, starea de incompatibilitate a senatorului.

'Opinam ca refuzul Parlamentului Romaniei - Camera Senatului de punere in executare a unei decizii a ICCJ poate conduce la un blocaj institutional din perspectiva dispozitiilor constitutionale ce consacra separatia si echilibrul puterilor in stat si egalitatea in fata legii. (...) Hotararea judecatoreasca, desemnand tocmai rezultatul activitatii judiciare, reprezinta fara indoiala cel mai important act al justitiei. Hotararea judecatoreasca, in general, reprezinta un mijloc eficient de restabilire a ordinii de drept democratice si de eficientizare a normelor de drept substantial. Forta executorie a hotararii judecatoresti este un efect intrinsec al acesteia. Pe cale de consecinta, ordinea juridica interna a statului ar deveni iluzorie daca s-ar permite ca o decizie judiciara definitiva si obligatorie sa devina inoperanta', se arata in document.

Potrivit presedintelui Consiliului, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit ca in virtutea principiului separatiei puterilor in stat Parlamentul nu are dreptul sa intervina in procesul de realizare a justitiei.

'O imixtiune a puterii legislative care ar pune autoritatea judecatoreasca in imposibilitatea de a functiona, chiar daca numai cu referire la o anumita categorie de cauze si pentru o anumita perioada de timp, ar avea drept consecinta ruperea echilibrului constitutional dintre aceste autoritati. Din aceasta perspectiva, votul negativ exprimat de Parlament constituie o incalcare nu doar a dispozitiilor art. 1 alin. (4) din Constitutie, ci si a celor prevazute de art. 1 alin. (5), potrivit carora in Romania respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie', sustine in sesizare Ghica.

Comisia juridica a Senatului a analizat in sedinta din 11 septembrie scrisoarea inaintata de Agentia Nationala de Integritate referitoare la aflarea senatorului liberal Mircea Diaconu in stare de incompatibilitate si a stabilit ca plenul Senatului este cel in masura sa ia o decizie cu privire la acest caz.

Ulterior, plenul Senatului a respins posibilitatea incetarii mandatului de senator pentru liberalul Mircea Diaconu, care, potrivit raportului ANI, se afla in stare de incompatibilitate.