Italia este pregatita sa blocheze un acord asupra bugetului european 2014-2020 daca acesta nu este echitabil sau este contrar inereselor sale, a avertizat marti ministrul italian insarcinat cu Afacerile Europene, Enzo Moavero, citat de AFP.

"Impresia noastra astazi este negativa si ne conduce sa refuzam acordul", a avertizat el, la capatul unei reuniuni cu colegii sai europeni.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, urmeaza sa prezinte o noua propunere a bugetului multianual joi seara, inaintea inceperii summitului european extraordinar, la care Romania va fi reprezentata de presedintele Traian Basescu.

Italia doreste ca obiectivele sale sa fie luate in calcul, in special cererea privind suprimararea rabaturilor de la contributii de care beneficiaza Marea Britanie, Germania, Suedia si Olanda.

"Nu pute accepta un acord care nu corespunde principiilor de echitate si de solidaritate. Italia Si Franta sunt cele doua tari cel mai penalizate de rabatul britanic", a explicat Moavero.

Cecul acordat in fiecare an Marii Britanii pentru a compensa faptul ca aceasta tara beneficiaza mai putin decat partenerii sai de sustinerea Politicii Agricole Comune a reprezentat 3,6 miliarde de euro in 2011.

Acesta este finantat de toate celelalte state membre, dar cele mai mari contributii sunt cele ale Frantei si Italiei, principalele beneficiare ale fondurilor pentru agricultura.