Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti sustine ca a fost nevoita, in virtutea unei bune administrari a justitiei, sa tranfere procedurile de cercetare in cazul diplomatului rus Alexandr Evsyukov, pentru ca, potrivit conventiilor internationale, Rusia este o tara ce nu-si extradeaza cetatenii, se arata in motivarea deciziei instantei, document obtinut agentia Mediafax.

Judecatoria Sectorului 3 noteaza in motivarea deciziei prin care a hotarat transferarea procedurilor penale catre Rusia in cazul diplomatului Alexandr Evsyukov ca, daca ar fi respins solicitatea procurorilor in acest sens si ar fi stabilit continuarea cercetarilor in Romania, ancheta ar fi fost mult ingreunata.

"Instanta constata ca in cazul cetateanului rus Evsyukov Alexandr o eventuala cerere de extradare sau predare ar urma sa fie refuzata, dat fiind ca potrivit declaratiei formulate in raport de Conventia Consiliului Europei privind extradarea din 13 decembrie 1957, Federatia Rusa nu isi extradeaza proprii cetateni", se arata in documentul citat.

"Avand in vedere ca faptuitorul nu a dat explicatii cu privire la faptul daca se afla in exercitarea functiilor sale ca membru al misiunii, pentru a aprecia asupra imunitatii diplomatului, la acest moment, instanta apreciaza ca exercitarea procedurii penale in Romania ar fi mult ingreunata, iar transferul de proceduri ar servi intereselor unei bune administrari a justitiei", mai arata instanta in documentul citat.

Judecatorul noteaza ca anchetatorii romani au stabilit ca "in zona producerii accidentului existau urmatoarele indicatoare rutiere: trecere de pietoni, oprire interzisa, cedeaza trecerea si obligatoriu la dreapta, calitatea marcajelor si indicatoarelor fiind vizibila si fara denivelari in carosabil".

Potrivit instantei, care preia detaliile cererii procurorilor, masina Ambasadei ruse la Bucuresti prezenta urmatoarele avarii: "capota motor, parbriz, suport si numar fata, grila stergatoare, iar in momentul producerii accidentului autoturismului a fost condus de Evsyukov Alexandr, angajat al Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, in functia de secretar, posesor al permis de conducere...".

"Se mai arata de catre procuror, ca au fost efectuate masuratori cu ruleta metrica si s-a constatat ca autoturismul se afla in urmatoarea pozitie: pe Bulevardul Camil Ressu, in sensul de mers dinspre strada Fizicienilor catre Bulevardul Nicolae Grigorescu, usor oblic catre dreapta, orientat cu partea fata catre Bulevardul Nicolae Grigorescu. Prin fotografiere au fost fixate doua urme de franare cu lungimea de cinci metri, urmele incepand de la sfarsitul marcajului pietonal si se termina la nivelul rotilor spate ale autoturismului, iar sub autoturism a fost gasit un telefon mobil marca Samsung de culoare neagra. La fata locului a fost identificat si martorul ocular...", se mai arata in document.

Instanta sustine ca, potrivit procurorilor, "conducatorul auto Evsyukov Alexandr, in prezenta sefului Sectiei Consulare - Andrei Lanchicov si a martorului ..., a refuzat testarea cu aparatul etilotest si recoltarea probelor biologice, nefiind transportat la INML pentru recoltarea de probe biologice". "In urma accidentului rutier, a rezultat vatamarea corporala a numitei Luiza Madalina Bacanu, ce a fost transportata la Splitalul Clinic de Urgenta Bagdasar Arseni, fiind diagnosticata cu traumatism cranio-cerebral grav, traumatism toraco-abdominal, pacienta fiind in curs de investigatii", mai noteaza instanta.

Procurorii au aratat instantei, potrivit documentului, si declaratia martorului audiat de politisti care le-a spus acestora ca "accidentul rutier s-a produs la data de 21 octombrie, in jurul orei 16.15, pe B-dul Camil Ressu, sector 3, pe trecerea de pietoni, in momentul in care partea vatamata s-a angajat in traversarea de la stanga la dreapta a partii carosabile, conform directiei de mers, iar dupa ce a traversat primele doua benzi catre semaforul de tramvai Ilioara, conducatorul auto, aflat pe banda a treia, a lovit-o si a proiectat-o pe partea carosabila in fata, martorul vazand-o pe victima inconstienta si autoturismul oprit pe banda a doua".

"Martorul a precizat ca "fata a lovita dupa trecere cam la 1,5 metri, deoarece soferul a tras dreapta de volan, ajungand pe banda a doua pentru a evita impactul", "fata a traversat dupa ce-au trecut doua masini care circulau pe banda 1 si 2, dupa care a fost lovita de autoturismul WV cu numar CD". A mai aratat martorul ca, in prezenta sa organele de politie i-au adus la cunostinta conducatorului auto ca, potrivit legislatiei romane, are obligatia sa se supuna testarii cu aparatului etilotest in vederea stabilirii alcoolemiei, insa acesta a refuzat. Totodata, procurorul mentioneaza ca, in urma solicitarii, Ministerul Afacerilor Externe a comunicat, prin adresa din 22 octombrie, ca Evsyukov Alexandr este secretar I in cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti si beneficiaza de imunitate, de jurisdictie penala, civila si administrtaiva pe teritoriul Romaniei in conformitate cu prevederile Conventiei de laViena 1961 privind relatiile diplomatice", mai consemneaza in decizia sa Judecatoria Sectorului 3, obtinuta marti de agentia Mediafax.

Instanta noteaza ca, pentru o completa documentare a cazului, la termenul din 7 noiembrie a solicitat relatii de la MAE si Ministerul de Justitie referitoare la statutul faptuitorului la acel moment, respectiv la legislatia existenta privitoare la extradarea cetatenilor rusi.

"Potrivit disp. art. 124 alin. 1 lit. b din Legea 302/2004 republicata, autoritatile judiciare romane pot solicita autoritatilor competente ale altui stat exercitarea unei proceduri penale sau continuarea acesteia daca transferul procedurii penale serveste intereselor unei bune administrari a justitiei sau favorizeaza reintegrarea sociala in caz de condamnare, in cazul in care persoana invinuita de savarsirea infractiunii locuieste pe teritoriul statului solicitat si, in temeiul legii acestui stat, extradarea sau predarea a fost refuzata ori ar fi refuzata in cazul formularii unei cereri sau al emiterii unui mandat european de arestare", scrie in continuare judecatorul.

Intrucat nu exista nicio impiedicare din punct de vedere al conditiilor legale de a se admite sesizarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3 si a se dispune transferul de proceduri penale in cauza ce formeaza obiectul dosarului de urmarire penala in favoarea Federatiei Ruse pentru continuarea cercetarilor fata de faptuitorul Evsyukov Alexandr, judecatorul a admis cererea procurorilor si a dispus transferul de proceduri penale in favoarea autoritatilor judiciare competente din Federatia Rusa pentru continuarea cercetarilor fata Evsyukov, pentru faptele de vatamare corporala din culpa si refuzul conducatorului de a se supune recoltarii probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei.

Decizia instantei a fost contestata de avocatul tinerei accidentate, iar recursul are termen stabilit la Tribunalul Bucuresti in data de 27 noiembrie.

In 9 noiembrie, instanta romana a decis transferarea catre Rusia a procedurii anchetarii diplomatului care a lovit cu masina o tanara pe trecerea de pietoni, el urmand a fi cercetat in tara natala pentru vatamare corporala din culpa si refuzare de recoltare de probe biologice

Anterior, ministrul de Externe, Titus Corlatean, solicitase autoritatilor Federatiei Ruse retragerea imunitatii de jurisdictie a diplomatului implicat in accidentul din 21 octombrie, cand o studenta de 19 ani din Braila a fost accidentata de masina condusa de un diplomat rus pe o trecere de pietoni din sectorul 3.

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Sergheevici Malghinov, afirma ca, in conformitate cu prevederile Conventiei de la Viena, este considerata imposibila ridicarea imunitatii diplomatului implicat in accident si a precizat ca acestuia i s-a oprit mandatul si a parasit miercuri Romania.

"Exprimam sincera compasiune fata de rude si cei apropiati, pentru noi esentiala este sanatatea domnisoarei, ambasada se afla intr-un contact permanent cu autoritatile spitalului", adauga Oleg Malghinov.

Consulul rus in Romania Andrei Lancikov afirma, la Ria Novosti, ca diplomatul rus care a lovit o tanara pe trecerea de pietoni mergea regulamentar si "era treaz". "Prim-secretarul ambasadei, Aleksandr Evsyukov, pe 21 octombrie, mergea in automobil cu sotia si copilul si a lovit pe trecerea de pietoni o cetateanca romanca. In prezent, ea se afla la reanimare in stare critica", declara Lancikov, adaugand ca Ambasada Rusiei la Bucuresti si-a exprimat regretul in legatura cu aceasta intamplare.

Lancikov sustinea ca diplomatul "conducea cu viteza regulamentara" si "era treaz". Cu toate ca "el (Evsyukov) a refuzat testarea alcoolemiei (...), la ambasada s-a confirmat ca era treaz", a subliniat consulul rus.

Potrivit acestuia, "fata a traversat drumul in fuga" si Evsyukov "pur si simplu nu a vazut-o". Desi a admis ca au fost incalcate unele reguli de circulatie, el a precizat ca "deocamdata este prematur sa se vorbeasca despre gradul de vinovatie".

"Conform Conventiei de la Viena, diplomatii au imunitate diplomatica si sunt exceptati de la jurisdictia penala si administrativa in tara de acreditare", a mai spus Lancikov, precizand totodata ca ambasada va clarifica circumstantele accidentului.